Ο ταχύτερος και πιο υγιεινός τρόπος για να χάσετε βάρος, σύμφωνα με τη μελέτη «Battle of the Diets»

βάρος
  • Οι επιστήμονες έστησαν μια «μάχη» σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, αντιπαραθέτοντας τρεις δημοφιλείς προσεγγίσεις για την απώλεια βάρους.
  • Αντιμέτωπες ήταν η καταμέτρηση θερμίδων, η διαλειμματική νηστεία και ένα πρόγραμμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες.
  • Ο μέσος άνθρωπος που έκανε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχασε 19 κιλά σε 60 ημέρες.
  • Η περίπτωση της Barbara Black.

Αν θέλουμε να γίνουμε υγιείς και να χάσουμε βάρος γρήγορα, ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για να δοκιμάσουμε; Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι επιστήμονες έστησαν μια «μάχη» σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, αντιπαραθέτοντας τρεις δημοφιλείς προσεγγίσεις.

Αντιμέτωποι ήταν η καταμέτρηση θερμίδων, η διαλειμματική νηστεία και ένα πρόγραμμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Ο νικητής ήταν ξεκάθαρος: «Η πρωτεΐνη συνέτριψε τον ανταγωνισμό», λέει ο Ted Naiman, ειδικός σε πρωτεΐνες.

Στην πραγματικότητα, ο μέσος άνθρωπος που έκανε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχασε 19 κιλά σε 60 ημέρες σε σύγκριση με 11 κιλά που έχασαν οι άλλες ομάδες. Επίσης, η επιπλέον πρωτεΐνη οδήγησε σε πολύ μεγαλύτερες βελτιώσεις σε μετρήσεις όπως το σάκχαρο του αίματος και η χοληστερόλη. «Η πρωτεΐνη είναι απίστευτα ισχυρή», λέει ο Δρ. Naiman.

Η Barbara Black συμφωνεί. Η 69χρονη παπλωματοποιός από την Αλαμπάμα λέει ότι η επιπλέον πρωτεΐνη της επέτρεψε να χάσει 50 κιλά και να μεταμορφώσει την ζωή της. «Ο γιατρός μου και εγώ είμαστε ενθουσιασμένοι!» μοιράζεται η Barbara. Διαβάστε την ιστορία της και μάθετε πώς μπορείτε να αποκομίσετε εκπληκτικά οφέλη.

Τι τρώτε στην πιο γρήγορη δίαιτα

Μετά από πολλές προσπάθειες επί πολλές δεκαετίες, η Barbara έφτασε στα 69α γενέθλιά της ζυγίζοντας 116 κιλά. Είχε υποβληθεί σε επέμβαση και στα δύο γόνατα, πάλευε με την αρθρίτιδα και λάμβανε πολλαπλά φάρμακα καθημερινά, τα οποία μετά βίας έλεγχαν τον διαβήτη τύπου 2 και την αρτηριακή της πίεση. Ήταν σε κακή κατάσταση. «Ήθελα απλώς να νιώσω καλύτερα», θυμάται.

βάρος
H Barbara Black – Φωτογραφία: Joshua Black Wilkins

Σε μια αναζήτησή της στο διαδίκτυο, η Barbara ανακάλυψε τον ειδικό του AARP, Stephen Perrine, και το βιβλίο του Whole Body Reset, το οποίο υποστηρίζει ότι το κλειδί για την απώλεια βάρους σε ανθρώπους άνω των 50 είναι η πρωτεΐνη. Το βιβλίο ενθάρρυνε τη Barbara να στοχεύει να λαμβάνει το 30% των θερμίδων της από πρωτεΐνη, όπως ακριβώς και οι νικητές του Battle of the Diets.

Η γυναίκα διάβασε ότι η ανταμοιβή της θα ήταν μια δραματική πτώση της πείνας, καλύτερο σάκχαρο στο αίμα, ταχύτερος μεταβολισμός και πολλά άλλα. «Θα μπορούσα να φάω οτιδήποτε, αρκεί να μετρήσω τα μακροθρεπτικά συστατικά -πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος- και να διατηρήσω την πρωτεΐνη μου», λέει η ίδια.

Παρακολούθηση πρωτεΐνης στην πιο γρήγορη δίαιτα

Η Barbara άρχισε να καταναλώνει πράγματα όπως τυρί cottage, φασόλια, ψάρια και βοδινό κρέας, παρακολουθώντας τις μερίδες της. «Φρόντισα από νωρίς να παίρνω το 20% των θερμίδων μου από πρωτεΐνες», λέει. Έτσι, έχασε 5,5 κιλά και ένιωσε πολύ πιο δυνατή σε ένα μήνα.

Αυτό δεν εκπλήσσει καθόλου τον Δρ. Naiman. «Σε μια εθνική βάση δεδομένων ανθρώπων που χάνουν βάρος και το διατηρούν, ο μοναδικός παγκόσμιος παράγοντας που οδηγεί στην επιτυχία είναι ότι όλοι έχουν φτάσει την πρωτεΐνη τους στο 20% περίπου. Σε αυτό το επίπεδο, βλέπετε μακροπρόθεσμη επιτυχημένη απώλεια βάρους σε σχεδόν οποιονδήποτε άνθρωπο», λέει ο ίδιος.

Για όποιον έχει προβλήματα με το σάκχαρο του αίματος όπως η Barbara, ο ειδικός συνιστά να ακολουθήσει το παράδειγμα της γυναίκας και να συνεχίσει να στοχεύει στο 30% των θερμίδων από πρωτεΐνη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

«Επειδή σε αυτό το επίπεδο, θα αντιστρέψετε τον προδιαβήτη στο 100% των περιπτώσεων. Και αν το πάγκρεάς σας εξακολουθεί να είναι αρκετά υγιές, ακόμη και να αντιστρέψετε τον διαβήτη τύπου 2», λέει ο Δρ. Naiman, συγγραφέας του The P:E Diet. Αποδεικνύεται ότι η πρωτεΐνη κάνει πολλά πράγματα για να μας θεραπεύσει.

Εκπληκτικά στοιχεία για την πρωτεΐνη και τις κοτομπουκιές

Ενώ οι υδατάνθρακες και το λίπος που τρώμε θεωρούνται αυστηρά ως καύσιμο, η πρωτεΐνη είναι διαφορετική. Τα αμινοξέα της είναι απαραίτητα για τη διατήρηση και την επιδιόρθωση κάθε μέρους του σώματός μας, από το σχηματισμό ενζύμων και ορμονών μέχρι την ενίσχυση και την προστασία του εγκεφάλου και των οστών μας.

«Πιθανώς επειδή η πρωτεΐνη είναι μοναδικά κρίσιμη για την επιβίωση, υπάρχουν ενδείξεις ότι το σώμα μας δίνει προτεραιότητα, ωθώντας μας να τρώμε μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες μας», σημειώνει ο Δρ. Naimain και προσθέτει:

«Το πρόβλημα είναι ότι αντί να τρώμε κοτόπουλο όπως οι άνθρωποι των σπηλαίων, τρώμε κοτομπουκιές, με μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και πολύ ψωμί και λάδι. Επομένως, πρέπει να καταναλώνουμε υπερβολικές θερμίδες χωρίς πρωτεΐνη για να λάβουμε αρκετή πρωτεΐνη»,.

Καθώς τρώμε, το υπερβολικό λίπος και οι υδατάνθρακες γεμίζουν τα λιποκύτταρα, φράζουν το συκώτι και ξεχύνονται στην κυκλοφορία του αίματος, καταλήγοντας σε προβλήματα όπως ο διαβήτης, τα υψηλά τριγλυκερίδια και άλλα προβλήματα υγείας. Τα καλά νέα είναι ότι αν τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη, η υπερβολική πείνα μαζί με όλα τα προβλήματα που προκαλούνται από την υπερκατανάλωση τροφής γρήγορα εξαφανίζονται.

Μελέτες δείχνουν ότι για κάθε θερμίδα πρωτεΐνης που τρώτε, θέλετε 10 λιγότερες θερμίδες σε υδατάνθρακες και λίπος. Εάν μπορείτε να πετύχετε τον πρωτεϊνικό σας στόχο νωρίτερα, είναι πραγματικά δύσκολο να υπερκαταναλώσετε φαγητό όσο περνά η μέρα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν κατά 441 θερμίδες λιγότερο πεινασμένοι τις ημέρες που έπαιρναν το 30% των θερμίδων από πρωτεΐνη.

Επιπλέον οφέλη στους άνω των 50 από την πιο γρήγορη δίαιτα

«Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, αναπτύσσουν κάτι που ονομάζεται αναβολική αντίσταση, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη για να θεραπευθούν και να διατηρήσουν τα οστά και τους μύες τους», λέει ο Δρ. Naiman.

Μια άλλη ανησυχία είναι ότι, για όσους είναι υπέρβαροι ή έχουν προβλήματα με το σάκχαρο του αίματος, το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά το λίπος και τους υδατάνθρακες για καύσιμο και συχνά καίει πρωτεΐνες, τρώγοντας στην πραγματικότητα τους μύες. Έτσι, αν δεν αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης μετά την ηλικία των 50, οι περισσότεροι θα αισθάνονται επιπλέον πεινασμένοι και θα γίνουν πιο βαρείς και πιο άρρωστοι.

Ευτυχώς, ισχύει και το αντίστροφο. Όταν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke έβαλαν σε παχύσαρκους ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν είτε παραδοσιακή διατροφή είτε πλούσια σε πρωτεΐνες, η ομάδα πρωτεϊνών παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία και έχασε κιλά δύο φορές πιο γρήγορα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top