Site icon Όλο Υγεία

Συμπληρώματα: Πότε μπορεί να μας βλάψουν σύμφωνα με τους ειδικούς

συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα καταναλώνονται κατά κόρον στις μέρες μας με την Kantar να αναφέρει το 2022 ότι περίπου 16,6 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν τακτικά βιταμίνες ή άλλα προϊόντα.

Ενώ τα χάπια αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των διατροφικών ελλείψεων, η λήψη πάρα πολλών συμπληρωμάτων μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η Dr Sarah Brewer, ιατρική σύμβουλος της Nutrigums, μίλησε στην Express.co.uk σχετικά με τους κινδύνους των συμπληρωμάτων.

Μπορεί η λήψη πολλών συμπληρωμάτων να είναι επικίνδυνη;

Ενώ η έλλειψη ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ανεπάρκειας όπως κόπωση, κακή επούλωση πληγών και αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, είναι σημαντικό να μην λαμβάνετε περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση των οδηγιών. Η υπερβολική ποσότητα ορισμένων συστατικών, όπως ο ψευδάργυρος, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, ενώ π.χ. το πολύ μαγνήσιο μπορεί να έχει καθαρτικό αποτέλεσμα (όχι πάντα κακό).

Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο: τα συμπληρώματα που παίρνετε πρέπει να συμπληρώνουν κάτι που σας λείπει από τη διατροφή σας. Έπειτα αναρωτηθείτε: τρώω υγιεινή ποσότητα φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, σπόρων, γαλακτοκομικών και μια πηγή πρωτεΐνης όπως ψάρι, άπαχο κρέας; Καταναλώνω ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια; Εάν η διατροφή σας δεν είναι τόσο καλή όσο ξέρετε ότι θα έπρεπε να είναι, τότε σκεφτείτε να λάβετε ένα συμπλήρωμα.

Σκεφτείτε επίσης ποιος είναι ο στόχος σας – είναι καλύτερη εμφάνιση των μαλλιών, καλύτερος ύπνος, αυξημένα επίπεδα ενέργειας ή καλύτερη υγεία του εντέρου; Στη συνέχεια, εξετάστε την καλύτερη φόρμουλα συμπληρωμάτων που πρόκειται να κάνουν αυτό που θέλετε. Επίσης κοιτάξτε την ετικέτα και τις ποσότητες των συστατικών που περιέχουν πριν αγοράσετε κάποιο.

Τι άλλο πρέπει να προσέξετε όταν παίρνετε συμπληρώματα;

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμινών – αυτές που είναι υδατοδιαλυτές οι οποίες έχουν λιγότερη τάση να προκαλούν προβλήματα καθώς αποβάλλονται φυσικά από το σώμα μέσω των νεφρών. Από την άλλη, αυτές που είναι λιποδιαλυτές απορροφώνται στο σωματικό λίπος και στο συκώτι για μακροπρόθεσμη αποθήκευση, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να δημιουργηθούν τοξικά επίπεδα.

Να παίρνετε πάντα τα συμπληρώματα σύμφωνα με τις οδηγίες τους, καθώς ορισμένα πρέπει να λαμβάνονται με τροφή για να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση, ενώ άλλα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι.

Πριν πάρετε ένα συμπλήρωμα, στοχεύστε να βελτιώσετε ενεργά τη διατροφή σας. Για παράδειγμα, εάν τρώτε περισσότερα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και τρόφιμα πλούσια σε διαιτητικές ίνες που προάγουν την ανάπτυξη υγιούς προβιοτικής ανάπτυξης, όλα αυτά θα βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου.

Loading Poll…

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version