Έχετε σπασμένο αγγείο στο μάτι; Πώς να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας στο σπίτι

σπασμένο αγγείο στο μάτι

Εάν κοιτάξετε στον καθρέφτη και παρατηρήσετε μια φωτεινή κόκκινη κηλίδα στο λευκό του ματιού, μπορεί να ανησυχείτε και να μην είστε σίγουροι τι σημαίνει. Ένα σπασμένο αγγείο στο μάτι είναι γνωστό ως αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα. Το αίμα από το σπασμένο αγγείο στο λευκό του ματιού παγιδεύεται κάτω από το διαυγές κάλυμμα που ονομάζεται επιπεφυκότας.

Αν και μπορεί να φαίνεται αντιαισθητικό, η αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα, είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να βρείτε ανακούφιση στο σπίτι, όπως αναφέρει και το νοσοκομείο Mount Sinai. Συχνά υποχωρεί από μόνο του μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο.

5 τρόφιμα που προστατεύουν τα μάτια – Προλαμβάνουν καταρράκτη και ωχρά κηλίδα

Ένα σπασμένο αγγείο στο μάτι απαιτεί θεραπεία;

Τις περισσότερες φορές, όταν παρατηρήσετε μια κηλίδα αίματος στο μάτι, θα υποχωρήσει από μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το έντονο κόκκινο θα αλλάξει σε μια απόχρωση του καφέ πριν γίνει κίτρινο, όπως ακριβώς μπορεί να γίνει ένας μώλωπας στο δέρμα. Η μόνη θεραπεία που απαιτείται μπορεί να είναι κάτι που αντιμετωπίζει τη βασική αιτία του σπασμένου αιμοφόρου αγγείου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πώς να αντιμετωπίσετε το σπασμένο αγγείο στο μάτι στο σπίτι

Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να προτείνει να υγράνετε το μάτι με τεχνητά δάκρυα για να απαλύνετε την ενόχληση. Τότε, είναι απλώς θέμα αναμονής καθώς το μάτι θεραπεύεται.

Δυστυχώς, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να καθαρίσετε γρηγορότερα το σπασμένο αιμοφόρο αγγείο, εκτός από την πιθανή εφαρμογή μιας ζεστής κομπρέσας, κάτι που, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας μπορεί να σας βοηθήσει. Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια ζεστή κομπρέσα, μπορείτε να βάλετε μια πετσέτα κάτω από ζεστό νερό, να τη στύψετε και να την απλώσετε στο μάτι σας μέχρι να κρυώσει το ύφασμα.

Φάρμακα

Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από μια αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα. Εάν το μάτι σας είναι ερεθισμένο, μπορεί να θέλετε να πάρετε κάτι για να ανακουφίσετε την ενόχληση. Αποφύγετε την ασπιρίνη, ένα αραιωτικό του αίματος που μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει περισσότερη αιμορραγία. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα αναλγητικό για να απαλύνετε την ενόχληση.

Εάν παίρνετε ένα συνταγογραφούμενο αραιωτικό αίματος, ο γιατρός σας μπορεί να μειώσει τη δόση ή να σας συμβουλεύσει να σταματήσετε να το παίρνετε για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά μην σταματήσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο χωρίς να μιλήσετε πρώτα μαζί του.

Καταρράκτης: Πρωτοποριακή νέα θεραπεία αποτρέπει την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης

Εάν έχετε διαγνωσμένη αιμορραγική διαταραχή που είναι η αιτία του σπασμένου αιμοφόρου αγγείου, ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάτι για να μειώσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, να προτείνει να συμπεριλάβετε έναν παράγοντα πήξης ή να σας προτείνει να υποβληθείτε σε μετάγγιση αίματος ή αιμοπεταλίων.

Μπορεί επίσης να φταίει η αρτηριακή σας πίεση. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης, ώστε να είναι πιο κοντά στο φυσιολογικό εύρος.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας

Όταν αντιμετωπίζετε μια αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα, θα παρατηρήσετε πρώτα μια φωτεινή κόκκινη κηλίδα αίματος στο μάτι. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της πρώτης ή των δύο πρώτων ημερών, αυτή μπορεί να γίνει μεγαλύτερη. Μετά από αυτό, το κόκκινο αρχίζει να ξεθωριάζει και να αλλάζει χρώμα, τελικά κιτρινίζει πριν διαλυθεί μόλις το αίμα απορροφηθεί ξανά. Μπορεί να φύγει σε μια εβδομάδα ή να διαρκέσει έως και τρεις.

Τι πρέπει να αποφύγετε εάν έχετε σπασμένο αγγείο στο μάτι – Αιτίες

Εάν έχετε σπασμένο  αγγείο, η αποτροπή της ανάπτυξης ενός νέου μπορεί να εξαρτάται από το γιατί το αιμοφόρο αγγείο έσπασε εξαρχής. Μερικοί από τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να αποφευχθούν, ενώ άλλοι όχι. Συζητήστε τα με έναν γιατρό για να μάθετε ποιες μπορεί να είναι οι επιλογές σας για τη μείωση του κινδύνου σας:

  • Τραυματισμός στο μάτι: Φοράτε προστατευτικά γυαλιά για αθλήματα και δραστηριότητες όπου είναι πιθανός τραυματισμός.
  • Φακοί επαφής: Συζητήστε τις επιλογές με τον οφθαλμίατρό σας.
  • Φτέρνισμα, βήχας ή έμετος: Αποτρέψτε τη μεταδοτική ασθένεια με το πλύσιμο των χεριών, τον σωστό χειρισμό των τροφίμων και άλλα μέτρα. Διαχειριστείτε χρόνιες παθήσεις όπως οι αλλεργίες.
  • Καταπόνηση κατά την κένωση: Συζητήστε τις επιλογές θεραπείας για τη δυσκοιλιότητα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, με έναν γιατρό.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό

Τις περισσότερες φορές, όπως ακριβώς ένας μώλωπας εξαφανίζεται από μόνος του, έτσι και μια αιμορραγία του υποεπιπεφυκότα. Αλλά εάν το σπασμένο αγγείο δεν υποχωρήσει, παρατηρήσετε απώλεια όρασης ή αισθανθείτε πόνο, θα πρέπει να το ελέγξετε αμέσως. Θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσετε αμέσως με έναν οφθαλμίατρο εάν εμφανίσετε άλλη αιμορραγία υποεπιπεφυκότα, ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει τι συμβαίνει και να αποτρέψει την επανεμφάνισή της.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top