Συκώτι: Τα 7 φυσικά συμπληρώματα που μπορούν να γίνουν τοξικά ακόμα και με μικρή υπερδοσολογία

Συκώτι: Τα 7 φυσικά συμπληρώματα που μπορούν να γίνουν τοξικά ακόμα και με μικρή υπερδοσολογία

Καταναλώνετε συχνά συμπληρώματα διατροφής; Χρειάζεται προσοχή, γιατί δεν είναι όλα τόσο αθώα όσο φαίνονται. Επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι 7 φυσικά συμπληρώματα μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο συκώτι. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν τα εντάξετε στην καθημερινότητά σας;

Δύο συμπληρώματα διατροφής που δεν πρέπει να παίρνετε ποτέ μαζί – Αυξάνουν την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 17%

Τα 7 φυσικά συμπληρώματα που μπορούν να βλάψουν το συκώτι

Όσον αφορά τα συμπληρώματα, οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε ότι, εφόσον είναι φυσικά, θα είναι και ασφαλή. Αυτό, όμως, δεν ισχύει πάντα. Ενώ τα συμπληρώματα μπορούν να ενισχύσουν την υγεία με πολλούς τρόπους, ακόμη και η μικρή υπερβολή στη δοσολογία ορισμένων μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ -ειδικά όταν πρόκειται για το συκώτι σας.

Το συκώτι είναι ουσιαστικά η δύναμη αποτοξίνωσης του σώματος. Φιλτράρει όλα όσα τρώτε, πίνετε και μπαίνουν στον οργανισμό σας. Έτσι, όταν το φορτώνετε με συμπληρώματα -ακόμη και αυτά που θεωρούνται ωφέλιμα- μπορεί να κατακλυστεί και να αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα.

  1. Βιταμίνη Α
  2. Πράσινο τσάι
  3. Βιταμίνη Β3
  4. Σίδηρος
  5. Συμπληρώματα bodybuilding
  6. Αλόη βέρα
  7. Συμπληρώματα κουρκουμίνης

1. Η βιταμίνη Α παραμένει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Η βιταμίνη Α είναι εξαιρετική για την όραση, το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά υπάρχει μια παγίδα: είναι λιποδιαλυτή, που σημαίνει ότι αποθηκεύεται στο σώμα (σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες που αποβάλλονται).

Η υπερβολική λήψη με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα βιταμίνης Α, που ονομάζεται επίσης υπερβιταμίνωση Α. Αυτό μπορεί να προκαλέσει:

  • ηπατική βλάβη,
  • πονοκεφάλους,
  • πόνο στα οστά και
  • ναυτία.

Αν ήδη λαμβάνετε μια επαρκή ποσότητα από τα τρόφιμα (όπως γαλακτοκομικά, συκώτι ή αυγά), μην καταναλώνετε συμπληρώματα. Πολλές πολυβιταμίνες και συμπληρώματα για το δέρμα έχουν προσθέσει βιταμίνη Α, οπότε ελέγξτε τις ετικέτες για να αποφύγετε την υπερδοσολογία.

2. Το πράσινο τσάι μπορεί να είναι τοξικό αν καταναλώνεται με άδειο στομάχι

Το πράσινο τσάι προσφέρει μια υγιεινή αποτοξίνωση. Αλλά το συμπυκνωμένο εκχύλισμα πράσινου τσαγιού είναι μια άλλη ιστορία. Σε υψηλές δόσεις, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού που βρίσκεται σε πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους και καύσης λίπους, έχει συνδεθεί με ηπατική βλάβη.

Οι κατεχίνες (οι δραστικές ενώσεις) μπορούν να γίνουν τοξικές όταν είναι πολύ συμπυκνωμένες, ειδικά με άδειο στομάχι. Τα συμπτώματα της ηπατικής βλάβης που σχετίζεται με το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού περιλαμβάνουνQ:

  • σκούρα ούρα,
  • κόπωση και
  • πόνο στην άνω δεξιά κοιλιακή χώρα.

Αν ήδη πίνετε πράσινο τσάι, πιθανότατα δεν χρειάζεστε το εκχύλισμα.

Μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D και άλλα 3 κοινά συμπληρώματα που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα

3. Η βιταμίνη Β3 μπορεί να επιβαρύνει το συκώτι

Η νιασίνη χρησιμοποιείται συχνά για να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης, αλλά η λήψη υψηλών δόσεων -ειδικά πάνω από 500 mg ημερησίως– μπορεί να επιβαρύνει το συκώτι σας.

