Μπορεί η ραγισμένη καρδιά να βλάψει πραγματικά την υγεία σας; Έντονα συναισθήματα, όπως η θλίψη και το στρες, μπορούν να προκαλέσουν σωματικές αντιδράσεις που μιμούνται ακόμη και καρδιακή προσβολή. Είναι πραγματικός ο κίνδυνος;
Καρδιακή προσβολή: Τι πρέπει να κάνετε αν είστε μόνοι – Ισχύει το κόλπο με τον βήχα;
Μπορούμε να πεθάνουμε από έναν χωρισμό; Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς και πόσο επικίνδυνο είναι
Οι περισσότεροι έχουμε βιώσει κάποια μορφή απώλειας. Ίσως ένας χωρισμός μάς άφησε να νιώθουμε μόνοι ή αποκομμένοι. Ίσως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου μάς πλήγωσε βαθιά. Ακόμη και η παραίτηση από μία δουλειά μπορεί να δημιουργήσει ένα κενό.
Κάθε απώλεια μπορεί να πυροδοτήσει συναισθήματα θλίψης, ένα ισχυρό συναίσθημα που μπορεί να μας κάνει ακόμη και σωματικά να νιώσουμε άσχημα. Μπορούμε όμως να πεθάνουμε από μια ραγισμένη καρδιά; Ναι, είναι δυνατό. Αλλά είναι πιθανό; Όχι ακριβώς.
«Ισχυρά συναισθήματα όπως η θλίψη, ο θυμός, ο φόβος, ακόμη και ο ενθουσιασμός, προκαλούν σωματικές αλλαγές», εξηγεί ο Αμερικανός καρδιολόγος Marc Gillinov. «Οι συναισθηματικές αντιδράσεις επηρεάζουν σαφώς τη σωματική μας ευεξία. Ωστόσο, η πιθανότητα να πεθάνουμε από μια ραγισμένη καρδιά είναι πολύ μικρή».
Τι επιπτώσεις έχει ένας χωρισμός στην υγεία μας
Στη μελέτη τους του 2011 με τίτλο Breaking Up is Hard to do: The Impact of Unmarried Relationship Dissolution on Mental Health and Life Satisfaction, οι συγγραφείς εξέτασαν τις επιπτώσεις των χωρισμών σε σχέσεις χωρίς γάμο στην ψυχολογική δυσφορία και την ικανοποίηση από τη ζωή σε ένα δείγμα ατόμων ηλικίας 18 έως 35 ετών.
Διαπίστωσαν ότι η εμπειρία ενός χωρισμού συσχετίστηκε με αύξηση της ψυχολογικής δυσφορίας και μείωση της ικανοποίησης από τη ζωή. Επιπλέον, η μελέτη διερεύνησε πώς ορισμένα χαρακτηριστικά της σχέσης και του χωρισμού, όπως η συγκατοίκηση, τα σχέδια για γάμο και η έναρξη νέας σχέσης, επηρέασαν το μέγεθος αυτών των αλλαγών.
Η απώλεια έχει επιπτώσεις στο σώμα
Όταν σκεφτόμαστε μια ραγισμένη καρδιά, συνήθως αναφερόμαστε στην συναισθηματική, και όχι τόσο στη σωματική, υγεία της καρδιάς. Ωστόσο, οι δύο καταστάσεις αλληλοσυνδέονται. Η συναισθηματική μας κατάσταση έχει πραγματικό αντίκτυπο στη σωματική μας (και αντίστροφα). Ας δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους η εμπειρία της συντριβής μπορεί — κυριολεκτικά — να βλάψει την καρδιά, αλλά και το σώμα μας.
Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς
Όταν βιώνουμε συναισθηματικά ή τραυματικά γεγονότα, το νευρικό μας σύστημα απελευθερώνει ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η επινεφρίνη. Αυτό είναι φυσιολογικό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, και για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί, ένα άτομο υπό συναισθηματική φόρτιση μπορεί να βιώσει ένα επεισόδιο που μοιάζει με καρδιακή προσβολή.
Αυτό ονομάζεται σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, ή πιο επίσημα, μυοκαρδιοπάθεια από στρες ή Μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo. Αποτελεί επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
Τι συμβαίνει – Συμπτώματα
Μετά από μια συναισθηματικά φορτισμένη κατάσταση, παρατηρείται μια μεγάλη αύξηση αδρεναλίνης — πολύ μεγαλύτερη από μια τυπική συναισθηματική αντίδραση. Η έκρηξη των ορμονών μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική συστολή του καρδιακού μυός, οδηγώντας σε βραχυπρόθεσμη καρδιακή ανεπάρκεια.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς μιμούνται αυτά της καρδιακής προσβολής και περιλαμβάνουν:
- Ξαφνικό και έντονο πόνο στο στήθος.
- Δύσπνοια.
- Ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
- Χαμηλή αρτηριακή πίεση.
- Αίσθημα παλμών.
- Λιποθυμία.
Ακόμη και σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα, το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς μπορεί να μοιάζει με καρδιακή προσβολή, αν και δεν είναι. «Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς πιθανώς προκαλείται από ορμονικούς παράγοντες», εξηγεί ο Δρ. Gillinov. «Μπορεί να μιμείται την καρδιακή προσβολή, αλλά οι καρδιακές προσβολές προκαλούνται από έναν θρόμβο αίματος στις αρτηρίες».
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καρδιακή ανεπάρκεια υποχωρεί. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο (σε λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων). Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουμε συμπτώματα που μοιάζουν με καρδιακή προσβολή.
Η θλίψη είναι ο πιο κοινός συναισθηματικός παράγοντας στρες που σχετίζεται με το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, εξ ου και το όνομα. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από οποιοδήποτε έντονο συναισθηματικό γεγονός, όπως ένας χωρισμός, ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η ξαφνική χαρά, ή μετά από την επιβίωση μιας πράξης βίας, ενός τροχαίου ατυχήματος ή μιας φυσικής καταστροφής.
Πηγές: Cleveland Clinic, NIH, Johns Hopkins Medicine