Σόγια: Τελικά, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο; Οι επιστήμονες δίνουν οριστική απάντηση

Σόγια: Τελικά, ο καρκίνος είναι μία από τις «παρενέργειες»; Οι επιστήμονες δίνουν οριστική απάντηση

Παρά τη χρήση της στη μαγειρική, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα π.Χ. στην Κίνα, οι σύγχρονες θεωρίες σχετικά με τη σύνδεση της σόγιας και των προϊόντων της, όπως το τόφου, με τον καρκίνο αποδεικνύεται δύσκολο να καταρριφθούν.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Advances in Nutrition προστίθεται στο σύνολο των στοιχείων για την ασφάλεια των προϊόντων σόγιας, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να τα αποφεύγουν.

Μπορεί η σόγια να προκαλέσει καρκίνο του μαστού; Τι απαντούν οι επιστήμονες του Κλίβελαντ

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ομάδες υπεράσπισης της υγείας όπως η Canadian Cardiovascular Society συνιστούν στους ανθρώπους να ενσωματώνουν τροφές όπως το τόφου, το tempeh και το edamame και κυβερνητικές υπηρεσίες όπως το Health Canada και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τα αναγνωρίζουν ως πηγή πρωτεΐνης. Ακόμα κι έτσι, όμως, οι μύθοι για τα προϊόντα σόγιας και τον καρκίνο αφθονούν.

«Επί χρόνια, προσπαθώ να καταρρίψω τον μύθο για τη σόγια και τον καρκίνο του μαστού. Και φαίνεται ότι το μήνυμα εξακολουθεί να μην έχει γίνει ξεκάθαρο, επειδή σχεδόν κάθε μέρα, κάθε ασθενής που βλέπω ανησυχεί για την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων», εξηγεί στο National Post η Dawn Mussallem, εμπειρογνώμονας στη Mayo Clinic που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

Η σόγια δεν επηρεάζει κανέναν καρκινικό δείκτη

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το United Soybean Board του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών και τα Canadian Institutes of Health Research, ανέλυσε 40 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με περισσότερους από 3.000 συμμετέχοντες.

Διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών σόγιας δεν είχε καμία επίδραση στους βασικούς δείκτες των ορμονοεξαρτόμενων καρκίνων (οιστρογόνα), υποστηρίζοντας την ασφάλειά τους ως τροφή και ως πιθανή θεραπεία. (Δηλαδή, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης).

Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι τα τρόφιμα αυτά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι διστάζουν να τα καταναλώσουν επειδή περιέχουν ισοφλαβόνες, σύμφωνα με τη Laura Chiavaroli, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια επιστημών διατροφής στο U of T’s Temerty Faculty of Medicine.

Ο ρόλος των ισοφλαβονών της σόγιας στον καρκίνο

Οι πρώτες μελέτες συνέδεσαν τις μεγάλες δόσεις αυτών των φυσικών φυτικών ενώσεων που μοιάζουν με οιστρογόνα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στα ποντίκια. Το επίπεδο της ισοφλαβόνης όχι μόνο ήταν πολύ υψηλότερο από ό,τι θα ήταν στους ανθρώπους που τρώνε τροφές σόγιας, αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν τώρα ότι τα τρωκτικά διασπούν τις ισοφλαβόνες διαφορετικά από τους ανθρώπους, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.

«Κάτι που ακούμε πολύ συχνά είναι ότι οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ για την κατανάλωση σόγιας επειδή υπάρχουν τόσα πολλά αντικρουόμενα μηνύματα», σημείωσε η Gabrielle Viscardi, διαιτολόγος, υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα διατροφικών επιστημών του U of T και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Αν και παρόμοιες με τα οιστρογόνα όσον αφορά στη δομή, η έρευνα υποστηρίζει ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας λειτουργούν διαφορετικά στο ανθρώπινο σώμα.

«Έχουμε υποδοχείς οιστρογόνων σε όλο το σώμα, αλλά, σε αντίθεση με την ορμόνη οιστρογόνο, οι ισοφλαβόνες από τη σόγια δεν δεσμεύονται εξίσου σε όλους τους υποδοχείς οιστρογόνων. Γι’ αυτό βλέπουμε μια ευεργετική επίδραση στο καρδιαγγειακό σύστημα και καμία επίδραση στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα», εξήγησε η Δρ. Viscardi.

Σύμφωνα με το νοσοκομείο Sunnybrook, το οποίο επίσης δεν συνδέεται με τη μελέτη, τα τρόφιμα σόγιας είναι ασφαλή για κατανάλωση ακόμη και για άτομα με ορμονοευαίσθητους καρκίνους όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη.

Η Anna Van Osch, διαιτολόγος στο Odette Cancer Centre, κατέληξε: «Επιπλέον, μελέτες υποδεικνύουν ότι έως και τρεις μερίδες τροφών σόγιας -όπως ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας ή ένα τρίτο φλιτζάνι τόφου- την ημέρα μπορεί να είναι προστατευτικές έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top