Οι στατίνες είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα. Βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ώστε οι ασθενείς να ζουν περισσότερο και υγιέστερα. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν μία σημαντική παρενέργεια και πρέπει να τις σταματήσουν. Δείτε πότε το φάρμακό σας γίνεται αναποτελεσματικό.
Οι στατίνες συνταγογραφούνται από τους γιατρούς για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο ήπαρ και την κυκλοφορία του αίματος.
Το σώμα σας έχει δύο διαφορετικούς τύπους χοληστερόλης. Η μία είναι καλή και η άλλη είναι κακή. Η καλή χοληστερόλη είναι η HDL χοληστερόλη. Όταν διατηρείτε υγιή επίπεδα χοληστερόλης HDL, προστατεύεστε από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Εάν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια στο αίμα σας, συνήθως έχετε χαμηλότερα επίπεδα HDL. Οι επιπτώσεις στην υγεία και τον τρόπο ζωής που μειώνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης σας περιλαμβάνουν: τον διαβήτη τύπου 2, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.
Η κακή χοληστερόλη ονομάζεται LDL χοληστερόλη. Είναι σημαντικό να διατηρήσετε χαμηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης για να παραμείνετε υγιείς. Τα υψηλά επίπεδα της LDL αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Εάν η διατροφή σας είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, είναι πιθανό να έχετε υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης.
Πώς δρουν οι στατίνες
Εάν δεν μπορείτε να διατηρήσετε τα σωστά επίπεδα χοληστερόλης μόνοι σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει μια στατίνη. Μειώνοντας τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας, μειώνετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες ζουν περισσότερο από εκείνους με υψηλή χοληστερόλη που δεν την αντιμετωπίζουν.
Δυσανεξία στις στατίνες
Κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν παρενέργεια από το φάρμακο που ονομάζεται δυσανεξία στη στατίνη. Όταν έχετε δυσανεξία στη στατίνη, δεν είστε πλέον σε θέση να συνεχίσετε να παίρνετε το φάρμακο για να μειώσετε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είστε σε θέση να ανεχτείτε τις στατίνες σε χαμηλές δόσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν μπορείτε να ανεχτείτε καθόλου τις στατίνες.
Σημάδια δυσανεξίας στις στατίνες
Τα πιο συνηθισμένα σημάδια μιας δυσανεξίας στις στατίνες περιλαμβάνουν: μυϊκούς πόνους, αδυναμία και κράμπες.
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Μόλις σταματήσετε τη λήψη στατίνης, τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν μόνα τους. Ωστόσο, εάν συνεχίσετε να παίρνετε μια στατίνη αφού παρατηρήσετε σημάδια δυσανεξίας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη μυϊκή βλάβη.
Παράγοντες κινδύνου δυσανεξίας στη στατίνη
Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο δυσανεξίας σε στατίνη. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- Η ηλικία – Αν είστε άνω των 80 ετών
- Το φύλο – Αν είστε γυναίκα
- Η καταγωγή από ασιατική εθνικότητα
- Μία προϋπάρχουσα νευρομυϊκή πάθηση
- Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μυοπάθειας ή ασθένειας των μυών
- Προϋπάρχουσα ηπατική/ νεφρική νόσος
- Προϋπάρχων μη θεραπευμένος υποθυρεοειδισμός.
Θεραπεία της δυσανεξίας στις στατίνες
Σε περίπτωση σοβαρής δυσανεξίας, μπορεί να χρειαστεί να διακόψετε τη λήψη στατινών και να ακολουθήσετε πιο αυστηρές αλλαγές στον τρόπο ζωής για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να μειώσει τη δόση σας και να παρακολουθεί τις αλλαγές στα συμπτώματά σας για να δει αν υπάρχει βελτίωση. Εάν τα επίπεδα χοληστερόλης σας εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά, υπάρχουν επιλογές φαρμακευτικής αγωγής χωρίς στατίνες που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, την αύξηση της σωματικής σας δραστηριότητας και τη διακοπή κακών συνηθειών, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί επίσης να έχουν θετικά αποτελέσματα στη συνολική σας υγεία, βελτιώνοντας τόσο τη χοληστερόλη σας όσο και τις αρνητικές παρενέργειες των στατινών.