Τα smartwatch συγκεντρώνουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τη φυσιολογία μας. Τώρα η τεχνολογία τους αξιοποιείται όπως ποτέ πριν, δίνοντας τη δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης πολλών προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων και η νόσος Πάρκινσον.
Ως επικεφαλής αναισθησιολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο CHUV, ο Patrick Schoettker γνωρίζει πολύ καλά τις επιπλοκές που μπορεί να ακολουθήσουν μια μεγάλης διάρκειας επέμβαση υπό γενική αναισθησία.
Η ταχεία απώλεια αίματος από το χειρουργικό σημείο μπορεί να προκαλέσει σοκ στον ασθενή, προκαλώντας ξαφνικές και επικίνδυνες βυθίσεις στη ροή του αίματος. Αλλά οι ασθενείς μπορεί επίσης να αναπτύξουν σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες μετά από πολλές ώρες βαθιάς καταστολής, μια επιπλοκή που ευθύνεται για το ένα τέταρτο όλων των θανάτων μέσα στις πρώτες έξι ημέρες της επέμβασης.
Τέτοιες τραγωδίες συμβαίνουν μερικές φορές λόγω υποκείμενων αδυναμιών στη φυσιολογία του ασθενούς που δεν είχαν εντοπιστεί. Τι θα γινόταν όμως αν τα νοσοκομεία είχαν έναν γρήγορο, χαμηλού κόστους τρόπο για προσυμπτωματικό έλεγχο πριν από σημαντικές διαδικασίες;
Ο Δρ. Schoettker και οι συνάδελφοί του διεξάγουν μια δοκιμή που περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός smartwatch σε ασθενείς, γνωστού ως Masimo W1, αρκετές εβδομάδες πριν από την προεγχειρητική διαβούλευση. Τα δεδομένα που έχει συλλέξει χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για να σχηματίσουν μια αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας τους.
Το W1 παρέχει συνεχείς μετρήσεις του καρδιακού ρυθμού, του ρυθμού αναπνοής, του οξυγόνου, των παλμών, ακόμη και των επιπέδων ενυδάτωσης, όλα με ιατρική ακρίβεια. Ο Δρ. Schoettker περιγράφει τα στρώματα πληροφοριών ως «ψηφιακά δίδυμα» και πιστεύει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν να σωθούν ζωές.
«Σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα προεγχειρητικά δεδομένα για να προβλέψουμε πιθανές προ ή μετεγχειρητικές επιπλοκές και να δράσουμε προληπτικά», εξηγεί.
Πολλές εταιρείες έχουν αναπτύξει smartwatch ικανά να καταγράφουν έναν εξαιρετικό όγκο δεδομένων, επιτρέποντας μετρήσεις όπως η ποιότητα ύπνου, η αρτηριακή πίεση, η διακύμανση του καρδιακού ρυθμού και τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα -ένας δείκτης του πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά και οι πνεύμονες- για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο.
Η Gosia Wamil, σύμβουλος καρδιολόγος στη Mayo Clinic Healthcare στο Λονδίνο, λέει ότι αυτές οι πληροφορίες ήδη βοηθούν να ενημερωθούν οι γιατροί για πιθανά προβλήματα υγείας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να δράσουν νωρίτερα.
Τα κοινά φάρμακα για τον διαβήτη που προστατεύουν από την εμφάνιση άνοιας και Πάρκινσον
Πρόβλεψη νευρολογικών προβλημάτων μέσω smartwatch
Ωστόσο, πολλές από τις εφαρμογές των smartwatch θα μπορούσαν να εκτείνονται πολύ πέρα από την καρδιά. Τον Ιούλιο του 2023, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ δημοσίευσαν μια μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερα από 100.000 άτομα, στα οποία δόθηκε ένα smartwatch για να το φορέσουν για μια εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήταν δυνατό να εντοπιστούν άτομα με σημάδια νόσου Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την κλινική τους διάγνωση. Αυτό έγινε ανιχνεύοντας ανεπαίσθητες ανωμαλίες στα μοτίβα περπατήματος, όπως μετρήθηκαν από τους αισθητήρες κίνησης του smartwatch.
Η Cynthia Sandor, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι δυνατό να εντοπιστούν αυτά τα σημάδια ακόμη νωρίτερα μέσω του συνδυασμού δεδομένων κίνησης με άλλες μετρήσεις smartwatch, όπως η ποιότητα του ύπνου, η οποία είναι γνωστό ότι διαταράσσεται σε άτομα που αναπτύσσουν τη νόσο.
«Στη νόσο Πάρκινσον, της διάγνωσης προηγείται μια μακρά φάση όπου σημάδια όπως οι ανεπαίσθητες κινητικές αλλαγές γίνονται εμφανή. Βρήκαμε ότι το πιο προγνωστικό χαρακτηριστικό ήταν η επιβράδυνση της κίνησης κατά τη διάρκεια ελαφριάς σωματικής δραστηριότητας, πολύ διακριτική για να γίνει αντιληπτή από τα ίδια τα άτομα», εξηγεί η Δρ. Sandor.
Η ίδια πιστεύει ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν σύντομα να χρησιμοποιηθούν για τη συμμετοχή ατόμων σε κλινικές δοκιμές. Μία από τις θεωρίες για το γιατί οι αποτελεσματικές θεραπείες για τη νόσο Πάρκινσον έχουν αποδειχθεί τόσο αόριστες είναι επειδή οι ασθενείς διαγιγνώσκονται σε ένα στάδιο όπου έχει ήδη συμβεί σημαντική εγκεφαλική βλάβη.
«Ελπίζουμε ότι τα εργαλεία έγκαιρου ελέγχου που βασίζονται σε δεδομένα smartwatch μπορούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους έγκαιρα, επιτρέποντας ενδεχομένως τις δοκιμές νευροπροστατευτικής θεραπείας να είναι επιτυχείς», επισημαίνει.
Απίστευτο βίντεο: Ασθενής με Πάρκινσον πριν και μετά τη νέα πρωτοποριακή θεραπεία
Ελπίζεται επίσης ότι τα smartwatch θα μπορούσαν μια μέρα να βοηθήσουν άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις όπως η επιληψία, παρέχοντάς τους έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια ότι πρόκειται να εμφανιστεί κρίση. Οι πτώσεις και τα σοβαρά ατυχήματα που προκύπτουν από επιληπτικές κρίσεις είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για όσους ζουν με επιληψία.