Site icon Όλο Υγεία

Αποφρακτική δυσκοιλιότητα: Οι κρυφές αιτίες του προβλήματος – Πώς αντιμετωπίζεται

σοβαρή δυσκοιλιότητα

Η αποφρακτική δυσκοιλιότητα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, που μπορεί να επηρεάσει όλο τον οργανισμό και να προκαλέσει επιπλοκές.

Σύμφωνα με τους γιατρούς της κλινικής του Κλίβελαντ η χρόνια, σοβαρή δυσκοιλιότητα ή και αποφρακτική δυσκοιλιότητα, εμφανίζεται όταν σκληρά, ξηρά κόπρανα παραμένουν στα έντερα, προκαλώντας απόφραξη. Τα έντερα είναι μέρος του πεπτικού συστήματος ενός ατόμου. Αποτελούνται από το λεπτό και το παχύ έντερο.

Όταν ένα άτομο τρώει φαγητό, αυτό ταξιδεύει μέσω του πεπτικού του συστήματος. Καθώς ταξιδεύει, το σώμα απορροφά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα από αυτό. Οτιδήποτε δεν χρειάζεται το σώμα το αφήνει ως κόπρανα ή ούρα.

Όταν ένα άτομο έχει δυσκοιλιότητα, δεν μπορεί να εκκρίνει κόπρανα ή να απελευθερώσει αέρια μέσω του πρωκτού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό πόνο και φούσκωμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποφρακτικής δυσκοιλιότητας

Τα συμπτώματα της αποφρακτικής δυσκοιλιότητας σύμφωνα με τον dr Παναγιώτη Γεωργίου, γενικό χειρουργό, μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ένα άτομο που έχει αποφρακτική δυσκοιλιότητα μπορεί να διαπιστώσει ότι περιστασιακά έχει μικρές ποσότητες διάρροιας. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν το έντερο ενός ατόμου δεν έχει αποφράξει εντελώς. Μια ατελής απόφραξη μπορεί να επιτρέψει στα υγρά να περάσουν από τη μάζα των κοπράνων.

Τι προκαλεί την αποφρακτική δυσκοιλιότητα

Η αποφρακτική δυσκοιλιότητα εμφανίζεται λόγω χρόνιας δυσκοιλιότητας. Αυτό είναι ένα είδος δυσκοιλιότητας που διαρκεί και δεν υποχωρεί. Μπορεί να συμβεί από:

Τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή δυσκοιλιότητα ή να την επιδεινώσουν περιλαμβάνουν:

Πώς διαγιγνώσκουν οι γιατροί την αποφρακτική δυσκοιλιότητα

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει ένα άτομο με σοβαρή δυσκοιλιότητα με διάφορους τρόπους. Μπορεί να ρωτήσουν το άτομο για τη συχνότητα των κενώσεων του και να πάρουν ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Ο γιατρός μπορεί επίσης να ρωτήσει το άτομο εάν παίρνει κάποια φάρμακα.

Επιπλέον, ένας γιατρός μπορεί να ρωτήσει τον ασθενή εάν χρησιμοποιεί καθαρτικά, υπόθετα ή κλύσματα, και εάν ναι, πόσο συχνά. Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση στο ορθό και την κοιλιά του ατόμου.

Εάν υποψιάζονται δυσκοιλιότητα ή αποφρακτική δυσκοιλιότητα, οι γιατροί μπορεί να ζητήσουν εξετάσεις για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση και να αποκλείσουν άλλες πιθανές αιτίες. Αυτές οι εξετάσεις περιλαμβάνουν:

Ποιες είναι οι θεραπείες για την αποφρακτική δυσκοιλιότητα

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας γιατρός για τη θεραπεία της αποφρακτικής δυσκοιλιότητας.

Ένας γιατρός μπορεί πρώτα να συστήσει σε ένα άτομο να πάρει καθαρτικά ή διεγερτικά φάρμακα. Ωστόσο, η χρόνια ανίατη δυσκοιλιότητα δεν ανταποκρίνεται συνήθως σε καθαρτικές θεραπείες, επομένως ο γιατρός μπορεί να συστήσει άλλες.

Οι θεραπείες μπορεί επίσης να εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Για παράδειγμα, εάν ένα φάρμακο προκαλεί δυσκοιλιότητα, ο γιατρός μπορεί να συστήσει τη διακοπή ή την αλλαγή του φαρμάκου. Ποτέ μην σταματήσετε να παίρνετε ένα φάρμακο ή αλλάζετε μια δόση χωρίς την έγκριση του γιατρού.

Η αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων παθήσεων μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αποφρακτικής δυσκοιλιότητας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας χειρουργός μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσει μια απόφραξη ή να επιδιορθώσει βλάβη στο έντερο. Εάν ένας γιατρός συστήσει χειρουργική επέμβαση, θα είναι σε θέση να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της διαδικασίας.

Είναι δυνατόν να αποφευχθεί;

Καθώς η αποφρακτική δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα χρόνιας δυσεπίλυτης δυσκοιλιότητας, η λήψη μέτρων για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας μπορεί να βοηθήσει. Αυτά περιλαμβάνουν:

Όλο Υγεία

Exit mobile version