Site icon Όλο Υγεία

Τα 4 συμπληρώματα βιταμινών που δεν πρέπει να πάρετε σύμφωνα με γιατρό – Τι λένε ειδικοί από τη Mayo Clinic

συμπληρώματα

Ο γιατρός λέει ότι υπάρχουν τέσσερα συμπληρώματα που πρέπει να αποφεύγετε – «είναι πραγματικά επικίνδυνα».

Αυτά τα συμπληρώματα θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερο κακό παρά καλό, προειδοποίησε ένας ειδικός. Ενώ πολλά από αυτά που χρειάζεται το σώμα μας μπορούν να ληφθούν μέσω μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό για όλους.

Αν και η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων συνιστάται από τους ειδικούς, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι σίγουρα κατάλληλα για εσάς, προειδοποίησε ένας ειδικός στα social media.

Ένας γιατρός χρησιμοποίησε στην πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης  TikTok για να συμβουλεύσει τον κόσμο να μην παίρνει τέσσερα συμπληρώματα λόγω των πιθανών κινδύνων για την υγεία τους.
Μιλώντας στους 1,7 εκατομμύρια ακολούθους του, ο Dr Charles MD, είπε: «Αυτά είναι τα τέσσερα συμπληρώματα που δεν πρέπει ποτέ να παίρνετε καθώς είναι πραγματικά επικίνδυνα».

Τα τέσσερα συμπληρώματα για τα οποία προειδοποίησε ήταν:

  1. Βιταμίνη Α
  2. Βιταμίνη Ε
  3. Σίδηρο
  4. Βιοτίνη

1. Βιταμίνη Α

Γνωστή και ως ρετινόλη, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση και την ανάπτυξη καθώς και για την αναπαραγωγή και το ανοσοποιητικό. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Αλλά ο Δρ Τσαρλς είπε: «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι βοηθά το δέρμα και τα μάτια σας, αλλά στην πραγματικότητα συσσωρεύεται στο σώμα σας και προκαλεί ηπατική βλάβη».

Η κλινική Mayo στις ΗΠΑ, υποστήριξε αυτόν τον ισχυρισμό, αν και αναφέρει ότι μόνο «υψηλές δόσεις» βιταμίνης Α θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά.

«Η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη. Ο συνδυασμός υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α με άλλα φάρμακα που μπορούν να βλάψουν το ήπαρ θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ηπατικής νόσου».

Σύμφωνα με την Mayo Clinic  η λήψη περισσότερων από 200.000 mcg βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό, ίλιγγο και θολή όραση. Μακροπρόθεσμα, η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει προβλήματα όπως αραίωση των οστών και γενετικές ανωμαλίες.

2. Βιταμίνη Ε

Ο Δρ Τσαρλς εξήγησε: «Οι άνθρωποι την λατρεύουν για τις αντιοξειδωτικές της επιδράσεις, αλλά στην πραγματικότητα έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά καρκίνου».

Εδώ και πολλά χρόνια έχουν γίνει διάφορες μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης Ε και του καρκίνου. Κάποιοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να αυξήσει ειδικά τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη στους άνδρες.

Η Επιτροπή για την Καρκινογένεση (COC) στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει σε μια έκθεση του 2015: «Η βιταμίνη Ε μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του καρκίνου μέσω πολλών μηχανισμών». 

Αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να το αποδείξουν αυτό, επισημαίνοντας: «Συνολικά, η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η επιτροπή δεν έχει εξετάσει πιθανές συσχετίσεις με άλλους τύπους καρκίνου».

3. Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά σημαντικός για το σώμα και η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία μπορεί να γίνει εξοντωτική. Αλλά ο Δρ Τσαρλς είπε αναφορικά με το αν πρέπει κανείς να πάρει σίδηρο: «Μόνο αν ο γιατρός σας πει ξεκάθαρα ότι πρέπει να πάρετε σίδηρο, διαφορετικά μπορεί πραγματικά να βλάψει την καρδιά σας».

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η παροχή σιδήρου ενδοφλεβίως μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Όμως μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eLife το 2021, προκάλεσε ανησυχίες για την παρατεταμένη χρήση συμπληρωμάτων σιδήρου σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια. 

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr Jumpei Ito δήλωσε στο Medical News Today: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η χορήγηση σιδήρου μπορεί να είναι επιζήμια για την καρδιά. Μπορεί να οδηγήσει σε ασταθή επίπεδα οξυγόνου, θάνατο στα καρδιακά κύτταρα και τελικά σε καρδιακή ανεπάρκεια».

4. Βιοτίνη

Η βιοτίνη είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα που λαμβάνεται για τη βελτίωση της αντοχής των μαλλιών και των νυχιών, αλλά έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ανακριβή αποτελέσματα εργαστηριακών δοκιμών, τα οποία θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα.

«Το νούμερο ένα πρόβλημα με τη βιοτίνη είναι μπορεί να επηρεάσει τις εργαστηριακές σας εξετάσεις», πρόσθεσε ο Δρ Τσαρλς. «Δεν χρειάζεται να πάρετε συ,μπλήρωμα για τα μαλλιά και τα νύχια σας».

Το Harvard Health αναφέρει: «Ο FDA προειδοποιεί ότι η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιοτίνης μπορεί να επηρεάσει τις εργαστηριακές εξετάσεις, όπως οι ορμονικές εξετάσεις και εκείνες για δείκτες καρδιακών προσβολών (όπως η τροπονίνη). Ένα ανακριβές εργαστηριακό αποτέλεσμα μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες. 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version