Site icon Όλο Υγεία

Σπίλοι: Γιατί μπορεί να εμφανιστούν κρεατοελιές ξαφνικά; 5 βήματα για αυτοέλεγχο και πότε να ανησυχήσετε

σπίλοι, κρεατοελιές

Οι κρεατοελιές, γνωστές και ως σπίλοι, είναι πολύ συχνές. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περίπου 10 έως 40 σπίλους που σχηματίζονται μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης.

Ένας σπίλος εμφανίζεται ως συγκέντρωση κυττάρων του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα (κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία). Μπορεί να σχηματιστούν ως απόκριση στην έκθεση στο υπεριώδες φως ή στην αλλαγή των επιπέδων ορμονών.

Αν και οι περισσότεροι σπίλοι είναι αβλαβείς, δεν πρέπει να τους αγνοήσετε. Νέοι κρεατοελιές ή σπίλοι που αλλάζουν μπορεί να είναι σημάδια μελανώματος (καρκίνος του δέρματος). Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία αυτού του ταχέως εξαπλούμενου τύπου καρκίνου του δέρματος.

Τι προκαλεί την εμφάνιση ενός νέου σπίλου;

Οι κρεατοελιές εμφανίζονται όταν τα μελανοκύτταρα στην επιδερμίδα σας (το ανώτερο στρώμα του δέρματος) μεγαλώνουν και αναπτύσσονται σε ομάδες. Ενώ τα μελανοκύτταρα υπάρχουν κανονικά στο σώμα, εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές που έχουν ως αποτέλεσμα σπίλους.

Οι κρεατοελιές αρχίζουν να εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

UV Ακτινοβολία
Η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο ή το σολάριουμ είναι μια κοινή αιτία σπίλων που εμφανίζονται από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή. Όταν εκτίθενται στο υπεριώδες φως, τα μελανοκύτταρα παράγουν μελανίνη (μια προστατευτική χρωστική ουσία που σκουραίνει το δέρμα) και συγκεντρώνονται για να σχηματίσουν σπίλους.

Η επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στα μελανοκύτταρα είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι σπίλοι εμφανίζονται σε μέρη του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο. Μπορεί να παρατηρήσετε την έκρηξη νέων σπίλων μετά από παρατεταμένη περίοδο στον ήλιο.

Ορμονικές αλλαγές
Οι σπίλοι είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε περιόδους που οι ορμόνες σας είναι πολύ ενεργές, όπως η εφηβεία και η εγκυμοσύνη. Αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με τους υποδοχείς οιστρογόνων στα χρωστικά κύτταρα. Όταν κυκλοφορεί επιπλέον οιστρογόνο, μπορεί να ενεργοποιήσει αυτούς τους υποδοχείς και να οδηγήσει σε αλλαγές του δέρματος που σχετίζονται με τις ορμόνες, όπως κρεατοελιές.

Ορισμένα χαρακτηριστικά
Έχοντας τα ακόλουθα χαρακτηριστικά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων σπίλων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας:

Αλλαγές στους σπίλους και προειδοποιητικά σημάδια

Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι, οι καφέ κηλίδες και άλλες δερματικές αυξήσεις δεν αποτελούν απειλή για την υγεία, μερικά αντιπροσωπεύουν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια μελανώματος.

Οι καλοήθεις σπίλοι δεν αλλάζουν συνήθως σε σχήμα, μέγεθος ή υφή. Ορισμένες αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους, η εμφάνιση ενός νέου σπίλου ή η εμφάνιση μιας κηλίδας που φαίνεται διαφορετική από τις άλλες κηλίδες μπορεί να είναι πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του δέρματος.

