Το να ξυπνάτε και να νιώθετε κουρασμένοι και νωθροί είναι ένας κακός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Στην περίπτωση αυτή, το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να αναβάλετε το ξυπνητήρι σας, αλλά μια πρωινή συνήθεια μπορεί να σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε.
Καθώς λοιπόν τις περισσότερες ημέρες δεν είναι εφικτό να παραμείνετε στο κρεβάτι και να συνεχίσετε τον ύπνο σας, οι περισσότεροι άνθρωποι θα φτιάξουν γρήγορα ένα φλιτζάνι καφέ για να προσπαθήσουν να ξυπνήσουν.
Ωστόσο, γνωρίζατε ότι η πρωινή συνήθεια του καφέ θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να σας κάνει να νιώθετε περισσότερο κουρασμένοι παρά σε εγρήγορση και ετοιμότητα;
Ο Αμερικανός γιατρός και τηλεοπτικός παρουσιαστής Δρ. Oz μίλησε με την ειδικό στον ύπνο Δρ. Carol Ash από το Robert Wood Johnson University Hospital, η οποία προειδοποίησε για τις πραγματικές επιπτώσεις της καφεΐνης και πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε την ανάγκη για περισσότερη από όσα συνιστάται.
«Είμαστε μια γενιά που στερείται ύπνου», εξήγησε η Δρ. Ash και αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν καφέ μόνο και μόνο για να μείνουν ξύπνιοι. Η ειδικός μοιράστηκε πως υπάρχουν τρεις τρόποι που ο καφές μπορεί να προκαλέσει κούραση.
Τρεις τρόποι που ο καφές μπορεί να προκαλέσει κόπωση
«Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους η καφεΐνη -η ουσία στον καφέ- μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Η καφεΐνη δεσμεύει τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο. Η αδενοσίνη είναι μια νευροχημική ουσία στον εγκέφαλο που προκαλεί κόπωση», εξήγησε η ειδικός
Η χημική ουσία αδενοσίνη ελέγχει τον επανορθωτικό ύπνο που έχουμε κάθε βράδυ και δημιουργεί μια «πίεση» για ύπνο, οπότε όταν αναμιχθεί με καφεΐνη, θα δημιουργήσει αυτό το αρχικό συναίσθημα εγρήγορσης -αλλά δεν θα σταματήσει την παραγωγή ή τη συσσώρευση της χημικής ουσίας αδενοσίνη.
Καθώς τελικά καλύπτεται το αίσθημα κόπωσης και δεν σταματά η δημιουργία της νευροχημικής ουσίας, μόλις η καφεΐνη εξασθενήσει, θα μείνει μια συσσώρευση αδενοσίνης που θα κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν αυτό το πολύ γνωστό συναίσθημα κόπωσης μετά τη δράση της καφεΐνης.
Η καφεΐνη μετά τις 15:00 το μεσημέρι μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κόπωσης
Επίσης, η καφεΐνη παραμένει στο σώμα για έξι ώρες, επομένως η κατανάλωση της μετά τις 15:00 μπορεί να προκαλέσει διαταραχή του ύπνου που θα προκαλέσει ένα περαιτέρω αίσθημα κόπωσης.
Η Δρ. Carol προέτρεψε επίσης τους ανθρώπους να κοιμούνται μεταξύ οκτώ έως εννέα ωρών κάθε βράδυ, επομένως αντί να βασίζονται στην καφεΐνη για να μένουν ξύπνιοι, συνιστά έναν καλό ύπνο -και επίσης να περιορίζουν την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνουν.
«Καλό θα είναι να μην πίνετε περισσότερα από 400 mg καφεΐνης σε μια μέρα», συνιστά η ειδικός.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καφεΐνη είναι μια ουσία εξαιρετικά εθιστική και η Δρ. Carol ενθάρρυνε περαιτέρω τους ανθρώπους να περιορίσουν τα φλιτζάνια τους σε ένα ή δύο την ημέρα για να αποτρέψουν την ανάγκη να χρειάζονται ολοένα και περισσότερη καφεΐνη κάθε μέρα για να έχουν τα ίδια αποτελέσματα.