Site icon Όλο Υγεία

Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε βουλωμένες αρτηρίες – Από τι κινδυνεύετε

βουλωμένες αρτηρίες

Οι αρτηρίες είναι αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Τι συμβαίνει όταν υπάρχουν βουλωμένες αρτηρίες; Από τι κινδυνεύετε και ποια είναι τα συμπτώματα που θα σας ανησυχήσουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υγιείς αρτηρίες έχουν λεία εσωτερικά τοιχώματα και το αίμα ρέει μέσα από αυτές εύκολα. Ορισμένοι άνθρωποι, ωστόσο, αναπτύσσουν φραγμένες αρτηρίες. Οι φραγμένες αρτηρίες προκύπτουν από τη συσσώρευση μιας ουσίας που ονομάζεται πλάκα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Η αρτηριακή πλάκα μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να την εμποδίσει εντελώς.

Η No1 κίνηση που μειώνει τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, σύμφωνα με τους καρδιολόγους 

Οι φραγμένες αρτηρίες αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και θανάτου. Λόγω αυτών των κινδύνων, είναι σημαντικό να γνωρίζετε, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, τις αιτίες της αρτηριακής πλάκας και τις στρατηγικές αντιμετώπισης για την πρόληψη σοβαρών συνεπειών.

Τι προκαλεί την αρτηριακή πλάκα

Η πλάκα που συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών σας αποτελείται από διάφορες ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα σας. Αυτές περιλαμβάνουν ασβέστιο, λίπος, χοληστερόλη, κυτταρικά απόβλητα.

Επίσης, τα κύτταρα στα τοιχώματα των αρτηριών σας πολλαπλασιάζονται και εκκρίνουν πρόσθετες ουσίες που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση των φραγμένων αρτηριών.

Καθώς οι εναποθέσεις πλάκας αυξάνονται, προκύπτει μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση. Η κατάσταση αυτή προκαλεί στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών.

Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι είναι αυτό που ξεκινά την αθηροσκλήρωση, η διαδικασία φαίνεται να προέρχεται από βλάβη στην επένδυση του αρτηριακού τοιχώματος. Αυτή η βλάβη, η οποία επιτρέπει την εναπόθεση πλάκας, μπορεί να προκύψει από:

Υψηλή «κακή» χοληστερόλη και χαμηλή «καλή»’ χοληστερόλη

Τα υψηλά επίπεδα ”κακής” χοληστερόλης ή λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) συμβάλλουν σημαντικά στο σχηματισμό αρτηριακής πλάκας. Αλλά αυτό δεν λέει όλη την ιστορία. Όλοι έχουν επίσης ”καλή” χοληστερόλη, ή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), που κυκλοφορεί στο αίμα. Η HDL πιστεύεται ότι απομακρύνει μέρος της κακής χοληστερόλης από την πλάκα στις φραγμένες αρτηρίες και τη μεταφέρει πίσω στο ήπαρ, όπου αποβάλλεται.

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, αυξάνει τον ρυθμό με τον οποίο συσσωρεύεται η αρτηριακή πλάκα. Επιταχύνει επίσης τη σκλήρυνση των φραγμένων αρτηριών.

Ο καπνός του τσιγάρου

Ο καπνός του τσιγάρου φαίνεται να αυξάνει τον ρυθμό της αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες της καρδιάς, των ποδιών και της αορτής – της μεγαλύτερης αρτηρίας του σώματος.

Επίσης, ο διαβήτης, ή το αυξημένο κυκλοφορούν σάκχαρο στο αίμα, είναι ακόμη ένας σημαντικός ένοχος. Ακόμη και τα άτομα που έχουν αυξημένα σάκχαρα που δεν βρίσκονται ακόμη στο επίπεδο του διαβήτη, όπως παρατηρείται στο μεταβολικό σύνδρομο, έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο σχηματισμού πλάκας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, το άγχος, την καθιστική ζωή και την παχυσαρκία. Και η γνώση του οικογενειακού σας ιστορικού είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Νο1 τρόπος να «ξεβουλώσετε» τις αρτηρίες σας φυσικά, σύμφωνα με τους καρδιολόγους 

Η πλάκα συχνά αρχίζει να αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής ηλικίας. Στη συνέχεια, οι φραγμένες αρτηρίες αναπτύσσονται στη μέση ηλικία ή αργότερα.

