Μεγάλη είναι η διασπορά του SARS-CoV-2 σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Καθημερινά συνταγογραφούνται 500 σκευάσματα αντιικών φαρμάκων, αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης και τονίζει ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για τριπλή επιδημία το επόμενο διάστημα.
Η νέα υποπαραλλαγή του SARS-CoV-2 , BA.2.86, γνωστή ως Pirola, που φέρει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει «υπο-παραλλαγή υπό παρακολούθηση» (Variant Under Monitoring – VUM), ανιχνεύθηκε και στην Ελλάδα.
Το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στη Δανία στις 24 Ιουλίου και πλέον έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά. Παράλληλα η Eris συνεχίζει να κυριαρχεί, τα κρούσματα SARS-CoV-2 αυξάνονται, το ίδιο και οι νοσηλείες.
Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία, για την ταυτόχρονη κυκλοφορία των τριών αναπνευστικών ιών, SARS-CoV-2, εποχική γρίπη και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV, καθώς προχωράμε προς το χειμώνα. Τονίζουν ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού πρέπει να ενταθούν ώστε ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν έγκαιρα.
Η pirola με τις δεκάδες μεταλλάξεις
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 5 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 είναι η EG.5 (Eris), (35%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (28%) και την ΧΒΒ.1.5 (26%)
Η υποπαραλλαγή Pirola, είναι μια άλλη υποπαραλλαγή της παραλλαγής omicron, που προέρχεται από το στέλεχος BA.2 που οδήγησε σε αύξηση κρουσμάτων covid στις αρχές του 2022. Το νέο στέλεχος έχει 34 επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού από το BA.2 και 36 περισσότερα από το XBB.1.5, με το όνομα Kraken και γι αυτό έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ λόγω μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει, είναι υπό παρακολούθηση όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της και στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί. Βάσει της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας, δεν αποτελεί την κυρίαρχη υποπαραλλαγή σε καμία γεωγραφική περιοχή ανά την υφήλιο.
Αναμενόμενη η εμφάνιση της BA.2.86, στην Ελλάδα και μάλλον άργησε αναφέρει στο oloygeia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Προσθέτει ότι με τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν αναμένεται ότι θα διαφέρει πολύ από τα προηγούμενα στελέχη omicron που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή και δεν φαίνεται να προκαλεί βαριά νόσηση.
Καθημερινά συνταγογραφούνται 500 αντιικά φάρμακα
Αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα για SARS-CoV2, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι από covid-19, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (11-17 Σεπτεμβρίου) για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Το σύνολο των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας για COVID-19 ήταν 733.
Καταγράφηκε αύξηση 14% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των θανάτων COVID-19 που καταγράφηκαν την εβδομάδα 11-17 Σεπτεμβρίου ήταν 39.
Σύμφωνα με το ECDC από τις 16 χώρες που παρέχουν δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων ανά ηλικία, σε 9 παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω και σε 12 χώρες σε άτομα 65 ετών και άνω.
Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που ξεκίνησε από το καλοκαίρι και συνεχίζεται εκφράζει μιλώντας στο oloygeia.gr ο Νίκος Τζανάκης.
Η ταυτόχρονη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών SARS-CoV-2 , εποχικής γρίπης και RSV θα προκαλέσει νοσηλείες ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, αναφέρει ο κ. Τζανάκης. «Θα έχουμε παρόξυνση συνοδών νοσημάτων» και το σύστημα υγείας θα πιεστεί.
Όπως αναφέρει στην πνευμονολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου νοσηλεύονται 4 τέτοια περιστατικά. Καθημερινά δίνονται 400 με 500 συνταγές αντιικών φαρμάκων και αυτό δείχνει ότι η διασπορά του ιού σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού είναι μεγάλη.
Το όπλο που έχουμε λέει ο κ. Τζανάκης είναι ο εμβολιασμός και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Ιδιαίτερα οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι θα πρέπει έγκαιρα να εμβολιαστούν έναντι της covid-19 με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, που σύντομα έρχεται στη χώρα μας.
Προστατεύστε τους ευάλωτους
Έκκληση στις υγειονομικές αρχές των κρατών μελών απευθύνει η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Dr Andrea Ammon, για προστασία της υγείας των ανθρώπων μέσω εμβολιασμού και άλλων προληπτικών μέτρων, καθώς με τον ερχομό του χειμώνα αναμένεται μια αναζωπύρωση του SARS-CoV-2 , της εποχικής γρίπης και του RSV.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η μόλυνση με τις τελευταίες παραλλαγές μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση ή να κάνει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενες παθήσεις εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, αναφέρει η Dr Andrea Ammon.
Εξηγεί μάλιστα ότι πέρυσι το χειμώνα η κυκλοφορία των τριών αναπνευστικών ιών προκάλεσε μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας.
«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να ελαχιστοποιήσουμε την αναμενόμενη επιβάρυνση των συστημάτων υγείας που προκαλείται από την ταυτόχρονη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών», αναφέρει.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ECDC ο εμβολιασμός εναντίον της covid-19 σε υψηλό ποσοστό ατόμων άνω των 60 ετών μπορεί να αποτρέψει περίπου το 21-32% όλων των νοσηλειών που σχετίζονται με την covid-19.
Η Dr Andrea Ammon, καλεί τις υγειονομικές αρχές να συνεχίσουν να παροτρύνουν όλους να προστατεύσουν τον εαυτό τους λαμβάνοντας απλά αλλά αποτελεσματικά μέτρα, όπως τον τακτικό καθαρισμό των χεριών και τη χρήση μάσκας, ειδικά σε πολυσύχναστους χώρους και σε μονάδες υγείας.