Νεανικό δέρμα, πιο μακριά μαλλιά, μεγαλύτεροι μύες, καλύτερες αρθρώσεις. Εκεί έξω υπάρχουν συμπληρώματα που μπορούν να δελεάσουν τους πάντες. Ωστόσο, δύο πρόσφατες μελέτες εξέφρασαν ανησυχία για τα κρυμμένα συστατικά μέσα στις κάψουλες μας που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Μια μελέτη από την Cleveland Clinic διαπίστωσε ότι η νιασίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β3, μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα που παρασκευάζονται με μορφές νιασίνης ισχυρίζονται ότι είναι αντιγηραντικά, βελτιώνουν τα λίπη στο αίμα, την υγεία του δέρματος, τη λειτουργία του εγκεφάλου και πολλά άλλα, και προστίθενται επίσης σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά.
Εν τω μεταξύ, πρόσφατα αναδείχθηκε μια σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων θειαμίνης -μιας βιταμίνης που συνήθως προστίθεται στα δημητριακά πρωινού- με γνωστική έκπτωση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας. Η θειαμίνη προστίθεται συχνά σε δημητριακά όπως κορν φλέικς και νιφάδες, καθώς και σε ψωμί και βρεφικές φόρμουλες.
Τι πρέπει να προσέχετε στα συμπληρώματα
Η Δρ. Carol Granger, διατροφολόγος με πτυχίο βιοχημείας και μεταπτυχιακό στη μικροβιολογία, προειδοποιεί για πολλές προσθήκες σε συμπληρώματα, φάρμακα και τρόφιμα που οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν παρενέργειες. Για παράδειγμα, η καραγενάνη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα -δεν είναι ιδανική για άτομα με διαβήτη. Είναι ένα πρόσθετο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σταθεροποίηση τροφών όπως το παγωτό, η σοκολάτα ή το φυτικό γάλα.
«Υπάρχουν πολλά συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται λόγω του τι μπορούν να σου κάνουν. Πάντα λέω ότι οι κανόνες σχετικά με τα συστατικά είναι παρόμοιοι με τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα -αν υπάρχουν περισσότερα από πέντε στη λίστα και δεν ξέρετε ποια είναι, τότε είναι μάλλον καλύτερο να μην αγοράσετε αυτό το συμπλήρωμα», λέει η Δρ. Granger λέει στο Sun Health.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα θεωρούνται ως επί το πλείστον ως «πρόχειρο φαγητό» – μακριά από την θεώρηση περί συμπληρωμάτων, τα οποία μπορεί να περιέχουν τα ίδια πρόσθετα, σταθεροποιητές, αριθμούς E και άλλα.
«Συστατικά όπως ο τάλκης, οι αριθμοί Ε και η ζελατίνη χρησιμοποιούνται ως παράγοντες όγκου ή ως χρωστικές και μπορεί να έχουν σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία όπως καούρα, ζάλη, λιποθυμία και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις», σημειώνει επίσης η ειδικός και προσθέτει:
«Ανησυχώ ιδιαίτερα για ορισμένα συστατικά που διαταράσσουν το έντερο και την ισορροπία των βακτηρίων του, επειδή γνωρίζουμε πως το μικροβίωμα είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα συμπληρώματα είναι υγιεινά και ενώ μερικά μπορεί να είναι, κάποια μπορεί να είναι τόσο επιβλαβή για την υγεία όσο τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όταν λαμβάνονται τακτικά σε μεγάλες ποσότητες».
4 κίνδυνοι υγείας από τα κρυμμένα συστατικά στα συμπληρώματα
Η Δρ. Granger αποκάλυψε μερικά από τα βασικά ζητήματα στα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν τα συμπληρώματα και τα χημικά τους. «Υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από τη λήψη κακών συμπληρωμάτων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», προειδοποιεί.
- Κοιλιακά και πεπτικά προβλήματα
- Δερματικά προβλήματα
- Αλλεργίες
- Ζάλη και λιποθυμία
1. Κοιλιακά και πεπτικά προβλήματα
Αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να συμβούν με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας ορισμένων από αυτά τα συστατικά. Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε κοιλιακή ενόχληση -από φούσκωμα έως διάρροια– μπορεί να πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο πίσω μέρος του κουτιού για συστατικά όπως αυτά που περιγράφονται παρακάτω.
Η νατριούχος κροσκαρμελλόζη μπορεί να διογκωθεί σαν σφουγγάρι και ενδεχομένως να προκαλέσει εντερικά μπλοκαρίσματα, ενώ το φωσφορικό δινάτριο μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα και κοιλιακό άλγος. Το κόμμι γκουάρ διογκώνεται όταν καταποθεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εμπόδια στον οισοφάγο και το λεπτό έντερο και μπορεί να συμβάλει σε φούσκωμα και κράμπες.
