Site icon Όλο Υγεία

Από ματωμένα ούλα μέχρι κακοσμία: Τι λέει το στόμα σας για την υγεία σας – 6 συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

στόμα

Η κακή αναπνοή και τα στοματικά έλκη είναι κοινά, αλλά μπορεί επίσης να σηματοδοτούν υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας , οι ειδικοί τονίζουν ότι ένα χαρούμενο στόμα οδηγεί σε ένα χαρούμενο σώμα.

Η φροντίδα των δοντιών με μια σωστή ρουτίνα στοματικής φροντίδας -βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος δύο φορές την ημέρα- μπορεί να κρατήσει ολόκληρο το σώμα σας υγιές. Αυτό συμβαίνει επειδή η κακή οδοντική υγεία έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, άνοια και καρκίνο.

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα στο στόμα, μερικές φορές τόσο κοινά που δεν τα σκεφτόμαστε περαιτέρω. Ο οδοντίατρος Dr Rahul Nehra της The Smile Gallery αποκαλύπτει τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε.

6 συμπτώματα στο στόμα που δείχνουν κακή υγεία

  1. Ματωμένα ούλα
  2. Κακοσμία
  3. Όγκοι και πληγές
  4. Απώλεια δοντιών
  5. Δυσκολία στην κατάποση
  6. Βαθιά και βραχνή φωνή

1. Ματωμένα ούλα

«Η επίμονη αιμορραγία των ούλων, ειδικά κατά το βούρτσισμα ή το νήμα, μπορεί να υποδηλώνει ασθένεια των ούλων. Αυτό συχνά προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας κατά μήκος της γραμμής των ούλων, που οδηγεί σε φλεγμονή», σημειώνει ο Δρ. Rahul.

Η ουλίτιδα είναι συχνή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθεί. Μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή, πτώση των δοντιών και συνδέεται με μια σειρά από παθήσεις, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονικές λοιμώξεις και επιπλοκές εγκυμοσύνης, λέει το NHS, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο εάν τα ούλα σας αιμορραγούν.

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η αιμορραγία των ούλων για να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές όπως η ύφεση των ούλων και η απώλεια δοντιών. Η σωστή στοματική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας, μαζί με τον επαγγελματικό καθαρισμό για την απομάκρυνση της συσσώρευσης πλάκας και πέτρας», συμπληρώνει ο ειδικός.

Τα πρησμένα ούλα -σύμπτωμα ουλίτιδας- μπορεί επίσης να σηματοδοτούν εγκυμοσύνη.

2. Κακοσμία

Η κακοσμία του στόματος μπορεί συνήθως να αποδοθεί σε ένα γεύμα, κρύωμα ή αδιαθεσία. Αλλά αν δεν υποχωρήσει -ίσως κάποιος σας το έχει πει ή το παρατηρήσετε οι ίδιοι- πρέπει να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο.

«Η χρόνια κακοσμία του στόματος μπορεί να είναι σημάδι διαφόρων οδοντικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κακής στοματικής υγιεινής, της νόσου των ούλων ή της τερηδόνας. Αλλά θα μπορούσε να είναι ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως ο διαβήτης ή τα γαστρεντερικά προβλήματα», επισημαίνει ο Δρ. Rahul.

Η κακή αναπνοή που προκαλείται από τον διαβήτη μπορεί να έχει φρουτώδη μυρωδιά, παρόμοια με τα σάπια μήλα.

«Οι οδοντιατρικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας. Η βελτίωση της κακής αναπνοής συνήθως περιλαμβάνει τη διατήρηση καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής, όπως το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα και το νήμα», προσθέτει ο ειδικός.

