Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Affective Disorders ρίχνει φως στη σύνδεση ανάμεσα σε ένα κοινό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και τον κίνδυνο θνησιμότητας από διάφορες αιτίες.
Τα συναισθήματά μας μπορούν να επηρεάσουν τη γενικότερη υγεία μας.Οι νεότερες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της νόσησης από χρόνιες παθήσεις που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή.
Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στη UK Biobank, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από μια σειρά αιτιών.
Μεταξύ των χαρακτηριστικών του νευρωτισμού, η μοναξιά ξεχώριζε ως το πιο έντονα συνδεδεμένο με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Ο νευρωτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική αστάθεια και τάση για αρνητικά συναισθήματα όπως άγχος, φόβος και μοναξιά.
Πώς συνδέεται ο νευρωτισμός με τη σωματική και ψυχική υγεία
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο νευρωτισμός συνδέεται με διάφορα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, από την κατάθλιψη και το άγχος μέχρι τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τα αναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο, τα ευρήματα σχετικά με το εάν σχετίζεται άμεσα και με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας ήταν μικτά.
Ενώ ορισμένες μελέτες δεν βρήκαν σαφή σχέση μεταξύ του νευρωτισμού και των ποσοστών θνησιμότητας, άλλες έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερες βαθμολογίες νευρωτισμού μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα.
Προσωπικότητα: Δείτε τη φωτογραφία και μάθετε όσα δεν ξέρετε για τον χαρακτήρα σας!
Επιπλέον, ο νευρωτισμός είναι ένα ευρύ χαρακτηριστικό που αποτελείται από διάφορα στοιχεία, όπως η μοναξιά, το άγχος και η ευερεθιστότητα. Αυτά τα συστατικά θα μπορούσαν να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της υγείας, αλλά οι προηγούμενες έρευνες δεν είχαν διερευνήσει πλήρως αυτές τις διαφορές.
Πώς διεξήχθη η μελέτη για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τον κίνδυνο θανάτου
Η νέα μελέτη είχε στόχο να παρέχει μια πιο λεπτομερή κατανόηση της σχέσης μεταξύ νευρωτισμού και θνησιμότητας, εξετάζοντας συγκεκριμένες αιτίες θανάτου, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις και εξωτερικές αιτίες όπως ατυχήματα και αυτοτραυματισμούς.
Χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων με πάνω από 16 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές ήλπιζαν να διευκρινίσουν εάν ορισμένα στοιχεία του νευρωτισμού, όπως η μοναξιά, σχετίζονται πιο έντονα με τον πρόωρο θάνατο από άλλα.
«Ενδιαφερόμαστε ευρέως για τη σχέση μεταξύ ψυχολογικών χαρακτηριστικών και υγείας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη σχετικά με αυτό το θέμα και διεξήχθη έτσι ώστε να ανιχνεύσει συσχετίσεις με θνησιμότητα ειδικής αιτίας», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Antonio Terracciano, καθηγητής γηριατρικής στο Κολλέγιο Ιατρικής του Florida State Universit και πρόσθεσε:
« Το δείγμα ήταν σχετικά νέο στην αρχή της μελέτης, έτσι πολλοί από αυτούς τους θανάτους ήταν σε σχετικά μικρότερη ηλικία, χαμηλότερη από το προσδόκιμο ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από σχεδόν 500.000 συμμετέχοντες στη UK Biobank. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 38 και 73 ετών στην αρχή της μελέτης και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 13,4 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 43.000 συμμετέχοντες πέθαναν. Οι ερευνητές συνέδεσαν τα δεδομένα των συμμετεχόντων με τα εθνικά αρχεία θανάτου για να προσδιορίσουν τις αιτίες θανάτου, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις και ο σκόπιμος αυτοτραυματισμός.
Ο νευρωτισμός μετρήθηκε χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο 12 σημείων από το ερωτηματολόγιο προσωπικότητας Eysenck, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως στην έρευνα προσωπικότητας.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε δηλώσεις όπως «Ανησυχείς;» και «Νιώθεις συχνά μοναξιά;» με βάση το πόσο καλά περιέγραφαν αυτά τα στοιχεία την τυπική τους συμπεριφορά. Οι ερευνητές υπολόγισαν μια βαθμολογία νευρωτισμού για κάθε συμμετέχοντα και εξέτασαν επίσης τα επιμέρους στοιχεία του νευρωτισμού, όπως η μοναξιά, οι εναλλαγές της διάθεσης και η ευερεθιστότητα.
Για να λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη θνησιμότητα, όπως η ηλικία, το φύλο, η εκπαίδευση, οι συνήθειες καπνίσματος και υποκείμενες παθήσεις όπως ο διαβήτης ή η υπέρταση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστικά μοντέλα για να προσαρμοστούν σε αυτές τις μεταβλητές. Αυτό βοήθησε να διασφαλιστεί ότι οι σχέσεις που παρατήρησαν μεταξύ νευρωτισμού και θνησιμότητας δεν οφείλονταν απλώς σε άλλους παράγοντες κινδύνου για κακή υγεία.
Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αύξησαν περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο υψηλότερος νευρωτισμός συσχετίστηκε με 10% αύξηση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά την περίοδο παρακολούθησης. Όταν, μάλιστα, εξέτασαν συγκεκριμένες αιτίες θανάτου, διαπίστωσαν ότι ο νευρωτισμός συνδέεται με μια σειρά κινδύνων θνησιμότητας, όπως οι αναπνευστικές και πεπτικές ασθένειες, ο σκόπιμος αυτοτραυματισμός και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, η ισχύς της σύνδεσης διέφερε ανάλογα με την αιτία θανάτου. Για παράδειγμα, ο νευρωτισμός συνδέθηκε στενότερα με θανάτους από αναπνευστικές ασθένειες και αυτοτραυματισμό παρά με θανάτους από καρκίνο.
«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τάση να αισθάνεσαι θλίψη, ένταση ή μοναξιά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας, ειδικά θανάτων λόγω σκόπιμου αυτοτραυματισμού, ασθενειών του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος», δήλωσε ο Δρ. Terracciano στο PsyPost.
«Αν και η μελέτη δεν εξέτασε πιθανές θεραπείες, άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι στρατηγικές αντιμετώπισης και οι κοινωνικές συνδέσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση τέτοιων αρνητικών συναισθημάτων», συμπλήρωσε.
Έχετε αδιάβαστα emails στα εισερχόμενα; Τι αποκαλύπτει για την προσωπικότητά σας
Το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που αύξησε κατά 46% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Η μοναξιά, ειδικότερα, αναδείχθηκε ως ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας πρόωρου θανάτου μεταξύ των στοιχείων του νευρωτισμού. Τα άτομα που ανέφεραν ότι αισθάνονται μοναξιά είχαν 46% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνα που δεν ανέφεραν μοναξιά.
Αυτή η σχέση ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ νεότερων ανδρών και ατόμων χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η σχέση μεταξύ μοναξιάς και θνησιμότητας ήταν ανεξάρτητη από άλλες πτυχές του νευρωτισμού, υποδηλώνοντας ότι η μοναξιά από μόνη της είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι άλλες πτυχές του νευρωτισμού, όπως οι εναλλαγές της διάθεσης και το αίσθημα κούρασης, συσχετίστηκαν με υψηλότερους κινδύνους θνησιμότητας, ιδιαίτερα από πεπτικές και αναπνευστικές παθήσεις. Από την άλλη πλευρά, ορισμένα στοιχεία του νευρωτισμού, όπως η ανησυχία ή η ενοχή, δεν σχετίζονταν στενά με τον πρόωρο θάνατο.
Στην πραγματικότητα, τα άτομα που ανέφεραν ότι ανησυχούσαν πάρα πολύ αφού ένιωθαν ντροπή είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, κάτι που οι ερευνητές υπέθεσαν ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι τέτοια άτομα είναι πιο προσεκτικά σε άλλες πτυχές της ζωής τους.
Οι περιορισμοί της μελέτης
Ένας περιορισμός που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη UK Biobank, ένα δείγμα που δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτικό του γενικού πληθυσμού. Οι συμμετέχοντες στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου τείνουν να είναι πιο υγιείς και πιο μορφωμένοι από τον μέσο άνθρωπο, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τη γενίκευση των ευρημάτων σε άλλους πληθυσμούς.
«Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, μια πλούσια χώρα. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να ελεγχθεί εάν οι συνδέσεις διαφέρουν σε πλαίσια με λιγότερους οικονομικούς πόρους και πόρους υγειονομικής περίθαλψης», σημείωσε ο Δρ. Terracciano.
Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι η μελέτη δεν έλαβε υπόψη τις αλλαγές στον νευρωτισμό με την πάροδο του χρόνου. Είναι πιθανό τα άτομα που βιώνουν σημαντικά γεγονότα της ζωής τους, όπως σοβαρή ασθένεια ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, να γίνουν πιο νευρωτικά καθώς γερνούν, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο να πεθάνουν νωρίτερα.
Μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει πώς οι αλλαγές στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως ο νευρωτισμός κατά τη διάρκεια της ζωής, επηρεάζουν τα αποτελέσματα της υγείας.
Οι ερευνητές τόνισαν επίσης την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σχετικά με τις συγκεκριμένες οδούς μέσω των οποίων ο νευρωτισμός επηρεάζει τη θνησιμότητα. Ενώ οι αναλύσεις τους αντιπροσώπευαν παράγοντες όπως το κάπνισμα και τις υποκείμενες παθήσεις υγείας, οι ακριβείς μηχανισμοί που συνδέουν τον νευρωτισμό με τον πρόωρο θάνατο παραμένουν ασαφείς.
Μεταμοσχεύσεις οργάνων: Μπορούν να αλλάξουν την προσωπικότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό;
Θα μπορούσε να είναι ότι άτομα με υψηλό νευρωτισμό είναι πιο πιθανό να συμμετάσχουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές, να έχουν δυσκολία να αντιμετωπίσουν το στρες ή να βιώσουν χρόνιο στρες που φθείρει το σώμα τους με την πάροδο του χρόνου.