Συμπτώματα γρίπης – Ποιες οι διαφορές με το κοινό κρυολόγημα σε ενήλικες και παιδιά

γρίπη - κρυολόγημα - συμπτώματα

Νιώθετε αδιαθεσία και δεν είστε σίγουροι αν πρόκειται για γρίπη ή απλό κρυολόγημα; Αν και τα συμπτώματα γρίπης μπορεί να είναι παρόμοια με αυτά του κοινού κρυολογήματος, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές που μπορούν να σας βοηθήσουν να τα ξεχωρίσετε. Δείτε πώς να τα αναγνωρίσετε και τι να προσέξετε για ταχύτερη ανάρρωση.

Κρυολόγημα και γρίπη: Το παγωμένο τρόφιμο που προτείνουν οι ειδικοί όταν είστε άρρωστοι

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης και ποια η διαφορά  με το κοινό κρυολόγημα

Η γρίπη χωρίζεται σε δύο τύπους: Γρίπη τύπου Α και γρίπη τύπου Β. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με γρίπη τύπου Β ήταν σημαντικά νεότεροι σε σύγκριση με εκείνους με γρίπη τύπου Α.

Παρά τις διαφορές στην ηλικία, οι επιπλοκές, όπως η πνευμονία και το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, ήταν παρόμοιες μεταξύ των δύο ομάδων. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η διάρκεια νοσηλείας, η ενδονοσοκομειακήθνησιμότητα και οι επανεισαγωγές ήταν παρόμοιες μεταξύ των δύο ομάδων.

Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα είναι και τα δύο ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, αλλά διαφέρουν σε αρκετά σημεία, όπως η αιτιολογία, η ένταση των συμπτωμάτων και η διάρκεια της νόσου.

Πώς θα καταλάβετε αν είστε ακόμη μεταδοτικοί μετά την ίωση; Οι διαφορές μεταξύ κρυολογήματος, γρίπης, covid-19

Γρίπη και κοινό κρυολόγημα: Ποιες οι διαφορές

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ κοινού κρυολογήματος και γρίπης που συνοψίζονται ως εξής:

Σύμπτωμα Γρίπη Κοινό κρυολόγημα
Πυρετός Συνήθως υψηλός (38,5°C – 40°C), διάρκεια 3-4 ημέρες Σπάνιος στους ενήλικες, χαμηλός στα παιδιά
Πονοκέφαλος Συχνός και έντονος Σπάνιος
Μυαλγίες Συχνές και έντονες Ήπιες
Κόπωση/Αδυναμία Έντονη, μπορεί να διαρκέσει έως και 2-3 εβδομάδες Ήπια
Βήχας Συχνός, μπορεί να είναι έντονος Ήπιος έως μέτριος
Ρινική συμφόρηση Μερικές φορές Συχνή
Φτέρνισμα Μερικές φορές Συχνό
Πονόλαιμος Μερικές φορές Συχνός

Το ρόφημα-«βόμβα» για τη γρίπη και τις ιώσεις που σταματάει την ασθένεια και ανακουφίζει τα συμπτώματα σε λίγες μέρες

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της γρίπης

Καθώς διανύουμε τον χειμώνα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια της νόσου. Όποιος έχει νοσήσει γνωρίζει ότι μπορεί να είναι εξαντλητική, δυσάρεστη και αρκετά ανησυχητική. Παρακάτω, οι ειδικοί περιγράφουν τα πιο κοινά συμπτώματα γρίπης που παρατηρούν φέτος και πώς εμφανίζονται.

Η γρίπη εμφανίζεται ξαφνικά σε σχέση με άλλους ιούς

«Γενικά, με τη γρίπη, τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ ξαφνικά», δήλωσε η Dr. Sindhu Aderson, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Northwestern Medicine στο Σικάγο.

Σε αντίθεση με ένα κρυολόγημα ή τον COVID-19, είναι απίθανο να νιώσετε έναν προειδοποιητικό πονόλαιμο για μία ή δύο ημέρες. Αντίθετα, τα συμπτώματα τείνουν να εκδηλώνονται απότομα.

Όταν συγκρίνουμε τα συμπτώματα της γρίπης με εκείνα του κρυολογήματος, το κρυολόγημα «ενδέχεται να εμφανιστεί πιο σταδιακά με ηπιότερα συμπτώματα», σύμφωνα με τον Dr. S. Wesley Long, διευθυντή διαγνωστικής μικροβιολογίας στο Houston Methodist Hospital.

Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού για τη διηθητική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, τη γρίπη και τον κοκκύτη

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι πυρετός, βήχας και πονόλαιμος

«Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν από άλλους αναπνευστικούς ιούς που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο», δήλωσε ο Dr. Scott Roberts, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Yale Medicine. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ιοί όπως ο COVID-19 και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Στη γρίπη, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα όπως φαίνονται και στον παραπάνω πίνακα πιο αναλυτικά περιλαμβάνουν:

Ιός γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Πώς μεταδίδονται και ποια είναι τα μέτρα πρόληψης;

Οι πόνοι στο σώμα και η έντονη κόπωση είναι συχνά συμπτώματα

Οι μυϊκοί πόνοι είναι πολύ συχνοί στους ανθρώπους που έχουν γρίπη, σύμφωνα με τον Dr. Roberts. Επίσης, οι πονοκέφαλοι είναι συχνό φαινόμενο, όπως επισημαίνει η Dr. Aderson.

