Site icon Όλο Υγεία

Στην 6η θέση η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία. Υπάρχει σχέδιο δράσης στη χώρα μας;  

obesity_boy

Η αυξανόμενη παχυσαρκία στα Ελληνόπουλα επιβάλλει άμεσα την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης.

 

Άκρως ανησυχητικά τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με μετρήσεις του 2022 για την παιδική παχυσαρκία. Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αρνητικό ρεκόρ παχυσαρκίας στα παιδιά κάτω των 5 ετών. Ποιο είναι το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και πότε θα υλοποιηθεί;

Οι 10 χώρες με τη μεγαλύτερη παχυσαρκία σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Με ποσοστό 14,6% η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Λιβύη με ποσοστό 28,7% καταλαμβάνει την 1η θέση.

1. Λιβύη 28.7%

2. Αυστραλία 21.8%

3. Τυνησία 19%

4. Αίγυπτος 18.8%

5. Παπούα Νέα Γουινέα 16%

6. Ελλάδα 14.6%

7. Παραγουάη 14.6%

8. Τρινιντάντ και Τομπάγκο 13.9

9. Ουκρανία 13.6

10. Αλβανία 13.4

Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι η παχυσαρκία «κινείται σε λάθος κατεύθυνση», και ότι όπως φαίνεται «δεν υπάρχει ένδειξη αναστροφής».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα που ολοένα και επιδεινώνεται. Η εύκολη πρόσβαση στο πρόχειρο φαγητό, η αύξηση των ωρών στις οθόνες, η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης έχουν οδηγήσει σχεδόν 37 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών στην παχυσαρκία.

Η Ελλάδα καταρρίπτει τα αρνητικά ρεκόρ χρόνο με το χρόνο

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε στατιστικά στοιχεία που φωτογραφίζουν τη χώρα μας ως μία από τις χειρότερες στο θέμα της διατροφής των παιδιών.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αναφορά για την Παχυσαρκία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε το 2022, η Ελλάδα βρισκόταν στην 3η θέση κατάταξης μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών με υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά κάτω των 5 ετών (1 στα 8 παιδιά). Παράλληλα, βρίσκεται στη 2η θέση για τις ηλικίες 5-9 ετών και στην 1η θέση για τις ηλικίες 10-19 ετών μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, καθώς περίπου 1 στα 3 παιδιά (37,5% και 35% αντίστοιχα) είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative- “COSI”) που δημοσιεύτηκε το 2022, στις ηλικίες 7-9 ετών η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη (2η) θέση μεταξύ των 33 χωρών που συμμετείχαν, με το 42% των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

 

junk food

Υπάρχει σχέδιο δράσης για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα;

Μόλις τον Μάρτιο του ’23 το Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και το Υπουργείο Υγείας υπέγραψαν συμφωνία για την υλοποίηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υγείας και προέρχονται από Ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης στοχεύοντας στο σύνολο των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών, καθώς και στις οικογένειές τους, επιδιώκοντας αφενός να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου και τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και αφετέρου, να καταπολεμήσει τις συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας κατά την ενήλικο ζωή.

Συγκεκριμένα δίνει τη δυνατότητα:

Παράλληλα, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα θα ιδρυθεί ένα νέο ερευνητικό κέντρο, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παχυσαρκίας, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με στόχο την παραγωγή έρευνας, ιδεών και προτάσεων πολιτικής, αλλά και με ενεργό ρόλο στον επιστημονικό συντονισμό και στην επιστημονική αξιολόγηση της Εθνικής Δράσης.

Πηγή πληροφοριών: Daily Mail/ ertnews

Photo by Louis Hansel & Patrick Foreon Unsplash

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Exit mobile version