Site icon Όλο Υγεία

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και εγκυμοσύνη: Αλήθειες και ψέματα

εγκυμοσύνη σιδηροπενία

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου ο οργανισμός επιτίθεται στις αρθρώσεις του και τις καταστρέφει σταδιακά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εάν κάποια γυναίκα έχει διαγνωστεί με τη νόσο δεν μπορεί να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη.

Στο παρελθόν οι γυναίκες με αυτοάνοσα νοσήματα αποτρέπονταν από το ενδεχόμενο της εγκυμοσύνης λόγω επιπλοκών στο έμβρυο και στην ίδια τη μητέρα. Εντούτοις, σήμερα γνωρίζουμε ότι με καλό έλεγχο του νοσήματος και στενή ιατρική παρακολούθηση δεν υπάρχει κανένας λόγος μία γυναίκα με αυτοάνοσο νόσημα να μην έχει την ευκαιρία να αποκτήσει παιδί.

Ερευνητές από την Ταϊβάν δημοσιεύσαν μια μελέτη σχετικά με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την εγκυμοσύνη. Τα δεδομένα από το Taiwan National Health Insurance Research Dataset έδειξαν ότι οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα  είχαν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με χαμηλό βάρος γέννησης.

Υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι για τις μέλλουσες μαμάδες που έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά δεν πρέπει να σας εμποδίζουν από το να σχεδιάζετε να αποκτήσετε παιδιά. Το σημαντικό είναι να κάνετε τακτικές εξετάσεις. Ρωτήστε το γιατρό σας για τυχόν πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνετε. Με προσεκτική προγεννητική φροντίδα θα έχετε μια επιτυχημένη και υγιή εγκυμοσύνη. Διαβάστε παρακάτω τι ισχύει και τι δεν ισχύει.

Δεν μπορείτε να κάνετε παιδιά!

ΨΕΜΑ: Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC)Trusted Source, η  ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας σημειώνει ότι για χρόνια, οι γυναίκες με αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ρευματοεδής αρθρίτιδα συμβουλεύονταν να μη μείνουν έγκυες. Αυτό δεν ισχύει πλέον. Σήμερα, μπορούν να έχουν επιτυχημένες εγκυμοσύνες και να φέρουν στον κόσμο υγιή μωρά.

Είναι πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος

ΨΕΜΑ: Σε μια μελέτη του 2011, σε περισσότερες από 74.000 έγκυες γυναίκες με αυτό το πρόβλημα, δυσκολεύτηκαν περισσότερο να συλλάβουν συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν τη νόσο. Το 25 % των γυναικών με ρευματοειδή αρθρίτιδα είχαν προσπαθήσει για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν μείνουν έγκυες.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν ευθύνεται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ή η γενική φλεγμονή που ενδεχομένως να προκαλεί. Όπως και να έχει, μόνο το ένα τέταρτο των γυναικών αντιμετώπισε πρόβλημα σύλληψης.

Δεν βελτιώνονται τα συμπτώματα με την εγκυμοσύνη

ΨΕΜΑ: Οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα συνήθως βλέπουν υποχώρηση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε μια μελέτη του 1999 σε 140 γυναίκες, το 63% ανέφερε βελτίωση των συμπτωμάτων κατά το τρίτο τρίμηνο. Μια μελέτη, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα αισθάνονταν καλύτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να εμφανίσουν εξάρσεις μετά τον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη σας μπορεί να πυροδοτήσει τη νόσο

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η εγκυμοσύνη κατακλύζει το σώμα με διάφορες ορμόνες και χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε ορισμένες γυναίκες. Οι γυναίκες που είναι ευαίσθητες στη νόσο μπορεί να την εμφανίσουν για πρώτη φορά αμέσως μετά τον τοκετό.

Μια μελέτη του 2011 εξέτασε τα αρχεία περισσότερων από 1 εκατομμύριο γυναικών που γεννήθηκαν μεταξύ 1962 και 1992. Περίπου 25.500 εμφάνισαν αυτοάνοσα νοσήματα όπως ρευματοειδή αρθρίτδα. Οι γυναίκες είχαν 15 έως 30%  μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από αυτούς τους τύπους διαταραχών κατά το πρώτο έτος μετά τον τοκετό.

Κινδυνεύετε από προεκλαμψία

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η Mayo Clinic σημειώνει ότι οι γυναίκες που έχουν προβλήματα με το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχουν υψηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας. Και η μελέτη από την Ταϊβάν έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο αυτής της πάθησης.

Η προεκλαμψία προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν επιληπτικές κρίσεις, νεφρικά προβλήματα και σε σπάνιες περιπτώσεις, θάνατο της μητέρας ή/και του παιδιού. Ξεκινά συνήθως μετά τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μπορεί να συμβεί χωρίς εμφανή συμπτώματα. Συνήθως ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια προγεννητικών ελέγχων.

Όταν ανακαλυφθεί, οι γιατροί παρακολουθούν στενά την επίτοκο και το έμβρυο.

Αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού

ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο 2013, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ εξέτασαν όλες τις εγκυμοσύνες που αφορούσαν γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Συνολικά το 28% των γυναικών γέννησαν πριν από την 37η εβδομάδα κύησης, η οποία κρίθηκε ως πρόωρη.

Υπάρχει κίνδυνος να γεννήσετε λιποβαρές μωρό

ΨΕΜΑ: Οι γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρή μωρά. Μια μελέτη του 2009, εξέτασε γυναίκες με αυτό το πρόβλημα, που έμειναν έγκυες και στη συνέχεια εξέτασε τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με “καλά ελεγχόμενη” ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν λιποβαρή μωρά. Εκείνες που υπέφεραν από περισσότερα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ωστόσο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδιά με χαμηλό βάρος γέννησης.

Τα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών στήν εγκυμοσύνη

ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑ: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη. Μια μελέτη του 2011 σημείωσε ότι ορισμένα αντιρευματικά φάρμακα (DMARDs), μπορεί να είναι τοξικά για το αγέννητο παιδί.

Μελέτη του 2006 ανέφερε ότι η διαθεσιμότητα πληροφοριών για την ασφάλεια όσον αφορά πολλά φάρμακα της νόσου και σε σχέση με την επικινδυνότητα στην εγκυμοσύνη τους είναι περιορισμένη. Μιλήστε με το γιατρό για τα φάρμακα που παίρνετε και τα οφέλη σε σύγκριση με τους κινδύνους.

Δεν μπορείτε να θηλάσετε επειδή παίρνετε φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

ΨΕΜΑ: Πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ΡΑ μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τον θηλασμό. Είναι σημαντικό να μάθετε για τα συγκεκριμένα φάρμακά σας. Φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για όλες τις ερωτήσεις σας σχετικά με το θηλασμό.

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version