Site icon Όλο Υγεία

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα 3 πρώιμα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με επιστήμονες του Harvard

σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκέψη ότι μπορεί να έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι τρομακτική. Υπάρχουν περισσότερα από 21.000 άτομα στην Ελλάδα που έχουν την πάθηση (συν, ότι ο επιπολασμός της αυξάνεται παγκοσμίως).

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στην προστατευτική επικάλυψη των νευρικών ινών, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Τα περισσότερα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσιάζουν εξάρσεις, όπου εμφανίζεται αυτή η βλάβη και νέα ή επιδεινωμένα συμπτώματα, ακολουθούμενη από μια περίοδο σταθεροποίησης.

Αυτό είναι τρομακτικό, όπως και το γεγονός ότι ορισμένα συμπτώματα που ακούτε, όπως κόπωση ή ζάλη, φαίνονται αρκετά ασαφή. Λοιπόν, πώς ξέρετε πότε πρέπει να ανησυχείτε και πότε όχι; Και τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε σκλήρυνση κατά πλάκας; Επιστήμονες από το Χάρβαρντ δίνουν τα τρία προειδοποιητικά σημάδια για την σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ποια είναι τα πρώιμα πιθανά συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας που πρέπει να γνωρίζετε

Εάν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να μην πανικοβληθείτε.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν είναι μια κοινή διάγνωση, επομένως, ακόμα κι αν έχετε συμπτώματα που μοιάζουν με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, το πιθανότερο είναι ότι προκαλούνται από κάτι άλλο.
Αν και υπάρχουν πολλά μη ειδικά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν στη σκλήρυνση κατά πλάκας, υπάρχουν τρία πρώιμα σημάδια πιο συγκεκριμένα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας:

Φυσικά, αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να προκληθούν και από άλλα πράγματα, όπως ένας τραυματισμός στα μάτια ή ένας τραυματισμός του δίσκου της σπονδυλικής στήλης. Εάν τα συμπτώματα διαρκέσουν λιγότερο από 24 ώρες, πιθανότατα δεν είναι από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Άλλα σημάδια της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας περιλαμβάνουν:

Η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν αφορά μόνο τα συμπτώματα, αλλά εξαρτάται από το πώς παρουσιάζονται, το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο μιας πιο ενδελεχούς εξέτασης.

Στην Ελλάδα πάσχουν πάνω από 21.000 άτομα αλλά το ευρύ κοινό ακόμη δεν έχει αρκετές γνώσεις γύρω από τη σκλήρυνση κατά πλάκας με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να στιγματίζονται. Υπάρχει ακόμη η αντίληψη πως η νόσος οδηγεί γρήγορα σε καθολική αναπηρία και αυτό έχει επιπτώσεις στην επαγγελματική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του ατόμου.
Η αλήθεια είναι πως η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με κατάλληλη άσκηση και διατροφή, οι συνεδρίες αποκατάστασης και η ψυχολογική υποστήριξη βοηθούν τους πάσχοντες να διατηρούν ένα πολύ καλό επίπεδο υγείας και ζωής.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version