Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στο βούρτσισμα των δοντιών μας, αφού πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σχέση ανάμεσα στην κακή στοματική υγιεινή και μια εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια.
Ειδικότερα,ο οδοντίατρος Δρ. Ferakh Hamid από την Aesthetique Dental Care μοιράστηκε τις κορυφαίες συμβουλές του για να διατηρείτε το στόμα σας υγιές καθώς μια μελέτη βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ του στόματος και του καρκίνου του εντέρου. Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα συγκεκριμένο μικρόβιο που συνήθως βρίσκεται στο στόμα σε περίπου 50% των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου.
Επιστήμονες στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στις ΗΠΑ διαπίστωσαν πως τα μικρόβια που βρίσκονται στο στόμα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στο κάτω μέρος του εντέρου, να αντέξουν τα οξέα του στομάχου και στη συνέχεια να αναπτυχθούν εντός των όγκων του παχέος εντέρου.
Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν 200 περιπτώσεις καρκίνου του εντέρου και διαπιστώθηκε ότι περίπου οι μισοί από τους καρκίνους περιείχαν το μικρόβιο. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης το μικρόβιο σε πολλά δείγματα κοπράνων που ελήφθησαν από άτομα με καρκίνο. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα μικρόβια καθοδηγούν την εξέλιξη του καρκίνου και μπορούν να οδηγήσουν σε χειρότερα αποτελέσματα. Μιλώντας στο Express.co.uk, ο Δρ. Hamid εξήγησε περισσότερα για το τι σημαίνει αυτό.
Κινδυνεύουμε εάν δεν βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας
«Νέες μελέτες έχουν δείξει μια εκπληκτική σχέση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο φροντίζουμε τα δόντια μας και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Φαίνεται ότι ένα συγκεκριμένο είδος βακτηρίων, το οποίο βρίσκεται κανονικά στο στόμα μας, μπορεί να καταλήξει στο παχύ έντερο μας εάν δεν βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», ανέφερε ο ειδικός.
«Αποδεικνύεται ότι αυτό που συμβαίνει στο στόμα μας μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος. Η μη φροντίδα των δοντιών μας μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητα προβλήματα, όπως η ασθένεια άλλων οργάνων. Αυτό το βακτήριο, γνωστό ως Fusobacterium nucleatum, μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα για άτομα που έχουν ήδη καρκίνο του παχέος εντέρου».
«Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αυτού του βακτηρίου. Το είδος που βρίσκεται συνήθως στο στόμα μας δεν είναι το ίδιο με αυτό που βρίσκεται στους όγκους του παχέος εντέρου. Η εύρεση αυτού του βακτηρίου σε όγκους του παχέος εντέρου έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε χειρότερη υγεία για τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου, ο Δρ. Hamid τόνισε τη σημασία του να διατηρείτε τα δόντια και το στόμα σας καθαρά και υγιή.
«Αυτό μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε το στόμα μας με το τακτικό βούρτσισμα και τις επισκέψεις στον οδοντίατρο. Δεν είναι μόνο το να αποφεύγουμε τις κουφάλες. Έχει να κάνει με το να κρατάμε ολόκληρο το σώμα μας υγιές. Η σχέση μεταξύ της υγείας του στόματός μας και της συνολικής μας υγείας είναι πολύ ισχυρή», είπε ο ειδικός και συμπλήρωσε:
«Προβλήματα όπως η ουλίτιδα μπορεί να επιδεινώσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Αυτό μας υπενθυμίζει γιατί είναι τόσο σημαντικό για άτομα όλων των ηλικιών να πηγαίνουν τακτικά στον οδοντίατρο και να ασκούν με το βούρτσισμα και το νήμα».
Πώς να φροντίζετε τα δόντια σας
Η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένου του τακτικού βουρτσίσματος, του οδοντικού νήματος και των οδοντιατρικών ελέγχων, είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον Δρ. Hamid.
«Δεν είναι μόνο η αποφυγή του πόνου ή της δυσφορίας, αλλά και κυρίως η διατήρηση της συνολικής υγείας. Μια προληπτική προσέγγιση στην οδοντιατρική φροντίδα μπορεί να σας σώσει από πολύπλοκα ζητήματα υγείας στη συνέχεια», κατέληξε.
Το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα είναι ένας αμυντικός μηχανισμός ενάντια στις στοματικές και συστηματικές ασθένειες. Αυτή η απλή αλλά ζωτικής σημασίας δραστηριότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιβλαβών βακτηρίων που ταξιδεύουν από το στόμα σας σε άλλα μέρη του σώματος.