Προσδόκιμο ζωής: Γιατρός έφτιαξε μηχανή που δείχνει πόσο θα ζήσετε – Βάλτε τα στοιχεία σας και δείτε το αποτέλεσμα

προσδόκιμο ζωής

Το προσδόκιμο ζωής εμφανίζεται όλο και περισσότερο στους υπολογισμούς σχετικά με το εάν οι προληπτικοί έλεγχοι και οι θεραπείες είναι κατάλληλες. Δείτε πώς μπορείτε να μάθετε το δικό σας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., το 2020 το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ελλάδα αντιστοιχούσε σε 81,2 έτη και ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο για το σύνολο της ΕΕ (80,6), αλλά χαμηλότερο σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της νότιας και δυτικής Ευρώπης.

Τι είναι το προσδόκιμο ζωής;

Ουσιαστικά είναι η πρόβλεψη που αναμένεται να ζήσει ένα μέσο άτομο μιας δεδομένης ηλικίας. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής, όπως ο τρόπος ζωής (καθιστική εργασία ή ενεργητικός τρόπος ζωής, οι κακές συνήθειες (π.χ. κάπνισμα), οι χρόνιες νόσοι (π.χ νεφροπάθεια τελικού σταδίου ή καρκίνοι), το φύλο (οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες) και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Οι παράγοντες επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να κάνει τους μελλοντικούς προληπτικούς ελέγχους καρκίνου χρήσιμους, άσκοπους ή επιβλαβείς. Οι ίδιες σκέψεις ισχύουν για μια σειρά από αποφάσεις υγείας σε μεγαλύτερες ηλικίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν φαρμακευτικά σχήματα, χειρουργικές επεμβάσεις,καθώς και άλλες θεραπείες και προληπτικούς ελέγχους.

Οι ειδικοί βασίζονται στο προσδόκιμο, όχι στην ηλικία μας. Αρκετοί ιατρικοί σύλλογοι άρχισαν να αλλάζουν τις προσεγγίσεις τους, βασίζοντας τις συστάσεις τους σχετικά στο προσδόκιμο ζωής και όχι στην απλή ηλικία.

«Το προσδόκιμο ζωής μάς δίνει περισσότερες πληροφορίες από ότι η βιολογική ηλικία», δήλωσε στη New York Times ο δρ Σέι Λι, γηριατρός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. «Αυτο δδηγεί σε καλύτερη λήψη αποφάσεων πιο συχνά».

Ποιοι είναι οι 10 βασικοί παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν στο προσδόκιμο ζωής

  1. Υψηλή αρτηριακή πίεση
  2. Κάπνισμα
  3. Υψηλή γλυκόζη αίματος
  4. Σωματική αδράνεια
  5. Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία
  6. Υψηλή χοληστερόλη
  7. Σεξ χωρίς προφυλάξεις
  8. Χρήση αλκοόλ
  9. Ελλιποβαρής στην παιδική ηλικία
  10. Καπνός στους εσωτερικούς χώρους από στερεά καύσιμα

Πώς θα ξέρετε πόσο θα ζήσετε;

Ο Δρ Eric Widera, γηριατρός στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσε δεδομένα απογραφής από το 2019, και βρήκε μεγάλες αποκλίσεις.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι λιγότερο υγιείς 75χρονοι, εκείνοι στο χαμηλότερο 10%, ήταν πιθανό να πεθάνουν σε περίπου τρία χρόνια. Όσοι ανήκουν στο κορυφαίο 10% θα ζούσαν πιθανώς για άλλα 20 περίπου.

Όλες αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε μέσους όρους και δεν μπορούν να προσδιορίσουν το προσδόκιμο ζωής για όλους. Αλλά όπως οι γιατροί χρησιμοποιούν συνεχώς παράγοντες κινδύνου για να αποφασίσουν, ας πούμε, εάν θα συνταγογραφήσουν φάρμακα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης ή κάποιας καρδιακής νόσου, οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαδικτυακά εργαλεία για να λάβουν εκτιμήσεις. Οι προσωπικές επιλογές καθοδηγούνται από προτεραιότητες και φόβους, αλλά οι αντικειμενικές πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενημέρωση αυτών των αποφάσεων.

Όσο περισσότερες πληροφορίες μπορούμε να αντλήσουμε από πίνακες με προσδόκιμο ζωής, τόσο περισσότερο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις θεραπευτικές επιλογές που δεν μας βοηθούν. Οι περιττές εξετάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδιάγνωση και υπερθεραπεία.

Βάλτε τα στοιχεία σας και υπολογίστε το προσδόκιμο ζωής σας

Το διαδικτυακό εργαλείο για την εκτίμηση του προσδόκιμου ζωής σε ενήλικες είναι το ePrognosis, που αναπτύχθηκε το 2011 από τον Δρ. Widera, τον Dr. Lee και αρκετούς άλλους γηριατρούς και ερευνητές. Προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας αλλά είναι διαθέσιμο σε όλους, προσφέροντας αρκετές επικυρωμένες γηριατρικές κλίμακες που εκτιμούν τη θνησιμότητα και την αναπηρία.

Δεν είμαστε η ηλικία μας

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιούμε απλώς την ηλικία ως πρόγνωση σημαίνει ότι μερικές φορές υποθεραπεύονται πολύ υγιείς ηλικιωμένοι. Το προσδόκιμο ζωής είναι οδηγός και όχι όριο για την ιατρική περίθαλψη. Λαμβάνοντας υπόψη το προβλεπόμενο προσδόκιμο ζωής, θα ξέρετε σε τι να εστιάσετε, σε αντίθεση με το να φοβάστε να πάθετε κάτι.

Ωστόσο, οι ειδικοί θέλουν οι ασθενείς να συζητούν αυτές τις προβλέψεις με τους ιατρούς τους και να προσέχουν να μην λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς τη συμμετοχή τους.

.

Scroll to Top