Αν και ο καρκίνος του προστάτη είναι ένας σχετικά αργά αναπτυσσόμενος καρκίνος, με τον οποίο αρκετοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια και χωρίς θεραπεία, τα σημάδια του μπορεί να είναι ύπουλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η στυτική δυσλειτουργία, ένα κοινό πρόβλημα της σεξουαλικής υγείας των ανδρών, μπορεί να είναι σύμπτωμα. Ποιες είναι αυτές;
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο μεταξύ των ανδρών. Για τον λόγο αυτό, είναι σίγουρα κάτι που καθένας ηλικίας άνω των 65 ετών θα πρέπει να συζητήσει με το γιατρό του. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα, εξ ου και ο λόγος που συγκεκριμένος τύπος καρκίνου μπορεί να είναι τόσο θανατηφόρος.
«Έτσι κατάλαβα ότι είχα καρκίνο του προστάτη» – Οι ανεβασμένοι δείκτες που αποκάλυψαν το πρόβλημα
Η ύπαρξη αίματος στα ούρα ή η δυσκολία στην ούρηση συνδέονται συχνά με πρώιμο καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Καθώς, όμως, ο καρκίνος εξελίσσεται μπορεί να προκύψουν άλλα, πιο αισθητά ζητήματα. Ένα από αυτά είναι η στυτική δυσλειτουργία.
«Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί μερικές φορές να συσχετιστεί με καρκίνο του προστάτη, αλλά συνήθως δεν είναι το πρώτο σύμπτωμα», εξηγεί στο Health Digest ο Δρ. Justin Houman, ουρολόγος και ειδικός σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας ανδρών. Όπως ανέφερε, η στυτική δυσλειτουργία είναι συχνά το αποτέλεσμα θεραπευτικών επιλογών για τον καρκίνο του προστάτη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι της ίδιας της νόσου.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν ο καρκίνος του προστάτη αναπτυχθεί αρκετά, μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τη στυτική λειτουργία παρεμβαίνοντας στις τοπικές δομές ή προκαλώντας συνολική κόπωση και αδυναμία», σημείωσε.
Προειδοποιητικά σημάδια για τον καρκίνο του προστάτη που μπορεί να συνοδεύουν τη στυτική δυσλειτουργία
Επειδή η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι συνήθως ένα από τα αρχικά σημάδια του καρκίνου του προστάτη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε να μην είναι το μόνο σωματικό.
«Αν ο καρκίνος του προστάτη είναι η αιτία της στυτικής δυσλειτουργία, θα δείτε συνήθως και άλλα προειδοποιητικά σημάδια, όπως δυσκολία στην ούρηση, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ή στη λεκάνη ή μια αλλαγή στη συχνότητα ή την ένταση της ροής των ούρων σας», τόνισε ο Δρ. Houman.
Αλλά προτού υποθέσετε το χειρότερο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι αυτά τα συμπτώματα υποδηλώνουν μόνο ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τον προστάτη ή το ουροποιητικό σύστημα και δεν εγγυώνται ότι είναι σίγουρα και χωρίς αμφιβολία, καρκίνος. Με λίγα λόγια, ο ειδικός υπογραμμίζει πως αυτά τα συμπτώματα απλώς δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση από γιατρό.
Νέο τεστ ούρων ανιχνεύει τον καρκίνο του προστάτη – Απαλλάσσει τους άνδρες από περιττές βιοψίες
Πότε να δείτε γιατρό για τη στυτική δυσλειτουργία
Ακόμα κι αν η στυτική δυσλειτουργία δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα και φαίνεται να είναι ένα αυτόνομο πρόβλημα, δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσετε. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, περισσότερο από το 50% των ανδρών ηλικίας 40 έως 70 ετών είχαν επεισόδιο στυτικής δυσλειτουργίας, που σημαίνει ότι είναι αρκετά συχνό και δεν πρέπει υπάρχει καμία απολύτως ντροπή για αυτό.
«Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για τη στυτική δυσλειτουργία εάν είναι επίμονη ή επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας. Αν διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες ή εάν σχετίζεται με άλλα συμπτώματα όπως κόπωση, μειωμένη λίμπιντο ή οποιοδήποτε από τα προειδοποιητικά σημάδια που αναφέρθηκαν προηγουμένως, είναι καλή ιδέα να εξεταστείτε», σημείωσε ο Δρ. Houman.
Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη στυτική δυσλειτουργία, από σωματικούς έως ψυχολογικούς, μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι κάτι άλλο, εκτός από τον καρκίνο του προστάτη, μπορεί να συμβαίνει.
Πόσες φορές τον μήνα πρέπει να εκσπερματώνουν οι άνδρες για να αποφύγουν τον καρκίνο του προστάτη
Όπως εξήγησε ο γιατρός, αυτές οι πιθανές καταστάσεις υγείας θα μπορούσαν να σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη ή ορμονικές ανισορροπίες, οι οποίες θα απαιτήσουν θεραπεία. Εάν πρόκειται απλώς για στυτική δυσλειτουργία, τότε ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε.