Site icon Όλο Υγεία

Ποιο είναι το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη στέγαση των γιατρών στα νησιά;

Στη συνάντηση των Υπουργών Υγείας και Τουρισμού η στέγαση των γιατρών στα νησιά, εν όψει της θερινής περιόδου, ήταν πρώτο θέμα στην ατζέντα. Ποια νησιά έχουν ελλείψεις;

 

Η έλλειψη ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στις Υγειονομικές Μονάδες των νησιών, τα οποία κάθε καλοκαίρι δέχονται χιλιάδες τουρίστες, βρίσκεται στο «κόκκινο» και το υπουργείο Υγείας αναζητά λύση για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος για τη στέγαση των γιατρών και των υγειονομικών που θα μετακινηθούν για να στελεχώσουν τις δομές.

Στο πλαίσιο αυτό η Υπουργός Υγείας Αναστασία Κοτανίδου συναντήθηκε με την Υπουργό Τουρισμού Ιωάννα Δρέττα.

Ειδικότερα, εν όψει και της καλοκαιρινής περιόδου, αναζητήθηκαν λύσεις για τη στέγαση των γιατρών στα νησιά και εξετάστηκαν οι τρόποι, με τους οποίους ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα θα αξιοποιηθούν, ώστε να στεγάσουν τους υγειονομικούς που θα στελεχώσουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας.

Στόχος του Υπουργείου Υγείας παραμένει η άμεση λύση στη στέγαση των γιατρών σε συνέχεια και της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που ψηφίστηκε και αφορά στη θέσπιση οικονομικού κινήτρου 1.800 ευρώ τον μήνα σε γιατρούς και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που μετακινείται για την κάλυψη αναγκών σε συγκεκριμένες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της επικράτειας.

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας των νησιωτικών περιοχών είναι διαχρονικό. Οι διαγωνισμοί  πρόσληψης προσωπικού που προκηρύσσονται  καθίστανται  άγονοι, λόγω οικονομικών αλλά και θεσμικών ζητημάτων. Η έλλειψη, προσωπικού,  τεχνολογικού εξοπλισμού, οι εξουθενωτικοί ρυθμοί  εργασίας και τα χαμηλά μισθολογικά επίπεδα  είναι οι αιτίες που οι γιατροί  δεν ανταποκρίνονται και το πρόβλημα διαιωνίζεται.

Η ακτινογραφία των ελλείψεων για τη στέγαση των γιατρών

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ τα νησιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα είναι:

Ρόδος: Στις 480 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Εξαιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν δύο γιατροί), από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο.

Σαντορίνη: Το νοσοκομείο δεν έχει παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, έχει μόνο ένα γενικό γιατρό. Δεν έχει αναισθησιολόγο και καλύπτεται με έναν από μετακίνηση, δεν έχει μικροβιολόγο, έχει μόνο έναν παιδίατρο.

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.

Νάξος: Δεν υπάρχει γυναικολόγος, ενώ δεν πραγματοποιούνται χειρουργεία καθώς υπάρχει ένας χειρουργός και ένας αναισθησιολόγος.

Κως: Γίνονται προκηρύξεις για παθολόγους που προκύπτουν άγονες, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να καλύπτεται με μετακινήσεις.

Τήνος: Μόνο ένας γενικός γιατρός καλείται να καλύψει τον παθολογικό τομέα. Επίσης, υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος, ένας μικροβιολόγος.

«Το πρόβλημα της στελέχωσης ημέρα με την ημέρα επιδεινώνεται. Μόνο το νοίκι και η διατροφή ξεπερνάνε κατά πολύ τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών», ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. «Χωρίς μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα δεν πρόκειται να καλυφθούν τα τραγικά κενά. Προκηρύξεις γίνονται αλλά καθίστανται άγονες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διευκολύνει στη διαμονή και διατροφή του προσωπικού».

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version