Ένας γιατρός αποκάλυψε τα έξι ανεπαίσθητα προειδοποιητικά συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν πρώιμα σημάδια καρδιακής νόσου, μιας από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον κόσμο. Η στεφανιαία νόσος παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Ο βαριατρικός χειρουργός Igor Troickis προειδοποίησε ότι πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της, μπερδεύοντάς τα με μικρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας NHS, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας στους οκτώ άνδρες και μία στις 14 γυναίκες πεθαίνουν από στεφανιαία νόσο, με περίπου 26.000 άτομα κάτω των 75 ετών να υποκύπτουν σε αυτή κάθε χρόνο.
Μιλώντας στο Express.co.uk, ο Δρ. Troickis, τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης αυτών των ανεπαίσθητων συμπτωμάτων για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών. «Η καρδιακή νόσος συχνά εμφανίζεται σιωπηλά. Πολλά άτομα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα που αγνοούν ως άγχος ή γήρανση. Ωστόσο, αυτά τα σημάδια είναι κρίσιμοι δείκτες ότι κάτι δεν πάει καλά».
Στεφανιαία νόσος: 6 συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε
- Δυσφορία στο στήθος
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ασυνήθιστη κούραση
- Πρήξιμο στους αστραγάλους ή τα πόδια
- Ταχυκαρδία
- Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος
1. Δυσφορία στο στήθος
Ένα από τα πιο κοινά πρώιμα σημάδια είναι η δυσφορία στο στήθος. «Ο πόνος ή η δυσφορία στο στήθος, γνωστή ως στηθάγχη, μπορεί να μοιάζει με πίεση, συμπίεση ή πληρότητα στο κέντρο του θώρακα. Μπορεί να έρχεται και να φεύγει, διαρκώντας λίγα λεπτά τη φορά», εξηγεί ο Δρ. Troickis και πρόσθεσε:
«Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται, ειδικά αν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας ή στρες».
Ο Νο1 τρόπος να «ξεβουλώσετε» τις αρτηρίες σας φυσικά, σύμφωνα με τους καρδιολόγους
2. Δυσκολία στην αναπνοή
Η δύσπνοια είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα. «Αν δυσκολεύεστε να πάρετε αναπνοή κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων ή όταν ξεκουράζεστε, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η καρδιά σας δεν αντλεί αποτελεσματικά. Αυτό το σύμπτωμα συχνά παραβλέπεται, αλλά μπορεί να είναι κρίσιμος δείκτης υποκείμενων καρδιακών προβλημάτων», εξήγησε ο Δρ. Troickis.
3. Ασυνήθιστη κούραση
Ο Δρ. Troickis υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της ασυνήθιστης κόπωσης. «Η επίμονη, ανεξήγητη κόπωση μπορεί να σηματοδοτεί καρδιακή νόσο. Εάν νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι παρά το ότι ξεκουράζεστε αρκετά, είναι καιρός να συμβουλευτείτε έναν γιατρό», σημείωσε.
4. Πρήξιμο στους αστραγάλους ή τα πόδια
Το πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους είναι ένα άλλο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξετε. «Το οίδημα ή το πρήξιμο μπορεί να υποδηλώνει ότι η καρδιά σας αγωνίζεται να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά. Συχνά συνοδεύεται από αύξηση βάρους και πρέπει να αξιολογηθεί έγκαιρα», είπε ο Δρ. Troickis.
5. Ταχυπαλμίες
Οι καρδιακοί παλμοί, ή ένας γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός, μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι. «Ενώ ο ταχυπαλμίες μπορεί να προκύψουν από άγχος ή καφεΐνη, τα συχνά περιστατικά απαιτούν ιατρική φροντίδα», είπε ο Δρ. Troickis.
6. Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος
Τέλος, ο Δρ. Troickis επεσήμανε ότι ο πόνος σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί να σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις. «Ο πόνος που ακτινοβολεί στους ώμους, τα χέρια, τον αυχένα, τη γνάθο ή την πλάτη, ειδικά στην αριστερή πλευρά, θα πρέπει να προκαλέσει άμεση ανησυχία», είπε.
Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε σημάδια, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας. «Η αναγνώριση αυτών των πρώιμων σημείων και η άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξέλιξης της καρδιακής νόσου», τόνισε ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες ομάδες είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, όπως τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, οι καπνιστές, άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη, διαβητικοί και παχύσαρκοι.
«Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου», εξήγησε ο Δρ. Troickis και κατέληξε: «Το υπερβολικό σωματικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στην καρδιά, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων».