Στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης και της απόλυτης ιατρικής εξειδίκευσης, η πρόοδος και τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα της προηγμένης χειρουργικής ογκολογίας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη αντιμετώπισης σύνθετων και απαιτητικών χειρουργικών παθήσεων με κύριο στόχο το μέγιστο όφελος για τον ασθενή. Για τον σκοπό αυτό είναι απαραίτητη η χρήση εξελιγμένων και σύγχρονων θεραπευτικών μεθόδων, οι οποίες εφαρμόζονται από εξειδικευμένες ομάδες χειρουργών σε πλήρως εξοπλισμένα κέντρα. Αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία όταν απαιτείται θεραπευτική παρέμβαση σε ένα από τα πιο απαιτητικά χειρουργικά πεδία (τομείς εξειδίκευσης), όπως είναι η Χειρουργική Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος και η Χειρουργική Ογκολογία.
Πρωταρχικό μέλημα κάθε εξειδικευμένης ομάδας είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση του ασθενούς, η σωστή διάγνωση και ο σχεδιασμός της ενδεδειγμένης θεραπείας. Οι παράμετροι αυτοί εξασφαλίζονται όταν η ομάδα των εξειδικευμένων χειρουργών ακολουθεί τις διεθνής κατευθυντήριες οδηγίες και λαμβάνει αποφάσεις στα πλαίσια θεσμοθετημένων ογκολογικών συμβουλίων.
Βασική προϋπόθεση είναι η τεκμηριωμένη εκπαίδευση και η εμπειρία στην αντιμετώπιση κάθε επιλεγμένης ογκολογικής πάθησης. Και βέβαια, είναι πολύ σημαντικό, όπως ήδη αναφέρθηκε, η ομάδα να έχει ως βάση της ένα πλήρως εξοπλισμένο και σύγχρονο κέντρο αναφοράς.
Όταν η προαναφερθείσα επιστημονική βάση εξασφαλιστεί, τότε η Ρομποτική Χειρουργική έρχεται να μεγιστοποιήσει το όφελος του ασθενούς, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του με ακρίβεια, ασφάλεια και με όλα τα πλεονεκτήματα της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής.
Η προηγμένη Ρομποτική Χειρουργική, αποτελεί την κορυφαία τεχνολογική εξέλιξη στον τομέα της ιατρικής, αφού συνδυάζει την ικανότητα του χειρουργού με εξειδίκευση σε υψηλού ρίσκου και βαρύτητας επεμβάσεις με την αρτιότητα και την ακρίβεια του ρομποτικού συστήματος. Έτσι, προσφέρονται στον ασθενή σαφή πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική, ξεπερνώντας παράλληλα τους περιορισμούς της λαπαροσκοπικής μεθόδου.
Εάν αναλογιστεί κανείς τη διαρκώς αυξανόμενη αναγκαιότητα διενέργειας μεγάλων επεμβάσεων σε όργανα όπως το Ήπαρ (Συκώτι), το Πάγκρεας, τα Χοληφόρα, το Στομάχι, τα Επινεφρίδια, το Έντερο, κτλ., είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική η προσβασιμότητα που υπάρχει πλέον σε αυτή την επιστημονικά τεκμηριωμένη επιλογή. Σήμερα, όταν δεν υπάρχει άλλη αντένδειξη, οι παθήσεις των οργάνων αυτών (όπως καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι) μπορούν να χειρουργηθούν ρομποτικά.
Τα πολλαπλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή απαριθμούνται παρακάτω:
- Ελάχιστα τραυματική μέθοδος με τις επεμβάσεις να γίνονται με 4 μικρές τομές των 5-8 χιλιοστών.
- Περιορισμένη απώλεια αίματος και ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, με τον ασθενή να κινητοποιείται πλήρως λίγες ώρες μετά από μια μεγάλη επέμβαση.
- Μειωμένη στο ελάχιστο πιθανότητα περιεγχειρητικών επιπλοκών, μιας και οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους χειρουργούς με τεράστια εμπειρία στην κλασική χειρουργική και ικανότητα παρέμβασης και λύσης κάθε προβλήματος. Παράλληλα, η εξειδικευμένη ομάδα χειρουργεί μέσω της ρομποτικής πλατφόρμας, έχοντας τη δυνατότητα τρισδιάστατης και υψηλής ευκρίνειας οπτικής επαφής και της απόλυτης ακρίβειας των χειρουργικών κινήσεων (εξαλείφεται το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών, αυξάνοντας έτσι την δεδομένη χειρουργική δεξιότητα του ειδικού χειρουργού).
