Η Σάρα Φέργκιουσον για το σοκ της διάγνωσης καρκίνου: «Η εμπειρία μου να παροτρύνει τον κόσμο να είναι επιμελής»

Σάρα Φέργκιουσον

Η Σάρα Φέργκιουσον, Δούκισσα του Γιορκ στη Βρετανία, απευθύνεται στον κόσμο, αφότου αποκάλυψε ότι έχει διαγνωστεί με κακόηθες μελάνωμα, τη δεύτερη διάγνωση καρκίνου που λαμβάνει σε διάστημα ενός έτους.

«Φυσικά άλλη μια διάγνωση καρκίνου ήταν ένα σοκ, αλλά είμαι σε καλή διάθεση και ευγνώμων για τα πολλά μηνύματα αγάπης και υποστήριξης», έγραψε η Φέργκιουσον σε ανάρτησή της στο Instagram τη Δευτέρα, προσθέτοντας: «Τώρα ξεκουράζομαι με την οικογένειά μου στο σπίτι και νιώθω ευλογημένη που έχω την αγάπη και την υποστήριξή τους».

Η Φέργκιουσον -η οποία στο παρελθόν ήταν παντρεμένη με τον πρίγκιπα Άντριου και είναι μητέρα των δύο κοριτσιών που απέκτησαν μαζί, τις πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενίαδιαγνώστηκε το περασμένο καλοκαίρι με καρκίνο του μαστού, για τον οποίο υποβλήθηκε σε μαστεκτομή.

Η διάγνωση του μελανώματος

Ένας εκπρόσωπος της δούκισσας είπε την Κυριακή ότι ο δερματολόγος της Φέργκιουσον ζήτησε να αφαιρεθούν και να αναλυθούν αρκετοί σπίλοι, την ίδια στιγμή που υποβαλλόταν σε επανορθωτική επέμβαση μετά τη μαστεκτομή της.

Ένας από τους σπίλους που αφαιρέθηκε αναγνωρίστηκε ως καρκινικός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

«Υποβάλλεται σε περαιτέρω εξετάσεις  για να διασφαλιστεί ότι έχει εντοπιστεί στα πρώτα στάδια. Σαφώς, μια άλλη διάγνωση τόσο σύντομα μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού ήταν ανησυχητική, αλλά η δούκισσα παραμένει σε καλή διάθεση», ανέφερε επιπλέον ο εκπρόσωπος της δούκισσας του Γιορκ.

Η ίδια η Σάρα Φέργκιουσον έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ότι ελπίζει ότι η κοινοποίηση της διάγνωσής της να βοηθήσει και να παρακινήσει τους ανθρώπους να υποβληθούν σε έλεγχο για καρκίνο.

«Πιστεύω ότι η εμπειρία μου υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου του μεγέθους, του σχήματος, του χρώματος και της υφής και της εμφάνισης νέων σπίλων που μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος και να παροτρύνει όποιον το διαβάζει να είναι επιμελής», έγραψε.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μελάνωμα

Το μελάνωμα αντιμετωπίζεται με χειρουργική αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου και του περιβάλλοντος φυσιολογικού ιστού. Η ανοσοθεραπεία και άλλη στοχευμένη θεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία προχωρημένου μελανώματος.

Η εκτιμώμενη πενταετής επιβίωση για το μελάνωμα κυμαίνεται από 99,5% για εντοπισμένη νόσο, έως 31,9% για νόσο που έχει εξαπλωθεί. Τα ποσοστά θανάτων έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω της προόδου στη θεραπεία.

Σύμφωνα με το CDC, για κάθε 100.000 άτομα, αναφέρονται 20 νέες περιπτώσεις μελανώματος κάθε χρόνο και δύο άνθρωποι πεθαίνουν. Είναι η έκτη συχνότερη αιτία καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες. Πάνω από τα δύο τρίτα των μελανωμάτων διαγιγνώσκονται σε ενήλικες 55 ετών και άνω.

Το USPSTF διαπίστωσε ότι τα τρέχοντα στοιχεία είναι αδιευκρίνιστα σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο των ασυμπτωματικών εφήβων και ενηλίκων με οπτική δερματική εξέταση. Όσοι έχουν ύποπτη δερματική βλάβη ή οικογενές σύνδρομο θα πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα.

Η αποφυγή του ηλιακού εγκαύματος και η χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελανώματος. Επίσης, η αποφυγή της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία από σολάριουμ ή άλλες συσκευές μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο. Η ύπαρξη άλλου τύπου καρκίνου του δέρματος ή καρκίνου του μαστού ή του θυρεοειδούς αυξάνει τον κίνδυνο μελανώματος.

Όλο Υγεία

Scroll to Top