Το σημάδι στο λοβό του αυτιού που μπορεί να δείχνει σοβαρή καρδιακή πάθηση

πτύχωση

Εάν έχετε μια συγκεκριμένη πτύχωση στον λοβό του αυτιού σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι πάσχετε καρδιακή νόσο, τη μεγαλύτερη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως. Ένας γιατρός έχει γίνει viral στο TikTok αφού ενημέρωσε τους ανθρώπους για το παράξενο φαινόμενο, το οποίο ονομάζεται «Σημάδι του Φρανκ».

«Αν δείτε αυτό, αυτό ή αυτό, μπορεί να θέλετε να δείτε τον καρδιολόγο σας», είπε ο Δρ. Maddahali ενώ έδειχνε φωτογραφίες ανθρώπων με την πτύχωση στο αυτί τους. Ο Δρ. Mahyar (Max) Maddahali, είναι ειδικευμένος ιατρός που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Marmara στην Κωνσταντινούπολη με πτυχίο στην ιατρική επιστήμη.

@itsdrmax #medicine #medical #medtok #frankssign #crease #earlobe #cardiovascular #coronaryarterydisease ♬ Suspenseful and tense orchestra(1318015) – SoLaTiDo

Πώς συνδέεται η πτύχωση του λοβού του αυτιού με τα καρδιακά προβλήματα

Πρόκειται για μια διαγώνια πτύχωση του δέρματος μεταξύ του λεγόμενου «τράγου» του αυτιού και της εξωτερικής άκρης του λοβού έχει συσχετιστεί σε μεγάλο βαθμό με τη στεφανιαία νόσο.

«Το σημάδι του Frank πιστεύεται ότι σχετίζεται με μικροαγγειακές αλλαγές ή αλλαγές στον συνδετικό ιστό που μπορεί να εμφανιστούν ως πτυχώσεις στο αυτί», εξήγησε ο γιατρός.

Η στεφανιαία νόσος είναι ο πιο κοινός τύπος καρδιακής νόσου, η οποία εμφανίζεται αργά με την πάροδο του χρόνου καθώς μια κολλώδης ουσία που ονομάζεται πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες, αποκαλύπτει το MedlinePlus.

Αυτή η πλάκα στενεύει ή εμποδίζει τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος, καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια και προβλήματα με τον καρδιακό ρυθμό.

Μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά πράγματα, όπως συνήθειες του τρόπου ζωής (ποτό, κάπνισμα, δίαιτα, άγχος και έλλειψη σωματικής άσκησης), γονίδια, λοιμώξεις, φάρμακα και άλλες ασθένειες.

Περισσότερα για το «Σημάδι του Φρανκ»

Το φαινόμενο πήρε το όνομά του από τον Δρ. Sanders T. Frank, έναν Αμερικανό γιατρό που παρατήρησε την πτύχωση του αυτιού σε 20 ασθενείς με στηθάγχη, έναν τύπο πόνου στο στήθος που προκαλείται από την έλλειψη επαρκούς αίματος στον μυ της καρδιάς, εξηγεί το Stanford Medicine.

Καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1973 και έκτοτε διάφορες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη συσχέτιση μεταξύ του «Σημαδιού του Φρανκ» και της στεφανιαίας νόσου.

Πιο πρόσφατα, μια μελέτη του Ιανουαρίου 2023 στο American Journal of Medicine εξέτασε 1.050 ενήλικες που ζούσαν στην Ισπανία και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας ήταν σημαντικά υψηλότερος σε άτομα που παρουσίαζαν διαγώνια πτύχωση του λοβού του αυτιού.

«Η διαγώνια πτύχωση του λοβού του αυτιού σχετίζεται ανεξάρτητα με υψηλότερες βαθμολογίες καρδιαγγειακού κινδύνου, ειδικά όταν η πτύχωση είναι πλήρης, αμφίπλευρη, βαθιά και έχει βοηθητικές πτυχές», κατέληξε.

Η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς υπολογίζεται ότι αφαιρούν 17,9 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο, αποκαλύπτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό αναφέρεται σε μια ομάδα διαταραχών που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της εγκεφαλοαγγειακής νόσου, της ρευματικής καρδιακής νόσου και άλλων παθήσεων.

Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλονται σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, ενώ το ένα τρίτο από αυτούς είναι πρόωροι θάνατοι σε άτομα κάτω των 70 ετών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό περιλαμβάνουν την ανθυγιεινή διατροφή, τη σωματική αδράνεια, το κάπνισμα και την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top