Site icon Όλο Υγεία

Αυτό είναι το πιο σημαντικό νούμερο στις ετικέτες τροφίμων, σύμφωνα με ειδικό του Κλίβελαντ

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να κρίνετε το «καλό» από το «κακό» στις ετικέτες που βρίσκονται πάνω στη συσκευασία πολλών τροφίμων. Ένας κλινικός διατροφολόγος, προτείνει το καλύτερο σημείο εκκίνησης.

Η μελέτη μιας ετικέτας, μπορεί γρήγορα να σας μπερδέψει. Εάν υπάρχει κορεσμένο λίπος, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι είναι κακό; Πόσες φυτικές ίνες χρειάζεστε και πόση πρωτεΐνη;

Είναι εύκολο να μπερδευτείτε,  αλλά σύμφωνα με την Beth Czerwony, διαιτολόγο στην Κλινική του Cleveland, υπάρχει μια λεπτομέρεια, στην οποία πρέπει να δώσετε προσοχή.

Τι πρέπει να εξετάζετε πρώτα στις ετικέτες τροφίμων

«Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κοιτάξετε, είναι το μέγεθος της μερίδας», λέει η Czerwony. Οι άλλοι αριθμοί θα αυξηθούν σαν χιονοστιβάδα, εάν δεν χωρίσετε το πιάτο σας σύμφωνα με το προτεινόμενο μέγεθος μερίδας του προϊόντος.

Άλλοι χρήσιμοι αριθμοί, είναι οι υδατάνθρακες, ειδικά οι ίνες, καθώς και οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Η Czerwony λέει όσον αφορά τις ίνες, «όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο», και ότι όλοι πρέπει να αποφεύγουμε τα τρανς ή κορεσμένα λιπαρά όσο είναι δυνατόν.

Άτομα με προβλήματα υγείας, θα πρέπει επίσης να προσέχουν συγκεκριμένα στοιχεία στις ετικέτες τροφίμων. Για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος, ο αριθμός των θερμίδων μπορεί να είναι μία χρήσιμη πληροφορία. Με βάση την κατάσταση της υγείας σας, το ποια τιμή θεωρείτε σημαντική σε μία ετικέτα, εξαρτάται από εσάς και το γιατρό σας.

Όπως τονίζει η Beth:

«Μερικές φορές πρέπει να κάνετε συμβιβασμούς, μερικές φορές πρέπει να πάρετε την καλύτερη απόφαση, με βάση το ποιο είναι αυτό το τρόφιμο και τι είναι διαθέσιμο. Αλλά με τον καιρό, καθώς γίνεστε πιο έμπειροι σε αυτό και έχετε μια καλύτερη ιδέα για ορισμένες μάρκες και ορισμένα καταστήματα, θα είναι λίγο πιο εύκολο. Στην αρχή, χρειάζεστε λίγο χρόνο και λίγη έρευνα, για να μάθετε να ψάχνετε».

Τι ισχύει για τις δύο ετικέτες τροφίμων;

Αν έχετε παρατηρήσει ότι πολλά τρόφιμα, εμφανίζονται με δύο κατηγορίες διατροφικών στοιχείων, η Czerwony έχει την απάντηση. «Οι ετικέτες τροφίμων, έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, οπότε μπορεί να δείτε δύο ετικέτες τροφίμων στο πίσω μέρος μιας συσκευασίας», λέει. «Η μία είναι για ολόκληρη τη συσκευασία και η άλλη είναι για την πραγματική μερίδα».

Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποιες τιμές είναι πιο σχετικές με τις ανάγκες σας, η Czerwony συνιστά να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο, που μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο διατροφής.

Στράτος Σαρήσχολης
Στράτος Σαρήσχολης

Exit mobile version