Προϊόντα καθημερινής χρήσης βρέθηκαν ύποπτα για καρκίνο

cleaning products cancer

Είδη που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως σαμπουάν, καθαριστικά και απορρυπαντικά, βρέθηκαν ύποπτα για καρκίνο και γενετικές ανωμαλίες.

 

Μέχρι τώρα επιλέγατε το σαμπουάν σας ή το καθαριστικό για το πάτωμα λόγω του μοναδικού του αρώματος ή της οικονομικής τιμής του; Ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να αναθεωρείτε και να διαβάζετε προσεκτικά τη σύστασή τους. Ο λόγος; Μια νέα έρευνα έδειξε ότι πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά προκαλούν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες και προβλήματα στην αναπαραγωγή.

Σύμφωνα με την έρευνα του Silent Spring Institute και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science and Technology, εμπεριέχουν επικίνδυνες ουσίες, τύποι προϊόντων όπως:

Οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στη σύσταση προϊόντων τέτοιου τύπου διαφεύγουν ως αέρια, συσσωρεύονται στους εσωτερικούς χώρους, και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει την έκταση στην οποία χρησιμοποιούνται τοξικές πτητικές οργανικές ενώσεις σε καθημερινά προϊόντα όλων των τύπων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας» σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Christine Knox, επιστήμονας του Silent Spring Institute που συνδιεξήγαγε την έρευνα.

Οι επιστήμονες εντόπισαν πάνω από 100 τύπους προϊόντων που περιέχουν τοξικές ουσίες, και εστίασαν την έρευνά τους σε 30 από αυτά.

Μελετώντας αναλυτικά τα προϊόντα και τον αρνητικό τους αντίκτυπο στον ανθρώπινο οργανισμό, οι ειδικοί βρήκαν ότι: 12 διαφορετικοί τύποι προϊόντων προσωπικής φροντίδας, όπως βερνίκια νυχιών, σαμπουάν και είδη μακιγιάζ, ενδέχεται να ενέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία.

Προσωπική ή συλλογική ευθύνη η κατανάλωση προϊόντων με τοξικές ουσίες;

 

Σε αυτό το σημείο, μπορεί κάποιος να σκεφτεί κάτι πολύ απλό και φαινομενικά λογικό: “Το ποια προϊόντα θα επιλέγω να αγοράζω και να χρησιμοποιώ για το σπίτι και την προσωπική μου υγιεινή, είναι καθαρά προσωπική μου επιλογή. Εγώ αποφασίζω με ποια κριτήρια τα επιλέγω, και σίγουρα η οικονομική παράμετρος διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στις επιλογές μου.  Εντέλει, παίρνω ο ίδιος την ευθύνη για την υγεία μου“.

Κι όμως, οι επιλογές του καθενός μας έχουν αντίκτυπο και στην υγεία των γύρω μας, και του ευρύτερου πλαισίου στο οποίο ζούμε.

Οι ειδικοί της εν λόγω έρευνας επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος έκθεσης στις τοξικές ουσίες δεν ελλοχεύει μόνο στο περιβάλλον του σπιτιού. Ο ίδιος κίνδυνος παραμονεύει και στους χώρους εργασίας, καθώς οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν συχνά πολλούς διαφορετικούς τύπους προϊόντων που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, αναφέρουν ενδεικτικά.

Ο νόμος Prop 65 στην Καλιφόρνια, και η μη τήρησή του

 

Είναι ανησυχητικά εντυπωσιακό το εξής εύρημα των επιστημόνων: Το 2020 εκλύθηκαν πάνω από 5.000 τόνοι τοξικών χημικών ουσιών στην Καλιφόρνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Καλιφόρνια ισχύει ο νόμος Prop 65. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να προειδοποιούν τους καταναλωτές τους για το εάν τα προϊόντα τους ενδέχεται να τους εκθέσουν σε χημικές ουσίες που προκαλούν προβλήματα υγείας. Φανταστείτε, δηλαδή, τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχε σχετικός νόμος.

Ασφαλέστερα συστατικά: Ο απώτερος στόχος της έρευνας

 

«Η δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών θα μπορούσε να δώσει κίνητρο στους κατασκευαστές να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους και να χρησιμοποιήσουν ασφαλέστερα συστατικά», επισημαίνει η Christine Knox.

Παρόλα αυτά, η επιστημονική αυτή έρευνα του Silent Spring Institute και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, που συνδέει την κατανάλωση προϊόντων καθημερινής χρήσης με προβλήματα υγείας, δεν αφορά μόνο τους κατασκευαστές.

Τέτοιου είδους ανησυχητικά ευρήματα γίνονται το έναυσμα να αρχίσουμε να γινόμαστε πιο συνειδητοποιημένοι, πολύ πιο ενημερωμένοι και απαραιτήτως πιο επιλεκτικοί καταναλωτές.

Πριν αγοράσουμε κάθε προϊόν, από ένα απλό βερνίκι νυχιών έως ένα απορρυπαντικό για τα ρούχα, οφείλουμε να διαβάζουμε προσεκτικά την ετικέτα. Τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα, στο πίσω μέρος της συσκευασίας (συνήθως με υπερβολικά μικρά γράμματα) πρέπει να αποτελούν το βασικό κριτήριο επιλογής. Είναι καθαρά θέμα υγείας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top