Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα υγείας, καθώς ευθύνονται για περίπου το ένα τέταρτο όλων των θανάτων κάθε χρόνο. Τι ρόλο παίζει μια δερματική πάθηση; Οι επιστήμονες απαντούν.
Πρόκειται για μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, μεταξύ των οποίων η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για αυτές τις καταστάσεις. Η γενετική, οι ασθένειες, η διατροφή, το αν καπνίζετε και το πόσο συχνά ασκείστε, όλα επηρεάζουν. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν συνδέσει επίσης μια κοινή δερματική πάθηση με καρδιαγγειακά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, η ψωρίαση έχει αποδεδειγμένη σχέση με τις καρδιακές παθήσεις.
Η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί κηλίδες του δέρματος που μοιάζουν με λέπια. Αυτά τα σημάδια εμφανίζονται συνήθως στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής και το κάτω μέρος της πλάτης, αλλά μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε.
Μπορούν επίσης να προκαλέσουν φαγούρα και πόνο. Σε όλο τον κόσμο, η ψωρίαση επηρεάζει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Εκτός από τις εμφανείς βλάβες στο δέρμα, αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να επηρεάσει λιγότερο ορατά μέρη του σώματος.
Φλεγμονή στην ψωρίαση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις
Ο Δρ. Joel Gelfand, καθηγητής δερματολογίας και επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αποκάλυψε τη σχέση της ψωρίασης με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Μιλώντας στο Medical News Today, είπε: «Υπάρχουν πολλές συνδέσεις στον τρόπο ζωής, γενετικές και ανοσολογικές μεταξύ της ψωρίασης και της καρδιαγγειακής νόσου». Εξήγησε μάλιστα ότι οι επιστήμονες γνώριζαν αυτή τη σύνδεση εδώ και πολλά χρόνια και είναι ένας σημαντικός τομέας έρευνας.
«Όσο πιο εκτεταμένη είναι η ψωρίαση στο δέρμα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο έχει ο ασθενής για έμφραγμα, εγκεφαλικό και θνησιμότητα», είπε ο Δρ. Gelfand.
«Οι υποδιαγνωσμένοι και υποθεραπευμένοι, παραδοσιακοί καρδιαγγειακοί παράγοντες κινδύνου σε ασθενείς με ψωρίαση είναι επίσης κρίσιμοι για τη διαμεσολάβηση αυτής της σχέσης», πρόσθεσε.
Επί του παρόντος πιστεύεται ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με την ψωρίαση οδηγεί στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτή η φλεγμονή βοηθά στην ανάπτυξη πλακών στα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος σε άτομα με ψωρίαση μπορεί να οφείλεται σε μια κατάσταση γνωστή ως στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία, αλλά οι προηγούμενες μελέτες ήταν μικρής κλίμακας.
Όσοι έχουν ψωρίαση κινδυνεύουν από στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία
Μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Investigative Dermatology, είχε ως στόχο να αναπαράγει αυτά τα ευρήματα σε μια μεγαλύτερη ομάδα. Στο πλαίσιο της έρευνας, μια ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 448 άτομα με ψωρίαση. Αυτό περιλάμβανε τη μέτρηση της ροής της στεφανιαίας αρτηρίας τους, η οποία σε υγιή άτομα θα πρέπει να είναι μεταξύ 3 και 6.
Διαπιστώθηκε ότι, από τους συμμετέχοντες, το 31% είχε απόθεμα στεφανιαίας ροής 2,5 ή χαμηλότερο, αλλά κανένα σημάδι στεφανιαίας νόσου σε μια σάρωση παρακολούθησης. Αυτό σήμαινε ότι περίπου ένας στους τρεις είχε στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία.
Η στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία είναι ένας τύπος μη αποφρακτικής στεφανιαίας νόσου που προκαλεί τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ να μην λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες χωρίς στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία, εκείνοι που είχαν τη νόσο ήταν πιο πιθανό να:
- Να είναι μεγαλύτεροι
- Έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
- Έχουν υπέρταση
- Έχουν ψωριασική αρθρίτιδα
Ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν πιο σοβαρή ψωρίαση και να έχουν ζήσει με την πάθηση για περισσότερο. Έτσι, καθώς η διάρκεια και η βαρύτητα της νόσου αυξανόταν, αυξανόταν και ο κίνδυνος για στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία.
«Στη μελέτη μας, η στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία συσχετίστηκε με τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της ψωρίασης», ανέφεραν συμπερασματικά οι ερευνητές της μελέτης και κατέληξαν:
«Αυτό υποστηρίζει τον ρόλο της συστημικής φλεγμονής στην στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία και υποδηλώνει ότι η στεφανιαία μικροκυκλοφορία μπορεί να αντιπροσωπεύει μια εξωδερμική θέση που εμπλέκεται στον ανοσοποιητικό τραυματισμό της ψωρίασης. Θα πρέπει να διαγνώσουμε και να αναζητήσουμε ενεργά την στεφανιαία μικροαγγειακή δυσλειτουργία σε ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση».