SuperAgers: Οι 80άρηδες με το κοφτερό μυαλό που «βάζουν κάτω» 50άρηδες -Πώς το πετυχαίνουν

superagers

Στη μεγαλύτερη μελέτη παρατήρησης που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για τους «SuperAgers» -άτομα άνω των 80 ετών που έχουν μυαλό… 50άρηδων- βρέθηκαν βασικές διαφορές στον τρόπο ζωής που μπορεί να συμβάλουν στο κοφτερό μυαλό που έχει αυτή η κατηγορία ηλικιωμένων.

Στη μελέτη αυτή, οι SuperAgers είχαν περισσότερη φαιά ουσία σε μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την κίνηση και σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στα τεστ ευκινησίας, ισορροπίας και κινητικότητας από τους τυπικούς ηλικιωμένους -παρόλο που τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των δύο ομάδων ήταν τα ίδια.

«Παρόλο που οι superagers αναφέρουν παρόμοια επίπεδα δραστηριότητας με τους κλασικούς ηλικιωμένους, είναι πιθανό να κάνουν πιο απαιτητικές σωματικά δραστηριότητες όπως η κηπουρική ή να ανεβαίνουν σκαλοπάτια», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Bryan Strange, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Οι SuperAgers έχουν παρόμοια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας με τους κλασικούς ηλικιωμένους, αλλά είναι πιθανότερο να κάνουν πιο απαιτητικές σωματικά εργασίες.

«Από τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα παχυσαρκίας μέχρι την αυξημένη ροή αίματος στον εγκέφαλο, υπάρχουν πολλά άμεσα και έμμεσα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, τα οποία μπορεί να συμβάλουν στη βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων στην τρίτη ηλικία», πρόσθεσε ο ειδικός.

Οι SuperAgers τείνουν κάνουν πιο απαιτητική σωματική δραστηριότητα

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Healthy Longevity, παρακολούθησε 64 superagers και 55 γνωστικά φυσιολογικούς ηλικιωμένους που συμμετείχαν στο Vallecas Project, ένα μακροχρόνιο ερευνητικό πρόγραμμα για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη Μαδρίτη.

Σε μια σειρά δοκιμών, οι Ισπανοί superagers σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία από τους τυπικούς ηλικιωμένους σε επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, που αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας.

Οι superagers είπαν επίσης στους ερευνητές ότι ήταν πιο δραστήριοι στη μέση ηλικία, ήταν ευχαριστημένοι με την ποσότητα του ύπνου τους και ήταν ανεξάρτητοι στην καθημερινή τους ζωή. Ο κακός ύπνος είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για τη γνωστική φθορά.

«Αυτή η μελέτη προστίθεται σε όσα ήδη γνωρίζουμε -ότι δηλαδή η “υπεργήρανση” δεν είναι μόνο η ικανότητα να αποδίδει κανείς καλά σε ένα γνωστικό τεστ. Συνδέεται επίσης με πιο αργή και λιγότερο έντονη ατροφία του εγκεφάλου σε περιοχές κρίσιμες για τη μνήμη και τη γλώσσα και πιθανώς πιο αργές μειώσεις στο περπάτημα και την κινητικότητα λόγω ηλικίας», δήλωσε η Angela Roberts, επίκουρη καθηγήτρια επικοινωνίας και επιστήμης υπολογιστών στο Western University του Οντάριο.

Καλά νέα για τους 35άρηδες που θέλουν να βελτιώσουν τη συνολική υγεία τους

Τα συμπεράσματα αυτά αποτελούν καλά νέα για άτομα ηλικίας 30 και 40 ετών που μπορεί να θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους ενσωματώνοντας περισσότερη άσκηση, μείωση του στρες και άλλες υγιεινές συνήθειες.

«Το βασικό σημείο εδώ για τα άτομα μέσης ηλικίας είναι ότι πρέπει να τροποποιούν τους παράγοντες του τρόπου ζωής που είναι γνωστό ότι έχουν αντίκτυπο -βελτίωση της φυσικής κατάστασης, μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, βελτιστοποίηση της ψυχικής υγείας και λήψη κατάλληλης φροντίδας για τυχόν διαταραχές της διάθεσης– για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας του εγκεφάλου», δήλωσε ο Δρ. Jo Robertson, συντονιστής ελέγχου και δοκιμών για το Δίκτυο Άνοιας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Το λίγο σεξ οδηγεί σε άνοια; Τι υποστηρίζει νέα μελέτη

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top