Μια 75χρονη γυναίκα απευθύνθηκε στον Δρ. Keith Roach, διάσημο Αμερικανό γιατρό στο Weill Cornell Medical College και στο Presbyterian Hospital της Νέας Υόρκης, προκειμένου να τον ρωτήσει για τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέχει να αναπτύξει μυασθένεια gravis επειδή λαμβάνει στατίνες για τη χοληστερίνη του. Τι απάντησε ο ειδικός;
Όπως αναφέρει η 75χρονη, φροντίζει να παραμένει ακόμη και σε αυτή την ηλικία δραστήρια με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων και η κολύμβηση. Έτσι, η πρόσφατη διάγνωσή της με μυασθένεια gravis της προκάλεσε αρκετή σύγχυση.
«Είμαι καθηγητής του Χάρβαρντ – Οι 2 συμβουλές μου για να ρίξετε τη χοληστερίνη χωρίς στατίνες»
Διαβάζοντας πολλά στοιχεία προκειμένου να καταλήξει σε μια αιτία σχετικά με την ασθένειά της, βρήκε και μια μελέτη που υποστήριζε ότι οι ηλικιωμένοι που άρχισαν να παίρνουν στατίνες για τη χοληστερίνη τους ανέπτυξαν μυστηριωδώς μυασθένεια gravis. Η ίδια είχε ξεκινήσει να λαμβάνει τα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης τον Απρίλιο του 2022.
«Οι ηλικιωμένοι στη μελέτη στράφηκαν σε φάρμακα χοληστερόλης πέραν των στατινών και τα συμπτώματά τους υποχώρησαν. Η μυασθένεια gravis δεν αναφέρεται ως παράγοντας κινδύνου για καμία στατίνη. Τι λέει η έρευνά σας;», ρώτησε η N.C. τον Δρ. Roach μέσω του Oregon Live.
Οι στατίνες ευνοούν την ανάπτυξη μυασθένειας gravis;
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεκινούν φάρμακα με στατίνες κάθε χρόνο, και τυχαία, μπορεί επίσης να νοσήσουν από ασθένειες που θα μπορούσαν να τους κάνουν να πιστεύουν ότι η στατίνη μπορεί να το προκάλεσε. Έτσι, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν η στατίνη προκάλεσε πραγματικά το πρόβλημα.
«Διάβασα κάποιες αναφορές περιπτώσεων ηλικιωμένων ατόμων που ανέπτυξαν μυασθένεια gravis (μια αυτοάνοση ασθένεια της ένωσης νεύρου και μυός, που οδηγεί σε μυϊκή αδυναμία) μέσα σε εβδομάδες από την έναρξη μιας στατίνης. Το γεγονός ότι η δική σας ξεκίνησε δύο χρόνια μετά την έναρξη του φαρμάκου κάνει τη σύνδεση να φαίνεται πιο τυχαία», απάντησε ο Δρ. Roach.
«Έχω διαβάσει ότι έως και το 10% των ανθρώπων βλέπουν επιδείνωση της νόσου εάν ξεκινήσουν μια στατίνη. Εάν συμβαίνει αυτό, η στατίνη θα πρέπει να διακοπεί. Διάβασα επίσης ότι ένα φάρμακο που δεν επηρεάζει καθόλου τους μύες -η εζετιμίμπη, η οποία δρα μειώνοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης από τη διατροφή- συσχετίστηκε επίσης με την επιδείνωση της μυασθένειας gravis σε μία περίπτωση. Η νόσος βελτιώθηκε όταν σταμάτησε το φάρμακο», συμπλήρωσε.
Τι εναλλακτικές υπάρχουν για τη μείωση της χοληστερόλης
Οι στατίνες μειώνουν μέτρια τον κίνδυνο επιπλοκών της αγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, της καρδιακής προσβολής και του θανάτου, όταν χορηγούνται σε άτομα με υψηλότερο κίνδυνο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ενός ατόμου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, τόσο μεγαλύτερο όφελος θα έχει η λήψη μιας στατίνης.
Τα δεδομένα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων σε 75χρονες γυναίκες που δεν έχουν γνωστή καρδιοπάθεια δεν είναι ισχυρά, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί στον τομέα πιστεύουν ότι οι στατίνες έχουν κάποιο όφελος.
Υψηλή χοληστερίνη: Τα σημάδια στα πόδια σας που δείχνουν ότι μπορεί να κινδυνεύετε
Ωστόσο, το πιθανό όφελος πρέπει να σταθμιστεί έναντι των πιθανών κινδύνων. Ο κίνδυνος εμφάνισης μυασθένειας gravis δεν είναι αρκετά μεγάλος για να είναι σημαντικός παράγοντας κατά την έναρξη μιας στατίνης, αλλά σε άτομα που έχουν ήδη τη νόσο, θα ήταν συνετό να προσέξουν για τυχόν επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως διπλή όραση ή μυϊκή αδυναμία.
Άλλες επιλογές για τη μείωση της χοληστερόλης με μικρότερο κίνδυνο για τους μύες περιλαμβάνουν τα δεσμευτικά χολικών οξέων, τα οποία είναι αρκετά ασφαλή, αλλά μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση των καρδιακών κινδύνων.
Στατίνες: Η σοβαρή επιπλοκή που μπορεί να προκαλέσουν – Προειδοποίηση Βρετανών επιστημόνων
Οι αναστολείς PCSK-9, όπως το evolocumab, φάνηκε σε μια μελέτη ότι δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο μυϊκής βλάβης, παρά τις αναφορές περιπτώσεων επιδείνωσης της νόσου. Το Bempedoic acid είναι ένα νέο φάρμακο για τη χοληστερόλη με πολύ μικρότερο κίνδυνο μυϊκής βλάβης, αλλά ο ειδικός τονίζει ότι δεν κατάφερε να βρει δεδομένα που να αφορούν άτομα με μυασθένεια gravis.