Σκωληκοειδίτιδα χωρίς χειρουργείο: Θεραπεία μόνο με αντιβιοτικά προτείνουν οι επιστήμονες

ΕΣΥ χειρουργείο

Το χειρουργείο για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης θα μπορούσε σύντομα να αποτελεί παρελθόν, καθώς οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν την απειλητική για τη ζωή σκωληκοειδίτιδα.

Πιο αναλυτικά, Σουηδοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με αντιβιοτικά, πράγμα που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της σκωληκοειδεκτομής, μιας από τις πιο κοινές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα συστήματα υγείας.

Η ταχεία αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι καθιερωμένη θεραπεία εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Ωστόσο, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Karolinska υποστηρίζουν ότι ο μόνος κίνδυνος από την αντιμετώπιση χωρίς χειρουργική επέμβαση, βασιζόμενη στα αντιβιοτικά είναι μια νέα έξαρση της σκωληκοειδίτιδας.

«Τα παρόντα δεδομένα θα είναι περαιτέρω ωφέλιμα για τους κλινικούς ιατρούς καθώς και για τους ασθενείς κατά τη λήψη μιας θεραπευτικής απόφασης», γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό JAMA Surgery.

Η πάθηση, η οποία προκαλεί πόνο στο στομάχι που εντοπίζεται στην κάτω δεξιά πλευρά, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Πάνω από τους μισούς ασθενείς στις μελέτες θεράπευσαν επιτυχώς τη σκωληκοειδίτιδα με αντιβιοτικά

Οι ειδικοί ανέλυσαν δύο ξεχωριστές δοκιμές, οι οποίες αξιολόγησαν τα αποτελέσματα 292 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με σκωληκοειδίτιδα. Ως μέρος της πρώτης μελέτης,, 40 ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οι μισοί εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε σκωληκοειδεκτομή.

Οι άλλοι έλαβαν αντιβιοτικά για 10 ημέρες, με όλους εκτός από έναν να αναρρώνουν επιτυχώς. Στη δεύτερη, μεγαλύτερη μελέτη, το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε στο 86%.

Όταν συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα και από τις δύο μελέτες, διαπιστώθηκε ότι το 40% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με αντιβιοτικά χρειάστηκαν αργότερα σκωληκοειδεκτομή.

«Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που έλαβαν θεραπεία μη εγχειρητικά δεν παρουσίασαν υποτροπή και απέφυγαν τη χειρουργική επέμβαση για περίπου δύο δεκαετίες. Δεν υπάρχουν στοιχεία για μακροπρόθεσμους κινδύνους μη εγχειρητικής αντιμετώπισης εκτός από την υποτροπή της σκωληκοειδίτιδας», σημειώνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, υπογράμμισαν ότι τα διαγνωστικά πρότυπα των επεμβάσεων την εποχή της δεκαετίας του 1990, διέφεραν από τα σημερινά. «Οι γιατροί αναλαμβάνουν πολύ υψηλότερα ποσοστά απεικόνιση τώρα, που σημαίνει ότι λιγότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται λανθασμένα με σκωληκοειδίτιδα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top