Ενώ το σώμα σας χρειάζεται κάποια ποσότητα νιασίνης για να λειτουργήσει καλά, η υπερβολική δόση μπορεί να οδηγήσει σε:

  • αυξημένα ηπατικά ένζυμα,
  • ηπατίτιδα και,
  • σε ακραίες περιπτώσεις, ηπατική ανεπάρκεια.

Τα ενεργειακά ποτά και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα μερικές φορές περιέχουν περισσότερη νιασίνη από ό,τι νομίζετε. Έτσι, αν παίρνετε και κάποιο συμπλήρωμα, μπορεί να την καταναλώνετε εν αγνοία σας.

4. Το σώμα δεν απαλλάσσεται εύκολα από τον σίδηρο

Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για την ενέργεια και την πρόληψη της αναιμίας, αλλά η περίσσεια σιδήρου είναι επικίνδυνη για το συκώτι. Σε αντίθεση με ορισμένα άλλα θρεπτικά συστατικά, το σώμα δεν έχει έναν εύκολο τρόπο να απαλλαγεί από τον επιπλέον σίδηρο.

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν μια πάθηση που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση, η οποία οδηγεί σε:

  • ουλές ήπατος (ίνωση),
  • κίρρωση,
  • ακόμη και καρκίνο.

Εκτός αν έχετε διαγνωστεί με ανεπάρκεια σιδήρου, είναι καλύτερο να μην λαμβάνετε μόνοι σας συμπληρώματα. Ελέγξτε πρώτα τα επίπεδα σιδήρου σας.

5. Τα συμπληρώματα bodybuilding είναι επιβλαβή για το συκώτι

Ορισμένα προϊόντα bodybuilding που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή περιέχουν κρυμμένα αναβολικά στεροειδή ή ουσίες που δρουν όπως αυτά. Αυτά μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνα για το συκώτι, οδηγώντας σε παθήσεις όπως η χολόσταση, όπου η ροή της χολής από το συκώτι επιβραδύνεται ή σταματά εντελώς.

Αυτά δεν είναι πάντα σαφώς επισημασμένα, οπότε αν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα μυϊκής ανάπτυξης, βεβαιωθείτε ότι προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.

6. Η κατανάλωση αλόης βέρα σε υψηλές δόσεις μπορεί να είναι προβληματική

Η τοπική εφαρμογή της αλόης θεωρείται ιδανική για ηλιακά εγκαύματα. Αλλά η κατανάλωση αλόης βέρα, ειδικά σε υψηλές δόσεις ή με τη μορφή εκχυλίσματος ολόκληρων φύλλων, μπορεί να είναι προβληματική.

Ορισμένες ενώσεις στην αλόη μπορεί να είναι τοξικές για το συκώτι και έχουν συνδεθεί ακόμη και με καρκίνο σε μελέτες σε ζώα. Αναζητήστε «αποχρωματισμένα» ή καθαρισμένα προϊόντα αλόης και τηρήστε τη συνιστώμενη δόση.

7. Προσέξτε τις δόσεις των συμπληρωμάτων κουρκουμίνης

Ο κουρκουμάς είναι πολύ δημοφιλής και γεμάτος οφέλη για την υγεία, αλλά τα συμπληρώματα κουρκουμίνης σε υψηλές δόσεις (η δραστική του ένωση) έχουν συνδεθεί με σπάνιες περιπτώσεις ηπατικής τοξικότητας.

Συμπληρώματα κουρκουμά και πράσινου τσαγιού μπορούν να βλάψουν το συκώτι – Τι πρέπει να προσέχετε

Η μορφή του συμπληρώματος είναι πολύ πιο συμπυκνωμένη από το μπαχαρικό με το οποίο μαγειρεύετε. Εάν παίρνετε κάψουλες κουρκουμά εκτός από τροφές πλούσιες σε κουρκουμά, δώστε προσοχή στη δοσολογία και στο πώς αντιδρά το σώμα σας.

Πηγές: Gastroenterology, Clinical Liver Disease, The New-England Medical Review and Journal, International Journal of Molecular Sciences, Michigan Medicine, Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology, Bristish Journal of Clinical Pharmacology

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top