- Σημαντικά μειωμένος χρόνος νοσηλείας, διασφαλίζοντας ταχύτερη ανάρρωση και ταχεία επιστροφή του ασθενούς στην καθημερινότητά του, με ταυτόχρονα εντυπωσιακά αισθητικά αποτελέσματα λόγω των ανεπαίσθητων τομών.
- Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας δημιουργίας μετεγχειρητικών συμφύσεων ή μετεγχειρητικών κηλών του κοιλιακού τοιχώματος και των σχετιζόμενων αυτά επιπλοκών.
- Εξασφαλίζει άνεση στον χειρουργό, καθώς χειρίζεται το ρομποτικό σύστημα καθήμενος, μεγιστοποιώντας τη σωματική αντοχή και την πνευματική διαύγεια, ιδιαίτερα στην περίπτωση πολύπλοκων και χειρουργικά απαιτητικών επεμβάσεων.
- Δυνατότητα προσχεδιασμού της χειρουργικής επέμβασης με αξιοποίηση πληροφοριών από τις διαγνωστικές απεικονίσεις μέσω λογισμικών εξομοίωσης. Παράλληλα, ο χειρουργός δύναται να πραγματοποιεί υπερηχογραφικό έλεγχο και να επαναπροσδιορίζει την επέμβαση ή να πραγματοποιεί επεμβάσεις υπό καθοδήγηση IOUS.
Πρωτοπόροι της Ρομποτικής Χειρουργικής Ήπατος – Παγκρέατος
Η Γενική Κλινική του ΙΑΣΩ, με σκοπό την συνεχή επιστημονική και ιατρική αναβάθμιση, έφερε στους κόλπους του ομίλου μια εξειδικευμένη ομάδα χειρουργών οι οποίοι εδώ και μια επταετία θεωρούνται πρωτοπόροι της Ρομποτικής Χειρουργικής Ήπατος – Παγκρέατος στον ελληνικό χώρο.
Το Τμήμα Ελάχιστα Επεμβατικής & Ρομποτικής Χειρουργικής, Ήπατος – Παγκρέατος – Χοληφόρων και Χειρουργικής Ογκολογίας (Surgical Oncology Excellence) λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία τον τελευταίο χρόνο έχοντας αναλάβει επιτυχώς δεκάδες περιστατικά μεγάλης βαρύτητας και υψηλής τεχνικής δυσκολίας, καθώς και πολλούς ασθενείς οι οποίοι αναζητούσαν θεραπευτική λύση με μοναδική επιλογή εξειδικευμένα κέντρα στο εξωτερικό.
Την επιστημονική διεύθυνση και επιμέλεια έχουν δύο από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας γενιάς Εξειδικευμένων Χειρουργών της Ελλάδας, με μακρόχρονη εξειδίκευση σε κορυφαία κέντρα της Ευρώπης, και με κυρίαρχο ρόλο στην εισαγωγή νέων πρωτοποριακών χειρουργικών μεθόδων προσέγγισης όγκων που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανεγχείρητοι (Nanoknife Surgery, Electrochemotherapy, Ablation, Two Stage Hepatectomy ALPPS procedures, etc).
Οι τεχνικές τις οποίες εισήγαγε και χρησιμοποιεί η επιστημονική αυτή ομάδα, αποτελούν σημείο αναφοράς για διεθνή κέντρα και αυτό αποτελεί μέγιστη καταξίωση.
Ο Αθανάσιος Σ. Πέτρου, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής European University/School of Medicine και ο Αλέξανδρος Ε. Παπαλάμπρος, Αν. Καθηγητής Χειρουργικής Ε.Κ.Π.Α., με κοινό όραμα και με αθροιστική κατάθεση χειρουργικής εμπειρίας και εξειδίκευσης, συνεργάστηκαν και δημιούργησαν το πρότυπο αυτό τμήμα, όπου η ακαδημαϊκή και η «STATE OF THE ART» χειρουργική αποτελούν πρωταρχικό μέλημα και τίθενται στην υπηρεσία του συνανθρώπου.