Site icon Όλο Υγεία

Συμπληρώματα διατροφής: Τι κινδύνους ενέχουν – Πώς να τα επιλέξετε σωστά

συμπληρώματα διατροφής

Medical Concept. Colored Pills And Capsule On Pink Background. Pharmacy Theme, Capsule Pills With Medicine Antibiotic in Packages.

Οι άνθρωποι των δυτικών χωρών -και κυρίως οι Αμερικανοί- ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε συμπληρώματα διατροφής που ισχυρίζονται ότι προάγουν σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας μας. Αλλά πόσα γνωρίζετε για τα συμπληρώματα που παίρνετε;

Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των ενηλίκων λαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχθυέλαιο, κάψουλες βοτάνων, μελατονίνη, προβιοτικά και άλλα είδη συμπληρωμάτων διατροφής. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μόνο ένα ή δύο συμπληρώματα -οι πολυβιταμίνες και η βιταμίνη D ήταν τα δύο πιο δημοφιλή- δεν ήταν ασυνήθιστο οι άνθρωποι να αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τρία, τέσσερα ή περισσότερα συμπληρώματα ταυτόχρονα.

Μεταξύ ορισμένων ομάδων του πληθυσμού, δεν είναι ασυνήθιστο να λαμβάνουν μια χούφτα βιταμινών ή συμπληρωμάτων καθημερινά. Περίπου το 15% των ενηλίκων είπε ότι χρησιμοποιούσε τέσσερα ή περισσότερα συμπληρώματα διατροφής. Μεταξύ των ηλικιωμένων, το ποσοστό που αναφέρει τη χρήση πολλών συμπληρωμάτων είναι ακόμη υψηλότερος -περίπου το 25% των ενηλίκων 60 ετών και άνω χρησιμοποιούν τέσσερα ή περισσότερα. Το ποσοστό φτάνει περίπου στο 35% για τα παιδιά και τους εφήβους, ενώ περιορίζεται σχεδόν στο 10% για παιδιά μεταξύ 2 και 5 ετών που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα συμπληρώματα διατροφής.

Οι ειδικοί λένε ότι τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων είναι γενικά ασφαλή όταν λαμβάνονται σε μικρές έως μέτριες δόσεις, όπως οι ποσότητες που βρίσκονται σε μια βασική πολυβιταμίνη. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι ωφέλιμα για τις έγκυες γυναίκες και για άτομα με ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών και άλλες παθήσεις υγείας.

Μια κλινική δοκιμή νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, η λήψη μιας καθημερινής πολυβιταμίνης βοήθησε στην επιβράδυνση της απώλειας μνήμης. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Οι κίνδυνοι που μπορεί να συνοδεύουν τα συμπληρώματα διατροφής

Αλλά η λήψη συμπληρωμάτων συνοδεύεται από κινδύνους και για πολλούς υγιείς ενήλικες, δεν είναι πάντα σαφές από την έρευνα ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες τυχαιοποιημένες δοκιμές έχουν βρει ότι όταν οι άνθρωποι κλήθηκαν να λαμβάνουν συμπληρώματα με μεγάλες δόσεις β-καροτίνης, σεληνίου και βιταμινών Α, C και Ε, πράγματι αυξήθηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας. Αυστηρές κλινικές δοκιμές απέτυχαν επίσης να υποστηρίξουν τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τη βιταμίνη D, διαπιστώνοντας ότι οι άνθρωποι στους οποίους ανατέθηκε να λάβουν το δημοφιλές συμπλήρωμα δεν εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου ή καταγμάτων οστών παρά τους ευρέως διαδεδομένους ισχυρισμούς του μάρκετινγκ για το αντίθετο.

Τα συμπληρώματα δεν εμπίπτουν στους ίδιους κανόνες με τα φάρμακα

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ελέγχει τα συμπληρώματα για ασφάλεια. Αλλά δεν λειτουργεί έτσι.

«Τα συμπληρώματα διατροφής μπαίνουν στην αγορά πριν γίνει οποιαδήποτε πραγματική αναθεώρησή τους από τον FDA», δήλωσε στη Washington Post η Amy B. Cadwallader, διευθύντρια ανάπτυξης ρυθμιστικών και δημοσίων πολιτικών στο United States Pharmacopeia, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που εξετάζει την ποιότητα των φαρμάκων, των τροφίμων και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, οι εταιρείες επιτρέπεται να λειτουργούν βάσει του συστήματος τιμής. Ο ρόλος του FDA στη ρύθμιση των συμπληρωμάτων περιλαμβάνει κυρίως την προσπάθεια να βεβαιωθεί ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή και φέρουν με ακρίβεια ό,τι αναγράφεται στην ετικέτα αφού έχουν ήδη εισέλθει στην αγορά.

