Η προϋπέρταση είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνει τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής πίεσης Η προϋπέρταση υπάρχει όταν η αρτηριακή πίεση μετράται σε επίπεδα πάνω από τα φυσιολογικά αλλά κάτω από αυτά της υπέρτασης ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ορίζει τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση ως ένδειξη κάτω από 120/80 mm Hg για ενήλικες. Στην υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι είτε η συστολική πίεση 130 ή υψηλότερη είτε η διαστολική πίεση 80 ή υψηλότερη.
Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης για την προϋπέρταση εμφανίζονται μεταξύ φυσιολογικών και υψηλών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Αυτό το στάδιο, το οποίο η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ορίζει ως αυξημένη αρτηριακή πίεση, περιλαμβάνει συστολικές μετρήσεις μεταξύ 120-129 και διαστολικά επίπεδα μικρότερα από 80.
Η προϋπέρταση εμφανίζεται συχνά χωρίς συμπτώματα. Σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα όπως ζάλη ή ρινορραγία, καθώς τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης γίνονται υψηλότερα.
Το να μάθετε ότι έχετε προϋπέρταση μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υψηλή αρτηριακή πίεση. Αυτό το άρθρο εξηγεί τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και πότε πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία.
Υπέρταση: Μια αθόρυβη συνθήκη
Μπορεί να έχετε προϋπέρταση και να μην το γνωρίζετε. Η πάθηση εμφανίζεται συχνά χωρίς συμπτώματα, επομένως μπορεί να υπάρχει και να εξελιχθεί σε υπέρταση πριν το καταλάβετε.
Οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν προϋπέρταση όταν μετρούν την αρτηριακή τους πίεση από γιατρό. Δεδομένου ότι η αρτηριακή πίεση ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ημέρας, για τη διάγνωση της προϋπέρτασης χρειάζεται να έχετε αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης σε περισσότερες από μία περιπτώσεις.
Ακόμα κι αν η κατάστασή σας επιδεινωθεί για να χαρακτηριστεί υπέρταση, μπορεί να μην έχετε συμπτώματα. Όπως η προϋπέρταση, έτσι και η υπέρταση θεωρείται ως «σιωπηλός δολοφόνος», επειδή μπορεί να προκαλέσει βλάβη πριν γίνει αντιληπτή.
Όταν εμφανίζονται συμπτώματα
Η εμφάνιση συμπτωμάτων μπορεί να υποδηλώνει ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ πάνω από τα αυξημένα επίπεδα. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι ότι η αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνα υψηλή:
- Πονοκέφαλοι
- Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
- Παραμορφώσεις στην όραση
- Κουδούνισμα στα αυτιά
Υπάρχουν όμως και πιο σπάνια συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συνδέονται έμμεσα με την προύπέρταση που έχει εξελιχθεί σε σοβαρά επίπεδα. Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να μην είναι η αιτία αυτών των συμπτωμάτων, εμφανίζονται πιο συχνά σε άτομα που έχουν αυτήν την πάθηση:
- Ζάλη
- Αιμορραγία υποεπιπεφυκότα (κηλίδες αίματος στα μάτια)
- Έξαψη προσώπου
Επιπλοκές
Οι επιπλοκές από την προϋπέρταση εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Αν δεν κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βελτιώσετε την προϋπέρταση, αυξάνετε την πιθανότητα η κατάστασή σας να εξελιχθεί σε υπέρταση.
Η ζωή με ανεξέλεγκτη προϋπέρταση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να οδηγήσει σε προβλήματα που επηρεάζουν άλλα όργανα και συστήματα του σώματος. Το αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις υγείας που αλλάζουν τη ζωή.
Οι επιπλοκές, αν αφήσετε την προϋπέρταση χωρίς θεραπεία και προχωρήσει σε υπέρταση περιλαμβάνουν:
- Έμφραγμα
- Στηθάγχη
- Εγκεφαλικό
- Συγκοπή
- Νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια
- Απώλεια όρασης
- Στυτική δυσλειτουργία
- Χαμηλότερη λίμπιντο
- Περιφερική αρτηριακή νόσο
- Αθηροσκλήρωση
- Μειωμένη γνωστική λειτουργία και υψηλότερο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή
Παιδιά και Έφηβοι
Εκτός από αυτές τις σοβαρές καταστάσεις υγείας, τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν διαγνωστεί με προϋπέρταση μπορεί να παρουσιάσουν ενδείξεις βλάβης σε κύρια όργανα του σώματος. Η ύπαρξη προϋπέρτασης σε νεαρή ηλικία επιφέρει επίσης στους ασθενείς υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης ως ενήλικες.
Εγκυμοσύνη
Οι έγκυες μπορεί να εμφανίσουν μοναδικές επιπλοκές ως αποτέλεσμα της μη αντιμετωπισμένης προϋπέρτασης. Στην εγκυμοσύνη, η προϋπέρταση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιγένειας και μωρών που γεννιούνται νωρίτερα.
Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό
Ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης από έναν γιατρό είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρακολουθείτε τον κίνδυνο υπέρτασης και να προσδιορίσετε την προύπέρταση προτού υποστείτε μακροχρόνια βλάβη. Χωρίς παρακολούθηση, μπορεί να έχετε προϋπέρταση και να μην το γνωρίζετε και να μην έχετε την ευκαιρία να αντιστρέψετε την κατάσταση με αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Το να ζείτε με την προϋπέρταση χωρίς θεραπεία αυξάνει τον κίνδυνο να έχετε υπερτασικές κρίσεις. Οι ακόλουθες καταστάσεις απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα για την αποφυγή βλάβης και ανεπάρκειας οργάνων.
Επείγουσα κατάσταση υπέρτασης
Μια υπερτασική έκτακτη ανάγκη απαιτεί άμεση ιατρική θεραπεία. Καλέστε βοήθεια εάν η μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης είναι 180/120 mm Hg και έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Δυνατό πονοκέφαλο
- Αιμορραγίες από τη μύτη
- Πόνο στο στήθος
- Ναυτία/έμετο
- Ζάλη
- Μούδιασμα/αδυναμία
- Δυσκολία στην ομιλία
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Έντονο άγχος
Σημειώνεται ότι όταν η αρτηριακή σας πίεση φτάνει τα 180/120 mm Hg χωρίς άλλα συμπτώματα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συμβουλεύει να περιμένετε πέντε λεπτά και να ελέγξετε ξανά τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης. Η πάθηση σπάνια απαιτεί νοσηλεία, αν και θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για περαιτέρω οδηγίες.