Μια ομάδα ειδικών ανθρώπινης εμβιομηχανικής στο Volodalen SportLab, βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το στυλ τρεξίματος μπορεί να σχετίζεται με τον τύπο της προσωπικότητας.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα με 80 ενήλικες εθελοντές που συμμετείχαν σε δοκιμές τρεξίματος και δοκιμών και δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο PLOS ONE.
Ανέκδοτα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά στυλ τρεξίματος -κάποιοι τρέχουν ομαλά, με φαινομενική ευκολία, ενώ άλλοι τρέχουν άβολα ή δύσκαμπτα, μοιάζοντας σαν η διαδικασία να μην τους είναι άνετη ή ακόμα και ξένη.
Τέτοια διαφορετικά στυλ φαίνεται να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε σωματικά χαρακτηριστικά -οι επαγγελματίες αθλητές έχουν πιο φυσικό στυλ, για παράδειγμα – αλλά η επιστημονική ομάδα από τη Γαλλία ανακάλυψε ότι τέτοια στυλ μπορεί επίσης να σχετίζονται με την προσωπικότητα ενός ατόμου.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα υποψιάστηκε ότι η προσωπικότητα μπορεί να παίζει ρόλο στο στυλ τρεξίματος. Για να μάθουν αν αυτό μπορεί να ισχύει, ζήτησαν από 80 ενήλικες εθελοντές να τρέξουν τρεις φορές μια πίστα 50 μέτρων. Κάθε εθελοντής διαφοροποιούσε την ταχύτητά του μεταξύ των δρομολογίων. Καθώς οι εθελοντές έτρεχαν, οι ερευνητές τους κινηματογραφούσαν.
Κάθε εθελοντής έκανε επίσης το τυπικό τεστ MBTI, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς στο επάγγελμα της ψυχολογίας για να κατηγοριοποιήσει τις προσωπικότητες των ασθενών. Τα αποτελέσματα του τεστ ομαδοποιούν ένα άτομο με βάση τέσσερις κατηγορίες: σκέψη-συναίσθημα, αίσθηση-διαίσθηση, κρίση-αντίληψη και εξωστρέφεια-εσωστρέφεια.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Συγκρίνοντας τα στυλ τρεξίματος μέσω του βίντεο με την κατηγοριοποίηση που εκχωρήθηκε από το τεστ MBTI, οι ερευνητές βρήκαν ορισμένα μοτίβα. Οι εθελοντές με συγκεκριμένους τύπους προσωπικότητας έτειναν να έχουν παρόμοια στυλ τρεξίματος με άλλους με παρόμοια χαρακτηριστικά προσωπικότητας.
Για παράδειγμα, παρατήρησαν ότι οι εθελοντές με μια διαισθητική προσωπικότητα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα πόδια τους ως ελατήρια, κάτι που τους οδήγησε να τρέχουν με μικρά βήματα -ένα είδος τρεξίματος που θεωρείται πιο ελαστικό.
Ως άλλο παράδειγμα, εκείνοι που θεωρούνταν ότι είχαν έναν αισθησιακό τύπο προσωπικότητας έτειναν να επικεντρώνονται περισσότερο στο να σπρώχνουν τον εαυτό τους προς τα εμπρός παρά να νοιάζονται για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σώμα τους για να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού.
Η ερευνητική ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί πράγματι να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και του στυλ τρεξίματος.