Στο κόκκινο οι νοσοκομειακές λοιμώξεις -Ανάγκη για αντιμικροβιακή θωράκιση με νέες τεχνολογίες χαλκού

καρκινοπαθείς

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για την έξαρση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι επιστήμονες ζητούν τη θωράκισή τους με νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα αντιμικροβιακά προϊόντα χαλκού.

Δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μικροβιακής αντοχής και τα ελληνικά νοσοκομεία πλήττονται από είδη μικροβίων, τα οποία είναι ανθεκτικά στα πλέον εξελιγμένα αντιβιοτικά, προκαλώντας σοβαρές νοσοκομειακές λοιμώξεις και πάνω από 1.000 θανάτους ετησίως. Μάλιστα, το ετήσιο κόστος, για την αντιμετώπισή τους ,ανέρχεται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Ένα τέτοιο παράδειγμα πολυανθεκτικού παθογόνου είναι ο μύκητας Candida auris, ο οποίος εμφανίζεται σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, ιδιαίτερα σε μονάδες εντατικής θεραπείας και προκαλεί πολλούς θανάτους.

Αντιμικροβιακή θωράκιση με προϊόντα χαλκού

Η λύση που έχει προταθεί από τους επιστήμονες είναι η αντιμικροβιακή θωράκιση των νοσοκομείων .Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες, τα αντιμικροβιακά προϊόντα χαλκού, μειώνουν σε ποσοστό άνω του 99.9%, το φορτίο των μικροβίων από όλες τις επιφάνειες αφής, ανεξαρτήτως θερμοκρασίας και υγρασίας.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α. ( Environmental Protection Agency-EPA), η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration), -με βάση κλινικοεργαστηριακές μελέτες, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί  σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης – έχουν αποφανθεί υπέρ των αντιβακτηριδιακών, αντιϊκών και αντιμυκητιασικών ιδιοτήτων του χαλκού. Σχετικά, έχουν γνωμοδοτήσει και Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των νοσοκομείων της χώρας μας.

Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι επιτακτική ανάγκη, η επένδυση κοινόχρηστων επιφανειών αφής με αντιμικροβιακό χαλκό στους χώρους παροχής Υπηρεσιών Υγείας, σε Δημόσιους Φορείς, Ιδιωτικές επιχειρήσεις και λοιπούς χώρους ως μέσο, για τον περιορισμό της μετάδοσης όλων των ιών, μυκήτων, όπως ο Candida Auris και παθογόνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2 .

Παράλληλα, η εφαρμογή αντιμικροβιακών φίλτρων αέρα χαλκού στα κλιματιστικά είναι εξίσου σημαντική, καθώς έχει διαπιστωθεί, μέσω πρόσφατων μελετών και πιστοποιητικών αξιολόγησης αποτελεσματικότητας, ότι μειώνουν το μικροβιακό φορτίο στην επιφάνειά τους ,σε αξιοσημείωτα υψηλά ποσοστά, εναντίων των ιών, μυκήτων και άλλων παθογόνων μικροβίων.

Τα νοσοκομεία που έχουν ήδη επενδύσει στη νέα τεχνολογία

Πρέπει να επισημανθεί ότι αρκετά Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία έχουν ήδη επενδύσει και εφαρμόσει κάποιες από τις νέες τεχνολογίες των αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού- σε ορισμένες Μονάδες λόγω οικονομικού προϋπολογισμού- με στόχο τον περιορισμό της μετάδοσης όλων των ιών, μυκήτων και παθογόνων βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένου του μύκητα Candida Auris και του ιού SARS-CoV-2 COVID-19 ,αλλά και ως σημαντικό σύμμαχο κατά των ενδονοσοκομειακων λοιμώξεων.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το Υπουργείο Υγείας ,οφείλει να λάβει μέτρα, για να θωρακίσει τα νοσοκομεία της χώρας ,απέναντι στις νοσοκομειακές λοιμώξεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει η νέα αυτή τεχνολογία.

Τα νοσοκομεία που έχουν ήδη κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι τα εξής :

Γ.Ν. Παίδων Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

ΓΕΝ.ΝΟΣ.ΙΩΑΝΝ “ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ.”

Γ.Ν.Α ΚΑΤ

Γ.Ν ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Γ.Ν ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Γ.Ν ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Γ.Ν ΣΕΡΡΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ

Γ.Ν ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Γ.Ν ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (K.Ψ.Υ)

Γ.Ν ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ

Γ.Ν ΠΕΛΛΑΣ

Γ.Ν ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Π.Γ.Ν ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Π.Γ.Ν ΑΤΤΙΚΟΝ

Α.Ν.Θ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ

Γ.Ν ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ

Γ.Ν.Θ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Γ.Ν ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Ε.Α.Ν.Π ΜΕΤΑΞΑ

Γ.Ν.Θ ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Γ.Ν.Θ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

Γ.Ν. ΒΟΛΟΥ ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ

Γ.Ν. ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ

Γ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Γ.Ν. ΠΥΡΓΟΥ

ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ ΡΙΟΥ (ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ)

Όλο Υγεία

Scroll to Top