Άλλες αιτίες κακής αναπνοής -ανάλογα με τη μυρωδιά- περιλαμβάνουν προβλήματα με τα νεφρά ή το ήπαρ ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

3. Όγκοι και πληγές

Οι στοματικές πληγές (έλκη) είναι συχνές και συνήθως χρειάζονται απλώς κάποια τοπική θεραπεία. Τείνουν να υποχωρούν σε διάστημα μιας ή δύο εβδομάδων, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό ή οδοντίατρο.

«Ενώ οι περιστασιακές πληγές στο στόμα είναι συχνά αβλαβείς, τα επίμονα εξογκώματα ή πληγές που δεν επουλώνονται μέσα σε δύο εβδομάδες θα μπορούσαν να είναι σημάδια πιο σοβαρών καταστάσεων όπως ο καρκίνος του στόματος. Άλλα ανησυχητικά σημάδια περιλαμβάνουν λευκές ή κόκκινες κηλίδες, μούδιασμα ή δυσκολία στην κίνηση της γνάθου», αναφέρει ο Δρ. Rahul και προσθέτει:

«Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο ή γιατρό για περαιτέρω αξιολόγηση. Οι πληγές στο στόμα μπορεί να ωφεληθούν από τοπικές θεραπείες ή συνταγογραφούμενα φάρμακα».

4. Απώλεια δοντιών

Είναι κάτι για το οποίο συνήθως έχουμε εφιάλτες. Η απώλεια δοντιών μπορεί να είναι τρομακτική, όπως και τα δόντια που κουνιούνται. «Τα χαλαρά δόντια μπορεί να υποδηλώνουν προχωρημένη ασθένεια των ούλων ή τερηδόνα», λέει ο Δρ. Rahul. Μπορεί επίσης να προειδοποιούν για οστεοπόρωση -μια αποδυνάμωση των οστών που μπορεί να επηρεάσει τη γνάθο- και την εγκυμοσύνη.

Ο Δρ. Rahul προσθέτει: «Η αναζήτηση οδοντιατρικής φροντίδας το συντομότερο δυνατό μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των εναπομεινάντων δοντιών».

5. Δυσκολία στην κατάποση

Γνωστή και ως δυσφαγία, η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των στοματικών λοιμώξεων, των φλεγμονωδών αμυγδαλών ή ακόμη και του καρκίνου του λαιμού.

«Αναζητήστε ιατρική ή οδοντιατρική φροντίδα αμέσως για αξιολόγηση και θεραπεία», συμβουλεύει ο Δρ. Rahul. Συνιστάται να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν για τρεις εβδομάδες ή περισσότερο, νιώθετε ότι κάτι μικρό έχει κολλήσει στο λαιμό σας, είναι δύσκολο να καταπιείτε την τροφή ή υπάρχει πόνος όταν το κάνετε.

Άλλα συμπτώματα καρκίνου του λαιμού περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, πόνο στο φαγητό, ένα εξόγκωμα στο λαιμό, δύσπνοια, βήχα και βραχνή ή βαθιά φωνή.

6. Βαθιά και βραχνή φωνή

«Μια βαθιά και βραχνή φωνή μπορεί να προκύψει από διάφορες καταστάσεις που επηρεάζουν το λαιμό ή τις φωνητικές χορδές, συμπεριλαμβανομένης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, των αναπνευστικών λοιμώξεων ή των οζιδίων ή των πολύποδων των φωνητικών χορδών», εξηγεί ο Δρ. Rahul.

Συνήθως οι όζοι ή οι πολύποδες των φωνητικών χορδών εμφανίζονται ως αποτέλεσμα κακής χρήσης ή υπερβολικής χρήσης της φωνής, όπως όταν φωνάζετε πολύ ή τραγουδάτε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κακή στοματική υγιεινή ή ο ερεθισμός του λαιμού μπορεί να συμβάλει σε μια βαθιά και βραχνή φωνή.

«Εάν αντιμετωπίζετε επίμονη βραχνάδα ή αλλαγές φωνής, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή ερεθιστικών παραγόντων όπως ο καπνός του τσιγάρου», καταλήγει ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version