ΣΦΕΕ: Μεγάλη ευκαιρία για επενδύσεις οι κλινικές μελέτες

κλινικές μελέτες και γυναίκα γιατρός ερευνητής

Από τα 39 δις ευρώ που επενδύονται στην Ευρώπη για κλινικές μελέτες, η Ελλάδα δυστυχώς απορροφά μόνο 100 εκατ. ευρώ.

 

Μεγάλα είναι τα περιθώρια βελτίωσης να προσελκύσει κλινικές μελέτες η χώρα μας, η οποία υστερεί όταν συγκρίνεται με χώρες της Ευρώπης που έχουν παρόμοιο μέγεθος. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από 39 δις ευρώ με την Ελλάδα δυστυχώς να απορροφά μόνο 100 εκατομμύρια ευρώ!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κλινικών Μελετών (20 Μαΐου), ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) τονίζει, για μια ακόμη φορά, το σπουδαίο ρόλο της Κλινικής Έρευνας στην προάσπιση και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας. Κάθε θεραπεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας έχει προέλθει μέσα από τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα νέες κλινικές θεραπείες, καθώς και νέες πληροφορίες για την πρόληψη, την διάγνωση και την βαθύτερη κατανόηση μιας νόσου, αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

 

Το φετινό μήνυμα διεθνώς είναι να κάνουμε τις κλινικές μελέτες πιο προσβάσιμες στους ασθενείς και να τιμήσουμε τους επαγγελματίες της κλινικής έρευνας σε όλο τον κόσμο.

 

Τα θετικά βήματα των τελευταίων ετών-400 εκ για επενδύσεις

 

Η Ελληνική Πολιτεία τα τελευταία χρόνια έκανε θετικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση, όπως ο Νόμος για το «επενδυτικό clawback», που λειτουργεί πλέον κάτω από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), αναφέρει ο ΣΦΕΕ. Το ποσό που δύναται να απορροφηθεί σε επενδύσεις είναι 250 εκατ. ευρώ και προσφάτως προστέθηκαν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ. «Ωστόσο, αυτό που μέχρι στιγμής προκύπτει είναι ότι το «επενδυτικό clawback» είναι πολύ ελκυστικό για τις παραγωγικές δαπάνες, αλλά όχι για τις Κλινικές Μελέτες».

Είναι επίσης θετική εξέλιξη, σύμφωνα με το ΣΦΕΕ, η εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 536/2014 (EU-CTR) για τις κλινικές δοκιμές, με παράλληλη έναρξη λειτουργίας του βασικού στοιχείου του που είναι το Πληροφοριακό Σύστημα Κλινικών Δοκιμών (Clinical Trial Information System – CTIS). Ως θετικό βήμα κρίνεται ακόμα η σύσταση στο Υπουργείο Υγείας Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη στις κλινικές μελέτες και στη Βιοϊατρική Έρευνα στη χώρα με εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία συνεισέφερε στη νομοθέτηση (Ν. 5041/2023, ΦΕΚ A’ 87/08.04.2023) για τη δυνατότητα σύστασης Αυτοτελούς Τμήματος Κλινικών Μελετών σε νοσοκομεία της χώρας (συγκεκριμένα στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας/Ε.Σ.Υ. δυναμικότητας μεγαλύτερης των διακοσίων (200) κλινών).

«Έχουν γίνει θετικά βήματα για την προσέλκυση Κλινικών Μελετών στη χώρα μας, ωστόσο τα περιθώρια βελτίωσης είναι μεγάλα, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας διεθνώς είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός», τονίζει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΦΕΕ, κ. Μιχάλης Χειμώνας . Θα πρέπει, συνεχίζει, «ο άκρως παραγωγικός και πολλά υποσχόμενος τομέας της Κλινικής Έρευνας να αναδειχθεί ως μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Πολιτικής Υγείας κυρίως γιατί κερδισμένοι θα είναι οι Έλληνες ασθενείς. Η παροχή σχετικών κινήτρων μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων για Κλινικές Μελέτες στην Ελλάδα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά, πρωτίστως για τους ασθενείς που συμμετέχουν σε αυτές, οι οποίοι απολαμβάνουν δωρεάν πρόσβαση σε νέες θεραπείες, και εργαστηριακές εξετάσεις και συνεχή και υψηλού επιπέδου εξατομικευμένη ιατρική παρακολούθηση, αλλά και για τους συμμετέχοντες ερευνητές και τις δομές υγείας, καθώς βέβαια και για την οικονομία της χώρας

Όλο Υγεία

Scroll to Top