Βουλωμένες αρτηρίες: Από τι κινδυνεύετε

Εξαρτάται από το πού συσσωρεύεται η αρτηριακή πλάκα. Οι φραγμένες αρτηρίες σε διάφορα μέρη του σώματος μπορούν να οδηγήσουν σε πολλαπλές ιατρικές καταστάσεις, όπως:

Στεφανιαία νόσο. Όταν η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στην καρδιά, έχει ως αποτέλεσμα τη στεφανιαία νόσο ή καρδιοπάθεια. Η στεφανιαία νόσος μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος ή δύσπνοια. Η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νόσος των καρωτίδων. Οι καρωτίδες διατρέχουν τις δύο πλευρές του λαιμού σας. Παρέχουν οξυγόνο στον εγκέφαλό σας. Η συσσώρευση αρτηριακής πλάκας στις καρωτίδες μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Περιφερική αρτηριακή νόσος. Εάν συσσωρευτεί πλάκα στα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα στα πόδια σας, μπορεί να μειωθεί η ποσότητα του παρεχόμενου οξυγόνου. Η μειωμένη ροή του αίματος μπορεί να σας προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή σοβαρή μόλυνση στα πόδια και τα πέλματά σας.

Οι βουλωμένες αρτηρίες προκαλούν συμπτώματα;

Σε πολλές περιπτώσεις, οι φραγμένες αρτηρίες δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να συμβεί ένα σημαντικό γεγονός, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Άλλες φορές, ειδικά όταν η αρτηρία είναι φραγμένη κατά 70% ή περισσότερο, η συσσώρευση αρτηριακής πλάκας μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

Το πρώτο σύμπτωμα, ο πόνος στο στήθος, ονομάζεται επίσης στηθάγχη. Μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη ροή αίματος προς την καρδιά. Αυτή η μειωμένη ροή αίματος προκαλείται από πλάκα στις αρτηρίες που οδηγούν στην καρδιά.

Οι φραγμένες αρτηρίες στην καρωτιδική αρτηριοπάθεια μπορεί να προκαλέσουν πρόδρομα εγκεφαλικά επεισόδια, γνωστά ως παροδικά ισχαιμικά επεισόδια. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς είναι:

Οι φραγμένες αρτηρίες στην περιφερική αρτηριοπάθεια μπορεί να προκαλέσουν:

Πώς αντιμετωπίζονται οι βουλωμένες αρτηρίες

Υπάρχουν διάφορες επιλογές πρόληψης και θεραπείας για τις φραγμένες αρτηρίες. Το τι συνταγογραφεί ο ιατρός σας για τη μείωση της αρτηριακής πλάκας και την πρόληψη των φραγμένων αρτηριών θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας και το ιατρικό σας ιστορικό. Ο ιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

1.Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος για τη διαχείριση της αρτηριακής πλάκας και τη θεραπεία των φραγμένων αρτηριών. Αυτό περιλαμβάνει:

2. Χειρουργικές ή επεμβατικές διαδικασίες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των φραγμένων αρτηριών και την πρόληψη της συσσώρευσης πρόσθετης αρτηριακής πλάκας. Αυτές οι διαδικασίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Τοποθέτηση στεντ. Ένας μικρός σωλήνας που ονομάζεται stent, ο οποίος μπορεί να περιέχει φάρμακα, μπορεί να τοποθετηθεί σε μια αρτηρία για να διατηρηθεί η επαρκής ροή του αίματος. Ένας καθετήρας χρησιμοποιείται μέσω της αρτηρίας του ποδιού για να φτάσει στην καρδιά και ένα στεντ τοποθετείται μέσω του καθετήρα στην περιοχή της απόφραξης.

Χειρουργική επέμβαση παράκαμψης. Σε αυτή την επέμβαση, αρτηρίες από άλλα μέρη του σώματος μετακινούνται για να παρακάμψουν τις φραγμένες αρτηρίες και να βοηθήσουν το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα να φτάσει στον προορισμό του.

Αγγειοπλαστική με μπαλόνι. Αυτή η διαδικασία βοηθά στο άνοιγμα φραγμένων αρτηριών που έχουν φράξει μερικώς ή πλήρως, ανοίγοντας την απόφραξη με μια συσκευή που ωθεί την πλάκα στα πλευρικά τοιχώματα των αρτηριών.

3.Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο ορισμένων παραγόντων που συμβάλλουν στη συσσώρευση αρτηριακής πλάκας. Σε αυτά περιλαμβάνονται: φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ασπιρίνη και άλλα αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία μειώνουν την πιθανότητα σχηματισμού επικίνδυνων θρόμβων αίματος.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version