Το κόμμι ξανθάνης συνδέεται με πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων συχνότερων κινήσεων του εντέρου. Είναι ένα πρόσθετο δημοφιλές στο ψήσιμο χωρίς γλουτένη, αλλά σε ποσότητες που περιέχονται στα τρόφιμα, δεν πρέπει να οδηγεί σε παρενέργειες. Η ζελατίνη, που χρησιμοποιείται επίσης στην κουζίνα, μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, καούρα και αλλεργικές αντιδράσεις. Η πολυδεξτρόζη μπορεί να οδηγήσει σε αέρια, φούσκωμα στομάχου και κοιλιακό άλγος και μεγάλες ποσότητες δρουν ως καθαρτικό.
2. Δερματικά προβλήματα
Κάψιμο, τσούξιμο, εξανθήματα και ερεθισμός. Θα πρέπει να προσέχετε μερικά από τα παρακάτω συστατικά εάν αντιμετωπίζετε δερματικά προβλήματα με τα χάπια σας. Η Δρ. Granger λέει ότι το glyceryl dibehenate, η πολυβινυλοπυρρολιδόνη και η λανολίνη μπορεί να προκαλέσουν τέτοια προβλήματα.
«Το συμπολυμερές μεθακρυλικού οξέος είναι μια εξαιρετικά δραστική χημική ουσία που μπορεί να ερεθίσει ή να κάψει το δέρμα και τα μάτια και θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά», προσθέτει. Το σορβικό κάλιο, το νάτριο και το φουμαρικό στεαρύλιο μπορεί όλα να ερεθίσουν τα μάτια και το δέρμα. Τα άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά και αραιωτικά αίματος πρέπει επίσης να είναι προσεκτικά ότι το νάτριο αλληλεπιδρά με τέτοια φάρμακα.
3. Αλλεργίες
Τα άτομα με αλλεργίες μπορεί να πρέπει να ελέγξουν ότι τα καθημερινά συμπληρώματά τους δεν επιδεινώνουν την κατάστασή τους. Η Δρ. Granger λέει ότι μπορεί να προστεθούν τεχνητά χρώματα σε συμπληρώματα, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα σε όσους πάσχουν από την πάθηση. Επίσης επιδεινώνουν τις αλλεργίες και μπορεί να συνδέονται με την υπερκινητικότητα σε ορισμένα παιδιά.
Όλα τα πρόσθετα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών χρωμάτων, έχουν αριθμό Ε, που σημαίνει ότι έχουν περάσει δοκιμές ασφαλείας και έχουν εγκριθεί για χρήση στην ΕΕ. Ωστόσο, έξι αριθμοί -σύμφωνα με έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων- συνδέονται με την υπερκινητικότητα στα παιδιά. Πρόκειται για τα E102, E104, E110, E122, E124 και E129.
«Η καρμίνη (που προέρχεται από το έντομο κοχενίλη) έχει βρεθεί ότι προκαλεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμη και σε μικρές δόσεις όπως αυτές που βρίσκονται στα συμπληρώματα, προκαλώντας πρήξιμο στο πρόσωπο, εξανθήματα και συριγμό», λέει η Δρ. Granger. Καλό θα ήταν επίσης να την αποφεύγουν και οι vegan.
4. Ζάλη και λιποθυμία
Δεν θα επιλέγατε να φάτε ταλκ. Αλλά χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα ως αντισυσσωματικός παράγοντας και ως κάτι που κάνει τα δισκία λευκά, σύμφωνα με τη Δρ. Granger. «Αλλά δεν είναι κάτι που πρέπει να καταναλώνουν οι άνθρωποι σε οποιαδήποτε ποσότητα. Μπορεί να προκαλέσει πυρετό και λιγότερο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ζάλη, πόνο στο στήθος, λιποθυμία», προειδοποίησε.
Τα συμπληρώματα μπορεί επίσης να γίνουν επιβλαβή εάν ληφθούν με φάρμακα με τα οποία αλληλεπιδρούν αρνητικά. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Κ, την οποία χρειάζεται το σώμα για να πήξει, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των αραιωτικών του αίματος, που λαμβάνονται από άτομα που διατρέχουν κίνδυνο θρόμβωσης. Το NHS γενικά προειδοποιεί να μην λαμβάνετε περισσότερο από 1 mg βιταμίνης Κ ημερησίως για να αποφύγετε βλάβη.