Η 67χρονη Karen Brown, προπονήτρια υγείας, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνει ότι ποτέ δεν ήταν πιο υγιής, για αυτό και μοιράζεται τους κανόνες διατροφής που ακολουθεί καθώς και το πρωινό που τρώει καθημερινά.
Υπάρχει ένας λόγος που πολλοί υποστηρίζουν ότι «οι κοιλιακοί φτιάχνονται στην κουζίνα». Ακόμα κι αν γυμνάζονται τακτικά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμείνουν σε φόρμα αν δεν ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή. Αυτό γίνεται ακόμη πιο δύσκολο όσο μεγαλώνουμε.
Η Julia Zumpano, διαιτολόγος στο Cleveland Clinic’s Centre for Human Nutrition, δήλωσε στο Parade ότι οι γυναίκες παίρνουν κατά μέσο όρο 700 γραμμάρια μετά τα 50. Αναφέρθηκε επίσης σε μια μελέτη του 2022 σε περισσότερους από 13.800 ενήλικες που έδειξε ότι οι άνθρωποι είδαν τον αριθμό στην ζυγαριά να ανεβαίνει κατά μέσο όρο 6,6% σε διάστημα 10 ετών.
Αλλά η αύξηση βάρους σε ηλικίες άνω των 50 ή 60 ετών δεν είναι αναπόφευκτη. Η Karen Brown είναι πιστοποιημένη προπονήτρια υγείας και εκπαιδεύτρια φυσικής κατάστασης που έχει συγκεντρώσει πάνω από 1 εκατομμύριο ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας εύκολους τρόπους για να παραμείνετε σε φόρμα. Στην πραγματικότητα, δεν ήταν ποτέ πιο υγιής, για αυτό και μοιράζεται τους κανόνες διατροφής που ακολουθεί καθώς και το πρωινό που τρώει καθημερινά.
Οι κανόνες διατροφής που ακολουθεί η 67χρονη Karen Brown για να παραμείνει σε φόρμα
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τρώτε υγιεινά (όπως ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή, μια φυτική διατροφή ή απλώς ακολουθώντας τις διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ) και η Brown λέει ότι ο προτιμώμενος τρόπος διατροφής της είναι μια βασική δίαιτα, παρόμοια με μια δίαιτα Paleo.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μια τέτοια δίαιτα εστιάζει σε ολόκληρα τρόφιμα (όπως λαχανικά, φρούτα, ζωικές πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας, έλαια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ξηρούς καρπούς και σπόρους) ενώ ελαχιστοποιεί τα δημητριακά, τη ζάχαρη και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. «Πραγματικά δίνω προτεραιότητα στα λαχανικά, τις πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη», αναφέρει η Brown.
Αντί να μετράει θερμίδες, η 67χρονη επικεντρώνεται στο να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της. Αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση των τροφίμων με βάση τους υδατάνθρακες και, όπως ανέφερε, προτεραιότητα σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη.
«Ο μεταβολισμός σας επηρεάζεται από τον αριθμό των αιχμών ινσουλίνης που έχετε κάθε μέρα», σημειώνει, προσθέτοντας ότι η διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρου και η μη αύξηση της ινσουλίνης είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη μακροζωία και τη συνολική ευεξία.
Επιπλέον, η Brown αισθάνεται καλύτερα όταν δεν τρώει ψωμί και πολλές άλλες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες.
«Αισθάνομαι ότι η κατανάλωση ψωμιού και δημητριακών συμβάλλει πολύ στη φλεγμονή και στην αύξηση βάρους. Αυτή ήταν η εμπειρία μου. Όταν σταμάτησα να τρώω ψωμί και άλλα δημητριακά, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης εξαφανίστηκαν και το λίπος στην κοιλιά επίσης σχεδόν εξαφανίστηκε», εξηγεί.
Ένας άλλος σημαντικός διατροφικός κανόνας που ακολουθεί είναι να μην τρώει μετά τις 5:30 μ.μ. «Αυτό είναι μια μεγάλη αλλαγή στο παιχνίδι! Αν δεν τρώτε για 12 ώρες ή περισσότερο, θα καίτε πολύ αποτελεσματικά λίπος αντί να χρησιμοποιείτε τη ζάχαρη για καύσιμο», τονίζει.
Το πρωινό που τρώει κάθε μέρα
«Τρώω σχεδόν το ίδιο πράγμα κάθε μέρα για πρωινό. Αποτελείται από δύο φρέσκα βραστά αυγά. Ακόμη, ένα smoothie από άγρια βατόμουρα, λάδι MCT, chia και λιναρόσπορο και μια σκόνη πρωτεΐνης που είναι βιολογική και αποτελείται από ζυμωμένα χόρτα», περιγράφει η Brown.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Προσθέτει ότι το smoothie περιλαμβάνει επίσης μια καθημερινή φόρμουλα από πρασινάδα που παρασκευάζεται με χόρτα της θάλασσας, φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πρεβιοτικά και προβιοτικά.
Εκτός του ότι της αρέσει η γεύση του, στην Brown αρέσει το γεγονός ότι αυτό το πρωινό παρέχει αρκετή πρωτεΐνη για να την ενεργοποιήσει το πρωί και να την κρατήσει χορτάτη για ώρες. Τα αυγά είναι απίστευτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ακόρεστων λιπαρών και βιταμίνης D.
Το chia, ο λιναρόσπορος και η σκόνη πρωτεΐνης έχουν επίσης πρωτεΐνη. Ακόμη, τα βατόμουρα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία ωφελούν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Όσο για το έλαιο MCT, αυτό είναι μια άλλη πηγή υγιεινών λιπών.
Ως προπονήτρια υγείας, η Brown λέει ότι το μεγαλύτερο λάθος που βλέπει τους ανθρώπους να κάνουν στο πρωινό είναι η κατανάλωση δημητριακών υψηλής επεξεργασίας γεμάτα ζάχαρη.
«Αυτός είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να μειώσετε την ενέργεια, καθώς μόλις βιώσετε την απότομη αύξηση της ινσουλίνης θα είστε σε λειτουργία αποθήκευσης λίπους», προειδοποιεί. Προσθέτει, μάλιστα, ότι τα smoothies μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε ζάχαρη, εάν παρασκευάζονται κυρίως με φρούτα και όχι με χόρτα ή άλλα λαχανικά.
Ο συνδυασμός αυγών και ενός πράσινου smoothie με έλαιο MCT είναι ένα ισορροπημένο πρωινό που λατρεύει η Brown, αλλά σίγουρα δεν είναι ο μόνος θρεπτικός τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα.
Σύμφωνα με την ίδια, το κλειδί είναι να δοθεί προτεραιότητα σε ολόκληρα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα να ελαχιστοποιηθούν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή ζάχαρη.
Έτσι, υπάρχουν πολλές επιλογές για να φτιάξετε το πρωινό σας γεύμα. Ξεκινώντας τη μέρα με ένα θρεπτικό πρωινό δίνετε τον τόνο για να κάνετε υγιεινές επιλογές την υπόλοιπη ημέρα. Ακολουθήστε, λοιπόν, τις συμβουλές μιας 67χρονης fitness influencer!