Site icon Όλο Υγεία

Στοματική υγεία: Πότε πρέπει να αποφεύγετε το βούρτσισμα των δοντιών – Αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας

στοματική υγεία

Είτε έχετε κολλήσει ένα δυσάρεστο στομαχικό βακτήριο είτε υποφέρετε από hangover, ένας κορυφαίος οδοντίατρος προτρέπει να δώσετε προτεραιότητα στη στοματική φροντίδα μετά τον εμετό.

Αν και μπορεί να φαίνεται φυσικό να καταφύγετε στην οδοντόβουρτσά σας μετά από εμετό, ο Δρ. Vikas Prinja έχει προειδοποιήσει ότι αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Μιλώντας στο TikTok, ο οδοντίατρος, εξήγησε ότι το οξύ που βρίσκεται στους άρρωστους μπορεί να «φθείρει» τα δόντια σας.

«Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά τον εμετό, γιατί ουσιαστικά βουρτσίζετε τα οξέα στα δόντια», είπε ο Δρ. Prinja. Καθώς ο εμετός περιέχει πολύ όξινα επίπεδα pH, αυτά μπορεί να φθείρουν το σμάλτο και να κάνουν τα δόντια πιο ευαίσθητα στην τερηδόνα.

Αντ ‘αυτού, συνιστάται να ξεπλένετε το στόμα με νερό ή να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα χωρίς φθόριο, εξηγεί το The Dental Surgery. Το σώμα χρειάζεται 30 λεπτά για να εξουδετερώσει την οξύτητα, επομένως συνιστάται το βούρτσισμα περίπου μισή ώρα μετά τον εμετό.

Άλλοι τρόποι στοματικής φροντίδας μετά τον εμετό

Στη συνέχεια, ο ειδικός προτείνει τη χρήση τσίχλας χωρίς ζάχαρη επειδή διεγείρει την παραγωγή σάλιου και καταπολεμά το οξύ. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Στοματικής Υγείας της Βρετανίας (OHF), το σάλιο είναι η φυσική άμυνα του στόματος ενάντια στο οξύ καθώς επανορθώνει το κατεστραμμένο σμάλτο.

Το σάλιο χρειάζεται περίπου μία ώρα για να αντικαταστήσει τα μέταλλα που έχει χάσει το σμάλτο, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί με τσίχλα χωρίς ζάχαρη, αναφέρει το OHF. Ο Δρ. Prinja προέτρεψε επίσης τους ασθενείς να αποφεύγουν να φορούν το μασελάκι τους μετά από εμετό, επειδή θα παγιδεύσει τα οξέα σε σημεία των δοντιών όπου το σάλιο δεν μπορεί να φτάσει.

«Ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να σας συνταγογραφήσει κάποια οδοντόκρεμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο. Σκληραίνει το εξωτερικό στρώμα του δοντιού, γεγονός που το κάνει πιο ανθεκτικό στο οξύ», πρόσθεσε ο ειδικός.

Το OHF εξηγεί ότι η παραδοσιακή οδοντόκρεμα που βρίσκεται στα σούπερ μάρκετ περιέχει περίπου 1450 ppm φθόριο, αλλά οι συνταγογραφούμενες ποικιλίες φτάνουν ακόμη και στα 5000 ppm, δηλαδή πάνω από τρεις φορές τη συνηθισμένη ποσότητα. «Αυτό τις καθιστά πραγματικά αποτελεσματικές στην πρόληψη και τη μείωση της τερηδόνας», γράφει ο ιστότοπος υγείας.

Το στοματικό διάλυμα που εξουδετερώνει την υψηλή οξύτητα

Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος μοιράστηκε τη συνταγή του για στοματικό διάλυμα με μαγειρική σόδα, η οποία εξουδετερώνει αποτελεσματικά την υψηλή οξύτητα που βρίσκεται στον εμετό και προστατεύει το σμάλτο.

«Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, ένα ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ένα φλιτζάνι νερό».

Επιπλέον, έρευνα στο The Journal of the American Dental Association (JADA) συνόψισε τα οφέλη της μαγειρικής σόδας για τη στοματική υγεία, τα οποία περιλαμβάνουν ότι:

Όλο Υγεία

Exit mobile version