Ένα νέο φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει να περιορίσετε δραστικά το έντονο ροχαλητό, αντιμετωπίζοντας την πιο κοινή αιτία του, την υπνική άπνοια.
Το χάπι, δυνητικά η πρώτη φαρμακευτική θεραπεία για όσους ροχαλίζουν βαριά, πιστεύεται ότι λειτουργεί ενισχύοντας τους μύες στους αεραγωγούς ώστε να σταματήσουν την κατάρρευση του ιστού και να εμποδίσουν τη ροή του αέρα. Σε δοκιμές, πολλοί εθελοντές είδαν συμπτώματα όπως διαταραχή της αναπνοής και διαταραχή του ύπνου να περιορίζονται σχεδόν στο μισό.
6 συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το ροχαλητό από τους επιστήμονες του Χάρβαρντ
Τι είναι η υπνική άπνοια και γιατί προκαλεί ροχαλητό
Αυτή είναι η κύρια αιτία της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, που οδηγεί στο έντονο ροχαλητό. Καθώς οι μύες του λαιμού χαλαρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο περιβάλλων ιστός στενεύει ή φράζει τους αεραγωγούς, διακόπτοντας την κανονική αναπνοή.
Τα άτομα με υπνική άπνοια υφίστανται επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής τους που διαρκούν 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο, έως ότου η έλλειψη οξυγόνου ενεργοποιήσει τον εγκέφαλο για να ξαναρχίσει να αναπνέει.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυνατό ροχαλητό, θορυβώδη και επίπονη αναπνοή και κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσοι επηρεάζονται συνήθως δεν θυμούνται τις διακοπές της αναπνοής τους. Η υπνική άπνοια που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.
Το σημάδι στη γλώσσα που μπορεί να δείχνει ότι πάσχετε από υπνική άπνοια
Η κύρια θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP), η οποία περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας τη νύχτα που είναι συνδεδεμένη σε μια αντλία για να κατευθύνει τον πεπιεσμένο αέρα στους αεραγωγούς και να αποτρέψει το κλείσιμό τους.
Αν και είναι αποτελεσματικό, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να φορέσουν τη μάσκα στο κρεβάτι. Έως και το 70% των ασθενών που χρησιμοποιούν CPAP εγκαταλείπουν τη συσκευή λόγω της ενόχλησης, ανέφερε το περιοδικό BMC Pulmonary Medicine πέρυσι.
Το νέο χάπι που μπορεί να καταπολεμήσει το ροχαλητό λόγω υπνικής άπνοιας
Το χάπι, γνωστό ως AD109, είναι ένας συνδυασμός δύο υπαρχόντων φαρμάκων: της αροξυβουτυνίνης -μια τροποποιημένη εκδοχή της οξυβουτυνίνης (που χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία της υπερδραστήριας κύστης)- και της ατομοξετίνης (χρησιμοποιείται για τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας).
Και τα δύο φάρμακα έχουν επιπτώσεις στην ενεργοποίηση και τον τόνο των μυών. Προηγούμενες μελέτες σε ζώα έχουν προτείνει ότι ενισχύουν τον γενειογλωσσικό μυ, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση ανοιχτών των ανώτερων αεραγωγών.
Σε μια πρόσφατη δοκιμή του χαπιού στις ΗΠΑ, σε 211 άτομα με υπνική άπνοια χορηγήθηκε είτε AD109 είτε εικονικό φάρμακο για τέσσερις εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν πολυυπνογραφία, όπου αισθητήρες που συνδέονται με το σώμα μετρούν τα εγκεφαλικά κύματα, τα επίπεδα οξυγόνου, τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Το χάπι ήταν αποτελεσματικό κατά 44% σε περισσότερους από τους μισούς συμμετέχοντες
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine νωρίτερα φέτος, έδειξαν ότι μετά από τέσσερις εβδομάδες η συνολική βαθμολογία των συμπτωμάτων είχε μειωθεί περισσότερο από το μισό στο 44% όσων έλαβαν το δισκίο AD109.
Πολλοί πήγαν από 45 διαταραχές ύπνου κατά μέσο όρο την ώρα σε λιγότερες από δέκα. Η ημερήσια κόπωση μειώθηκε επίσης και οι παρενέργειες ήταν σχετικά μικρές. Το πιο συνηθισμένο ήταν η ξηροστομία. Τώρα δημιουργείται μια μεγαλύτερη δοκιμή, στην οποία συμμετέχουν 1.500 ασθενείς.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο καθηγητής Jaydip Ray, ειδικός στην υπνική άπνοια στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, είπε: «Ένα δισκίο μπορεί να φέρει επανάσταση στη διαχείριση αυτής της πάθησης, αλλά πρέπει να δούμε αποτελέσματα από μεγαλύτερες δοκιμές».