Σύμφωνα με τo Cleveland Clinic, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν πόνοι στο σώμα στη γρίπη παρά στο κοινό κρυολόγημα, και οι πόνοι αυτοί είναι συχνά πιο έντονοι.

Η κόπωση είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα. Η εξάντληση που συνοδεύει τη γρίπη είναι συχνά πιο έντονη από την κόπωση που προκαλεί το κρυολόγημα και μπορεί να συνοδεύεται από αίσθηση σωματικής αδυναμίας.

Τα συμπτώματα γρίπης μπορεί να είναι διαφορετικά στα παιδιά

«Ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν εμετό και διάρροια, αλλά αυτά είναι γενικά πιο συνηθισμένα στα παιδιά παρά στους ενήλικες», ανέφερε η Dr. Aderson.

Τα παιδιά μπορεί επίσης να είναι πιο ανήσυχα ή ευερέθιστα, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Ποιες σοβαρές λοιμώξεις συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας – Πώς θα προστατευθείτε

Μπορεί το εμβόλιο της γρίπης να προκαλέσει γρίπη;

«Οι καλύτεροι τρόποι προστασίας από τη γρίπη ισχύουν και για πολλούς άλλους αναπνευστικούς ιούς», δήλωσε ο Dr. Roberts. «Αυτοί περιλαμβάνουν το τακτικό πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα, τον καλό αερισμό των χώρων και τη χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού κινδύνου».

Επιπλέον, το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί ένα σημαντικό επίπεδο προστασίας.

«Αν και το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να μην αποτρέπει πλήρως τη μόλυνση, μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη διάρκεια της νόσου», δήλωσε ο Dr. Long, τονίζοντας ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη, κάτι που αποτελεί μια συνηθισμένη παρανόηση.

Αν αισθάνεστε άρρωστοι και υποψιάζεστε ότι έχετε γρίπη, είναι σημαντικό να κάνετε τεστ και να φροντίσετε τον εαυτό σας.

«Αν νομίζετε ότι έχετε γρίπη, θα πρέπει να κάνετε τεστ, καθώς υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της νόσου», δήλωσε ο Dr. Long. «Τα αντι-ιικά φάρμακα της γρίπης είναι διαφορετικά από εκείνα που χρησιμοποιούνται για τον COVID-19 και δεν έχουν αποτελεσματικότητα στο κοινό κρυολόγημα, επομένως ένα θετικό τεστ μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση της θεραπείας».

Το μαύρο-μωβ σιρόπι που μειώνει τα συμπτώματα της γρίπης και προστατεύει εγκέφαλο και ανοσοποιητικό

Πώς να ανακουφιστείτε από τη γρίπη

Όσοι νοσήσουν από γρίπη αυτή τη σεζόν θα πρέπει επίσης να πίνουν άφθονα υγρά, να λαμβάνουν φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων (όπως παρακεταμόλη για τον πυρετό) και να ξεκουράζονται.

«Αν αρρωστήσετε και ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως άτομα με ανοσοκαταστολή, άτομα άνω των 65 ετών ή όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας», ανέφερε η Dr. Aderson.

«Μπορεί να σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για τη γρίπη και να διασφαλιστεί ότι δεν έχετε σοβαρά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, αφυδάτωση ή πόνο στο στήθος».

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από τη γρίπη, η ασθένεια μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 15 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 7 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη στην Ελλάδα.

Κρυολόγημα: Το συστατικό που πρέπει να προσθέσετε στο τσάι για να αναρρώσετε γρήγορα

Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ή εμφανίσετε σοβαρά συμπτώματα, είναι κρίσιμο να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για την απαραίτητη θεραπεία.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα έχουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά διαφέρουν ως προς την ένταση, τη διάρκεια και την αιτία τους, με τη γρίπη να εκδηλώνεται πιο απότομα και έντονα.
  • Οι πιο συχνές ενδείξεις της γρίπης περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, ρίγη, μυϊκούς πόνους και έντονη κόπωση, ενώ στα παιδιά μπορεί να εμφανιστούν επιπλέον συμπτώματα όπως εμετός και διάρροια.
  • Το εμβόλιο της γρίπης δεν προκαλεί τη νόσο, αλλά μειώνει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη διάρκεια της ασθένειας, ενώ τα αντι-ιικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν εάν ληφθούν έγκαιρα.
  • Η ξεκούραση, η επαρκής ενυδάτωση και η λήψη ανακουφιστικών φαρμάκων είναι βασικές μέθοδοι αντιμετώπισης, ενώ όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό για πιθανή φαρμακευτική αγωγή.
Scroll to Top