Μελανώματα
Χρησιμοποιήστε τον κανόνα ABCDE για να εντοπίσετε πιθανά σημάδια μελανώματος. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας σχετικά με οποιονδήποτε σπίλο που έχει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Α: Ασυμμετρία: Τα μελανώματα είναι τυπικά ασύμμετρα. Τα δύο μισά δεν ταιριάζουν αν τραβήξετε μια γραμμή στη μέση του σπίλου.
Β: Σύνορα: Τα μελανώματα είναι συχνά ανομοιόμορφα. Μπορεί να έχουν ανομοιόμορφες, χτενισμένες, θολές ή οδοντωτές άκρες.
Γ: Χρώμα (colour): Ένας σπίλος με πολλά χρώματα, διαφορετικές αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου αναμεμειγμένο με λευκό, γκρι, κόκκινο ή μπλε, μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι μελανώματος.
Δ: Διάμετρος: Ενώ τα μελανώματα μπορεί να είναι πολύ μικρά, είναι συχνά μεγαλύτερα από μια γόμα μολυβιού (περίπου 6 χιλιοστά).
Ε: Εξέλιξη: Ένας σπίλος που εξελίσσεται σε εμφάνιση ή/και μέγεθος μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας.

5 βήματα για αυτοέλεγχο του δέρματος

Η διενέργεια τακτικών αυτοελέγχων του δέρματος μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε έγκαιρα τις αλλαγές των σπίλων και τα σημάδια του μελανώματος. Κάνοντας αυτό μπορεί να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας για έγκαιρη και επιτυχή θεραπεία. Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος είναι εξαιρετικά ιάσιμοι όταν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Αν και δεν υπάρχει συναίνεση σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κάνετε έναν αυτοέλεγχο του δέρματος, το Skin Cancer Foundation συμβουλεύει να τον εκτελείτε στο σπίτι κάθε μήνα. Ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει σχετικά με το πόσο συχνά χρειάζεστε αυτοέλεγχο του δέρματος με βάση τους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του δέρματος.

Πριν κάνετε τον πρώτο σας αυτοέλεγχο του δέρματος, δείτε φωτογραφίες μελανώματος σε διαφορετικά στάδια για να μάθετε τα χαρακτηριστικά ενός ύποπτου σπίλου. Καταγράψτε τα μοτίβα των φακίδων, των σπίλων και των κηλίδων για να συγκρίνετε τις αλλαγές στους επόμενους μήνες.

Για να κάνετε αυτοέλεγχο του δέρματος, χρησιμοποιήστε ένα καλά φωτισμένο δωμάτιο. Σταθείτε μπροστά σε έναν ολόσωμο καθρέφτη χωρίς ρούχα. Ακολουθήστε αυτή τη διαδικασία για να εκτελέσετε μια ολοκληρωμένη εξέταση:

  1. Εξετάστε το πρόσωπό σας με προσοχή στη μύτη, τα χείλη, το εσωτερικό του στόματός σας και το πίσω και το μπροστινό μέρος των αυτιών σας.
  2. Απομακρύνετε τα μαλλιά από το τριχωτό της κεφαλής χρησιμοποιώντας στεγνωτήρα μαλλιών ή χτένα για να εξετάσετε μικρά τμήματα μέχρι να εξετάσετε ολόκληρη την επιφάνεια του τριχωτού της κεφαλής.
  3. Χρησιμοποιήστε τον ολόσωμο καθρέφτη για να εξετάσετε το μπροστινό μέρος του λαιμού, του στήθους και της κοιλιάς σας. Σηκώστε τα χέρια σας για να εξετάσετε τις πλευρές του άνω μέρους του σώματός σας.
  4. Για να εξετάσετε το πίσω μέρος του σώματός σας, γυρίστε πλάτη στον ολόσωμο καθρέφτη. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη χειρός για να παρατηρήσετε την πλάτη σας, το πίσω μέρος του λαιμού, τους ώμους, τους γλουτούς και το πίσω μέρος των μηρών σας.
  5. Καθίστε σε μια καρέκλα και χρησιμοποιήστε τον καθρέφτη χειρός για να εξετάσετε τα γεννητικά σας όργανα. Συνεχίστε παρατηρώντας το πίσω μέρος των ποδιών σας, το εσωτερικό των μηρών, τις κορυφές και τα πέλματα των ποδιών, τα νύχια των ποδιών και ανάμεσα στα δάχτυλά.

Εκτός από τη διενέργεια μηνιαίων αυτοελέγχων του δέρματος, το Skin Cancer Foundation συμβουλεύει να επισκέπτεστε έναν δερματολόγο ετησίως για μια συνολική εξέταση του δέρματος του σώματος. Εάν έχετε υψηλό κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, μπορεί να σας συμβουλεύσουν να κάνετε πιο συχνά αυτούς τους τύπους εξετάσεων.

Όλο Υγεία

Exit mobile version