Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα μπορεί να προκαλέσουν Αλτσχάιμερ

σωματίδια

Νέα έρευνα σε μικροσκοπικά μαγνητικά σωματίδια που επιπλέουν στον αέρα μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να ξεδιαλύνουν τις μυστηριώδεις αιτίες της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας αποκάλυψε νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από διδάσκοντές του σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ του Αλτσχάιμερ και του μαγνητίτη, ενός ρύπου που συνδέεται συχνότερα με τα καυσαέρια των οχημάτων.

Παρά την έρευνα για την εκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί απώλεια μνήμης και γνωστική έκπτωση, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τι πραγματικά προκαλεί τη νόσο. Γνωρίζουν, ωστόσο, ότι ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό των ανθρώπων κληρονόμησαν την ασθένεια, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι νόσησαν με άλλο τρόπο.

«Λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων Αλτσχάιμερ είναι κληρονομικές, άρα είναι πιθανό το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου», είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του UTS, Cindy Gunawan.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ

Όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, η διαβίωση σε περιοχές υψηλής ρύπανσης φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου και ο μαγνητίτης, ο οποίος είναι υποπροϊόν των βιομηχανικών διεργασιών καύσης άνθρακα, βρίσκεται συχνά σε μεγαλύτερες ποσότητες στον εγκέφαλο ασθενών από υγιείς ανθρώπους.

Έχοντας κατά νου αυτούς τους δεσμούς, η Δρ. Gunawan και οι συνάδελφοί της άρχισαν να διερευνούν τι επιπτώσεις έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση στον εγκέφαλο ποντικών, τόσο με προδιάθεση για Αλτσχάιμερ όσο και μη, καθώς και στα ανθρώπινα κύτταρα νευρώνων.

Οι επιστήμονες εξέθεσαν τα ποντίκια σε νανοσωματίδια μαγνητίτη, σιδήρου και υδρογονανθράκων ντίζελ κατά τη διάρκεια τεσσάρων μηνών και διαπίστωσαν ότι στην κοόρτη με προδιάθεση για Αλτσχάιμερ, υπήρχαν αυξημένοι σχηματισμοί του τύπου αμυλοειδών πλακών του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ασθένεια καθώς και αλλαγές συμπεριφοράς όπως η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης και ο αποπροσανατολισμός, που είναι όλα κοινά συμπτώματα της διαταραχής.

Πέρα από αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τόσο τα ποντίκια όσο και τα ανθρώπινα κύτταρα νευρώνων είχαν ανοσοαποκρίσεις όταν εκτέθηκαν στον μαγνητίτη, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, δύο παραγόντων που συμβάλλουν στην άνοια.

Επειδή είναι ένα τόσο κοινό βιομηχανικό υποπροϊόν -και είναι γνωστό ότι συσσωρεύεται και στον εγκέφαλο ανθρώπων χωρίς Αλτσχάιμερ- αυτή η έρευνα, θα μπορούσε να είναι σημαντική για την καλύτερη κατανόηση των τρόπων με τους οποίους η ρύπανση επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία στο σύνολό της και όχι μόνο για όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top