Site icon Όλο Υγεία

Πρωινά εμφράγματα: Το ήδη υπάρχον φάρμακο που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και να σώσει ζωές

έμφραγμα

Βρετανοί ερευνητές διερευνούν εάν ένα ήδη υπάρχον φάρμακο θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές ετησίως προλαμβάνοντας τα πρωινά εμφράγματα.

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι καρδιακές προσβολές, κοινώς τα εμφράγματα, είναι πιο συχνά και μπορεί να είναι πιο σοβαρά όταν συμβαίνουν το πρωί.

Πολλά από αυτά πυροδοτούνται από μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται κοιλιακή αρρυθμία, όταν δηλαδή η καρδιά χτυπά με ανώμαλο ρυθμό. Πιστεύεται ότι συνδέεται με έως και 80% των 70.000 αιφνίδιων καρδιακών θανάτων ετησίως στην Αγγλία και την Ουαλία.

Αλλά τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι πυροδοτεί την ανάπτυξη αυτής της δυνητικά θανατηφόρου αρρυθμίας και διαπίστωσαν ότι ένα φάρμακο μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία.

Το φάρμακο που μπορεί να εμποδίσει την κοιλιακή αρρυθμία και να προλάβει τα εμφράγματα

Ο καθηγητής James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα, είπε ότι η μελέτη είναι ενδιαφέρουσα και θα μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε νέες θεραπευτικές επιλογές που θα μπορούσαν να μειώσουν τις αρρυθμίες σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο.

Η ομάδα, με επικεφαλής τη Δρ. Alicia D’Souza στο Imperial College του Λονδίνου και τον Mark Boyett, επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ, διαπίστωσε ότι η ορμόνη του στρες κορτιζόλη, η οποία φυσιολογικά αυξάνεται στο μέγιστο το πρωί, συνδέεται με τα καρδιακά κύτταρα και προκαλεί αλλαγές στα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν πώς χτυπάει η καρδιά μας.

Σε υγιείς καρδιές αυτό δεν προκαλεί πρόβλημα. Αλλά σε άρρωστες καρδιές, οδηγεί στην ανάπτυξη επικίνδυνης κοιλιακής αρρυθμίας. Όταν η ομάδα έκανε ένεση σε ποντίκια με ένα φάρμακο που ονομάζεται RU486, το οποίο εμποδίζει τη σύνδεση της κορτιζόλης στα καρδιακά κύτταρα, αυτές οι ηλεκτρικές αλλαγές δεν συνέβησαν.

Πού χρησιμοποιείται το ελπιδοφόρο φάρμακο

Το φάρμακο χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του συνδρόμου Cushing, όπου το σώμα παράγει περίσσεια κορτιζόλης. Οι ασθενείς συχνά αναπτύσσουν αυξημένο λίπος στο στήθος ή το στομάχι τους, καθώς και ένα κόκκινο, πρησμένο πρόσωπο.

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι, λόγω του φυσικού μας κιρκάδιου ρυθμού, γνωστού και ως “ρολογιού του σώματος”, τα επίπεδα κορτιζόλης κορυφώνονται το πρωί. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι κοιλιακές αρρυθμίες είναι πιο συχνές το πρωί. Τώρα ξέρουμε ότι τα δύο συνδέονται», ανέφερε η Δρ. D’Souza και πρόσθεσε:

Είναι αξιοσημείωτο ότι όταν χρησιμοποιήσαμε ένα φάρμακο για να εμποδίσουμε την επίδραση της κορτιζόλης στα καρδιακά κύτταρα σε ποντίκια, δεν ήταν πλέον ευαίσθητα σε αρρυθμία το πρωί».

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να αναπαράγει αυτά τα ευρήματα σε ανθρώπινες καρδιές. «Εάν εμείς ή άλλοι επιστήμονες, ήμασταν σε θέση να αναπτύξουμε ένα φάρμακο με βάση τα ευρήματά μας, θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές», κατέληξε ο καθηγητής Boyett.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version