Site icon Όλο Υγεία

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Κίνδυνος παχυσαρκίας για τους γιους των ασθενών

baby boy

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γιοι των γυναικών που πάσχουν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΟ) έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία σε σχέση με τους συνομηλίκους τους.

 

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών(ΣΠΟ) είναι μια συχνή διαταραχή της λειτουργίας των ορμονών των γυναικών, και αφορά το 20% των γυναικών παγκοσμίως, δηλαδή 1 στις 5 γυναίκες. Προκαλεί υπογονιμότητα, ολιγομηνόρροια και αρρενοποιητικά προβλήματα όπως η τριχοφυΐα και η ακμή. Παρά το ότι το ΣΠΟ είναι συνδεδεμένο με την παχυσαρκία, παρατηρείται συχνά και σε γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Αν και το ΣΠΟ δεν είναι ακριβώς γνωστό πώς κληρονομείται, οι μελέτες όμως δείχνουν πως πρόκειται για έκφραση ενός επικρατούντος γονιδίου. Πώς, όμως το ΣΠΟ επηρεάζει την υγεία των παιδιών αρσενικού γένους των γυναικών που πάσχουν, και ποιος ο συσχετισμός του με τη νόσο της παχυσαρκίας;

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports Medicine χρησιμοποίησε στοιχεία έρευνας που παρακολούθησε 467.275 αγόρια που γεννήθηκαν στη Σουηδία από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.

Από αυτά τα αγόρια, τα 9.828 γεννήθηκαν από μητέρα που έπασχε από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, και τα 147 τελικά διαγνώστηκαν με παχυσαρκία.

Περίπου 2 στα 100 αγόρια που γεννήθηκαν από μητέρες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έγιναν παχύσαρκα κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, σε σύγκριση με το ποσοστό 1 στα 100 αγόρια των οποίων οι μητέρες δεν είχαν PCOS.

Μάλιστα, η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας των αγοριών ήταν μεγαλύτερη όταν οι μητέρες τους έπασχαν από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 25.

Στις περιπτώσεις δε που οι μητέρες είχαν Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και δεν έπαιρναν μετφορμίνη, η πιθανότητα νόσου παχυσαρκίας των γιων τους ήταν ιδιαίτερα υψηλή.

Σε άλλη ανάλυση, οι ερευνητές υπέβαλλαν μια ομάδα ποντικιών σε μια διατροφή με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, και τα εξέθεσαν σε υψηλά επίπεδα διυδροτεστοστερόνης, μια ορμόνη που «μιμείται» τις έγκυες γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Στην περίπτωση αυτή, οι γιοι τους γεννήθηκαν με προβλήματα μεταβολισμού που συνεχίστηκαν και στην ενήλικη ζωή τους, ακόμα και όταν ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή.

«Μπορέσαμε να δούμε ότι αυτά τα αρσενικά ποντίκια είχαν περισσότερο λιπώδη ιστό, μεγαλύτερα λιποκύτταρα, και έναν δυσλειτουργικό βασικό μεταβολισμό, παρά την υγιεινή διατροφή που ακολουθούσαν», αναφέρει η Elisabet Stener-Victorin, ερευνήτρια Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, και επικεφαλής της έρευνας.

Το 2019, η ίδια ερευνητική ομάδα είχε βρει ότι οι κόρες των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με το Σύνδρομο.

Όλο Υγεία

Exit mobile version