Πρόωρος τοκετός: Από ποια προβλήματα υγείας κινδυνεύουν στη μέση ηλικία όσοι γεννήθηκαν πρόωρα

πρόωρος τοκετός

Πώς συνδέεται ο πρόωρος τοκετός με την υγεία του βρέφους όταν ενηλικιώνεται; Νέα έρευνα εξετάζει τον αντίκτυπο του πρόωρου τοκετού στην καρδιαγγειακή, την ψυχική και τη γενικότερη σωματική υγεία.

Η πρόωρη γέννηση, δηλαδή η γέννηση πριν από την 37η εβδομάδα κύησης, επηρεάζει περίπου ένα στα δέκα νεογνά παγκοσμίως. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόωρη γέννα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών διαταραχών, όπως υπέρταση και εγκεφαλικά επεισόδια.

Έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Liggins στο Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας έδειξε ότι οι ενήλικες που γεννήθηκαν πρόωρα δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στον διαβήτη, τον προδιαβήτη και τη δυσλιπιδαιμία. Επίσης είχαν λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σύγκριση με τους ενήλικες που γεννήθηκαν εντός του φυσιολογικού χρονικού περιθωρίου κύησης.Ωστόσο, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης έως την ηλικία των 50 ετών στην ομάδα των πρόωρων.

Τι είναι η φροντίδα «καγκουρό» που μειώνει τις λοιμώξεις στα πρόωρα νεογνά;

Όμως, αυτές οι μελέτες σπάνια περιλάμβαναν άτομα που έφτασαν στη μέση ηλικία στη σύγχρονη εποχή της βελτιωμένης νεογνικής φροντίδας. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για άτομα που γεννήθηκαν πρόωρα δεν έχουν αξιολογηθεί επαρκώς σε σύγχρονα πλαίσια, αφήνοντας κενά στην αναγνώριση πιθανών κινδύνων υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.

Στη μελέτη με τίτλο «Αποτελέσματα υγείας 50 χρόνια μετά την πρόωρη γέννα σε συμμετέχοντες μιας δοκιμής για την αντινεονική βηταμεθαζόνη», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, οι ερευνητές πραγματοποίησαν παρακολούθηση ατόμων που είχαν αρχικά εγγραφεί σε μία διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή προγεννητικής χορήγησης βηταμεθαζόνης στο Εθνικό Νοσοκομείο Γυναικών στο Όκλαντ.

Πρόωρος τοκετός: Τι έδειξε η μελέτη

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο υγείας και έδωσαν συγκατάθεση για ανασκόπηση των δεδομένων υγείας τους. Τα κλινικά αποτελέσματα που μετρήθηκαν περιλάμβαναν την υπέρταση, τον σακχαρώδη διαβήτη, τον προδιαβήτη, τη θεραπευόμενη δυσλιπιδαιμία και τα σοβαρά ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά επεισόδια. Δευτερεύοντα αποτελέσματα περιλάμβαναν αναπνευστικά, ψυχικά, εκπαιδευτικά και άλλα δεδομένα υγείας.

Αυτισμός: Η λοίμωξη κατά την εγκυμοσύνη που αυξάνει τον κίνδυνο στο παιδί

Υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ενηλίκων που γεννήθηκαν πρόωρα παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης (34,7% έναντι 19,8%), ενώ ο συνολικός κίνδυνος σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών επεισοδίων ήταν χαμηλότερος σε αυτήν την ομάδα σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν με εγκυμοσύνη φυσιολογικής διάρκειας (2,8% έναντι 6,9%).

Διαβήτης, προδιαβήτης και δυσλιπιδαιμία

Τα ποσοστά διαβήτη, προδιαβήτη και θεραπευόμενης δυσλιπιδαιμίας δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές. Τα αναπνευστικά αποτελέσματα ήταν γενικά συγκρίσιμα, ενώ δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου.

Ψυχική υγεία

Οι ψυχικές διαταραχές ήταν λιγότερο συχνές στους συμμετέχοντες που γεννήθηκαν πρόωρα (38,2% έναντι 52,9%). Η αυτοαναφερόμενη κατάθλιψη ήταν επίσης λιγότερο συχνή στην ομάδα των πρόωρων. Το μορφωτικό επίπεδο και η θνησιμότητα μετά τον πρώτο χρόνο ζωής δεν παρουσίασαν σημαντικές διαφορές.

Πώς ο μήνας που γεννηθήκατε επηρεάζει την υγεία σας – Για ποιες παθήσεις έχετε προδιάθεση

Ισχύουν για όλους τους ενήλικες που γεννήθηκαν πρόωρα;

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι επιβαρυμένες καρδιαγγειακές επιπτώσεις δεν είναι γενικές για όλα τα άτομα που γεννήθηκαν πρόωρα, ιδιαίτερα για εκείνους που γεννήθηκαν από εγκυμοσύνη μέτρια σε διάρκεια. Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν πιο λεπτομερείς γνώσεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πρόωρης γέννησης στην εποχή της προγεννητικής χρήσης κορτικοστεροειδών.

Πηγές: MedicalXpress, CDC, WHO

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Έρευνα έδειξε ότι οι ενήλικες που γεννήθηκαν πρόωρα παρουσίασαν παρόμοια ποσοστά σε διαβήτη και δυσλιπιδαιμία αλλά χαμηλότερα σε καρδιαγγειακά επεισόδια.
  • Η υπέρταση έως την ηλικία των 50 ετών παρουσιάστηκε πιο συχνά στους ενήλικες που γεννήθηκαν πρόωρα (34,7% έναντι 19,8%).
  • Οι ψυχικές διαταραχές και η κατάθλιψη ήταν λιγότερο συχνές στους συμμετέχοντες που γεννήθηκαν πρόωρα.
  • Δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές διαφορές στο μορφωτικό επίπεδο των πρόωρων βρεφών και τη θνησιμότητα μετά το πρώτο έτος ζωής τους.
  • Οι αναπνευστικές επιπλοκές και η χρόνια νεφρική νόσος είχαν παρόμοια ποσοστά και στις δύο ομάδες.
  • Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι οι επιπτώσεις της πρόωρης γέννας δεν είναι γενικές και εξαρτώνται από τη διάρκεια της κύησης και τη σύγχρονη νεογνική φροντίδα.
Scroll to Top