Παίρνετε αυτό που πληρώσατε;

Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες πωλούν περίπου 90.000 συμπληρώματα διατροφής, που αντιπροσωπεύουν μια βιομηχανία περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ως αποτέλεσμα, λένε ορισμένοι ειδικοί, οι καταναλωτές που αγοράζουν συμπληρώματα δεν μπορούν πάντα να είναι σίγουροι ότι παίρνουν αυτό για το οποίο πλήρωσαν. Μελέτες μελατονίνης, ιχθυελαίου, προβιοτικών, ginkgo biloba και άλλων συμπληρωμάτων έχουν βρει ότι οι δόσεις και οι ενώσεις που αναφέρονται στις ετικέτες τους συχνά δεν είναι αυτές που βρίσκονται στα μπουκάλια τους.

Σε μια μελέτη στο περιοδικό Pediatric Research, οι ερευνητές εξέτασαν 16 προβιοτικά συμπληρώματα και διαπίστωσαν ότι μόνο ένα από αυτά περιείχε τα συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη που αναφέρονται στην ετικέτα του.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 30 συμπληρώματα διατροφής που ισχυρίζονταν ότι ενίσχυαν την υγεία του ανοσοποιητικού και διαπίστωσαν ότι 17 από τα προϊόντα είχαν «λανθασμένη επωνυμία». Αυτά τα συμπληρώματα είτε δεν είχαν βασικά συστατικά που αναγράφονται στις ετικέτες τους -όπως βιταμίνη Β12, εκχύλισμα σκόρδου, ρίζα τζίντζερ και φυλλικό οξύ- είτε περιείχαν μια ποικιλία από μη καταχωρημένα συστατικά.

Παρενέργειες και επιρροές

Μια μελέτη από τον FDA υπολόγισε ότι ο οργανισμός ειδοποιείται για λιγότερο από το 1% όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη χρήση συμπληρωμάτων. Μια άλλη μελέτη της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπολόγισε ότι οι τραυματισμοί που προκαλούνται από συμπληρώματα είναι υπεύθυνοι για περίπου 23.000 επισκέψεις στα επείγοντα κάθε χρόνο.

Ο Howard Luks, χειρουργός ορθοπεδικός και ειδικός αθλητισμού στη Νέα Υόρκη, είπε ότι συναντά συστηματικά ασθενείς που ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες από τα φάρμακα, αλλά δεν έχουν πρόβλημα να λάβουν 10 ή 20 συμπληρώματα για τα οποία άκουσαν από άλλους και τα οποία επηρεάζουν την υγεία. Είπε ότι πολλοί άνθρωποι που έχασαν την εμπιστοσύνη τους στις αρχές δημόσιας υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν στραφεί σε παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για συμβουλές υγείας.

«Βλέπουν τα συμπληρώματα ως ολιστικά, φυσικά και επομένως όχι δυνητικά επιβλαβή για αυτούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, γιατροί στο Νιου Τζέρσεϊ περιέγραψαν μια 76χρονη γυναίκα που πήγε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών μετά από αίσθημα παλμών, ζάλη και λιποθυμικά επεισόδια. Αποδείχθηκε ότι έπαιρνε black cohosh, ένα φυτικό συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία των εξάψεων. Λίγες μέρες μετά τη διακοπή του συμπληρώματος, ο καρδιακός παλμός της επέστρεψε στο φυσιολογικό και τα άλλα συμπτώματα εξαφανίστηκαν.

Σε μια άλλη πρόσφατη περίπτωση, μια 47χρονη γυναίκα στο Χιούστον υπέστη ίκτερο και ηπατική βλάβη αφού πήρε ένα συμπλήρωμα που περιείχε ένα μείγμα προβιοτικών και εκχυλισμάτων βοτάνων. Η αναφορά περιπτώσεων σημείωσε ότι τα συμπληρώματα διατροφής αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% των ηπατικών βλαβών που προκαλούνται από φάρμακα σε εθνικό επίπεδο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version