Site icon Όλο Υγεία

Σάκχαρο: 5 φυσικοί τρόποι που προτείνει ειδικός για να το ρυθμίσετε χωρίς φάρμακα

Σάκχαρο

Από τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη έως τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και την αύξηση βάρους, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας επηρεάζουν περισσότερα από όσα νομίζατε

Παρόλο που τα σύγχρονα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά – πολλοί άνθρωποι  εξακολουθούν να δυσκολεύονται να αποκτήσουν τα ακριβά και συχνά μη διαθέσιμα φάρμακα.

Υπάρχουν καλά νέα, ωστόσο, λένε οι ειδικοί.  «Για την πλειονότητα των ανθρώπων που είτε δεν μπορούν να λάβουν είτε δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ή δεν έχουν κάλυψη για αυτά τα φάρμακα, μπορούν να έχουν παρόμοια αποτελέσματα με αλλαγές στον τρόπο ζωής», δήλωσε στην The Post ο Δρ Τζέιμι Κέιν, Επικεφαλής Τμήματος Ιατρικής Παχυσαρκίας και Ο διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Βάρους στο Northwell Health System.

Ακολουθούν μερικά απλά βήματα που υποστηρίζονται από την επιστήμη που θα σας βοηθήσουν να αρχίσετε να διαχειρίζεστε το σάκχαρο σας – και το βάρος σας – με φυσικό τρόπο.

Οι φυσικοί τρόποι

  1. Γυμναστείτε έξυπνα
  2. Μείνετε ενυδατωμένοι και τον χειμώνα
  3. Ρυθμίστε την πρόσληψη υδατανθράκων
  4. Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας
  5. Κοιμηθείτε καλά

1.Γυμναστείτε έξυπνα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, συνιστάται στους ενήλικες να ασκούνται περίπου 150 λεπτά με μέτρια φυσική δραστηριότητα και να κάνουν ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης δύο ημέρες  την εβδομάδα.

Η άσκηση βοηθά στη διαχείριση του βάρους, ενώ μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη που σημαίνει ότι τα κύτταρά σας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σάκχαρο στην κυκλοφορία του αίματός σας πιο αποτελεσματικά.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι ισομετρικές ασκήσεις  μπορεί να είναι ο καλύτερος τύπος προπόνησης για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η ανάλυση διαπίστωσε ότι περίπου οκτώ λεπτά ισομετρικής άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.

2.Μείνετε ενυδατωμένοι και τον χειμώνα

Η τακτική κατανάλωση νερού μπορεί να ενυδατώσει το σώμα, να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η διατήρηση του οργανισμού σας ενυδατωμένου βοηθά επίσης στον έλεγχο της όρεξής σας και στην αποβολή τυχόν περίσσειας ζάχαρης μέσω των ούρων.

3.Ρυθμίστε την πρόσληψη υδατανθράκων

Η παρακολούθηση της πρόσληψης υδατανθράκων είναι ένας βασικός παράγοντας για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας — ειδικά για όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όλοι οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Καθώς το σώμα σας διασπά τους υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της πέψης, μετατρέπεται σε ζάχαρη, κυρίως γλυκόζη, η οποία μετακινείται στην κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Η επιλογή τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση αυτών των επιπέδων. Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά πόσο γρήγορα διασπώνται οι υδατάνθρακες και πόσο γρήγορα τους απορροφά το σώμα σας, γεγονός που επηρεάζει το πόσο γρήγορα ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

4.Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας

Το να μάθετε να διαχειρίζεστε τα επίπεδα του άγχους σας συνεπάγεται ψυχικά και σωματικά οφέλη μαζί τα οποία θα αποκομίστε παράλληλα με τη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης και τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Όταν στρεσάρεται, το σώμα σας εκκρίνει ορμόνες που ονομάζονται γλυκαγόνη και κορτιζόλη, οι οποίες προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας«Το κλειδί για τη φυσική απώλεια βάρους περιλαμβάνει την αναγνώριση των συναισθηματικών διατροφικών προτύπων και τη θεραπεία των υποκείμενων πηγών άγχους και κατάθλιψης», είπε η Δρ Caroline Messer, ενδοκρινολόγος στο Fifth Avenue Endocrinology και ιδρύτρια του Well by Messer, στην The Post.

5.Κοιμηθείτε καλά

Ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη διαχείριση του βάρους. Η στέρηση ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία, όπως ειπώθηκε, παίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται για τουλάχιστον επτά ώρες κάθε νύχτα, αλλά φαίνεται ότι πολλοί δεν το κατορθώνουν αυτό.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version