Το πρωτοποριακό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο «Η Ελπίς», για τους ασθενείς με long covid, επεκτείνεται και σε ασθενείς με άλλα χρόνια νοσήματα.
Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από το πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης για την υποστήριξη των πασχόντων από Long -Covid που εφαρμόστηκε στο Νοσοκομείο «Η Ελπίς» ανοίγουν το δρόμο για επέκταση της θεραπευτικής άσκησης και σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Η επιβλεπόμενη θεραπευτική άσκηση βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, μειώνει το αίσθημα κόπωσης και ενισχύει το αίσθημα αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και αυτοδυναμίας του ασθενή, δηλώνει στο oloygeia.gr, ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος ΔΣ του Νοσοκομείου, «Η Ελπίς» Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, που ξεκίνησε το πρόγραμμα.
«Η εμπειρία που αποκτήσαμε στο νοσοκομείο «Η Ελπίς» με την εφαρμογή της θεραπευτικής άσκησης long -covid μας υποχρεώνει να επεκτείνουμε το φάσμα της θεραπευτικής άσκησης που μπορούμε να προσφέρουμε και σε πάσχοντες από άλλες χρόνιες καταστάσεις. Έτσι έχει αρχίσει ο συνδυασμός των προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε πάσχοντες που πολύ συχνά μάλιστα παρουσιάζουν πολυνοσηρότητες, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας πολλών νοσημάτων».
Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των προγραμμάτων και να ξεκινήσει η ένταξη των ασθενών στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων και την Ομάδα της Αθλητικής Αριστείας /Sport Excellence της Α΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.
Η θεραπευτική άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη των πιο συχνών αιτίων θανάτου
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Eurostat αυτές είναι οι πρώτες αιτίες θανάτου:
- πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα η εμφάνισή των οποίων συνδέεται με το κάπνισμα, την ανθυγιεινή διατροφή και την έλλειψη άσκησης,
- δεύτερη αιτία θανάτου προβάλλουν οι κακοήθειες που για την εμφάνισή τους ενοχοποιείται και πάλι το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης,
- τρίτη αιτία θανάτου έχουμε τα ανοϊκά σύνδρομα και τη νόσο Alzheimer όπου και εδώ αιτιοπαθογενετικά για την εμφάνισής τους σημαντικό ρόλο έχει η παρουσία παχυσαρκίας, η ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
- τέταρτη αιτία θανάτου θεωρείται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια όπου η παρουσία παχυσαρκίας οδηγεί πολύ συχνά σε ταχεία επιδείνωση της κλινικής εικόνας,
- πέμπτη αιτία θανάτου είναι ο σακχαρώδης διαβήτης όπου δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης οδηγούν δίχως άλλο στην ανάπτυξη του διαβητικού συνδρόμου, αναφέρει ο κ. Χαλβατσιώτης.
Η εφαρμογή της θεραπευτικής άσκησης θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί ότι βοηθά στην πρωτογενή πρόληψη των πιο συχνών αιτίων θανάτου στη Χώρα μας, αλλά πολλές μελέτες επισημαίνουν ότι βοηθά και στην αντιμετώπιση των σοβαρών χρόνιων νοσημάτων όταν τελικά αναπτυχθούν.
Ο κ. Χαλβατσιώτης τονίζει ότι η άσκηση αποτελεί απαραίτητο συμπληρωματικό θεραπευτικό χειρισμό στην ομάδα των μεταβολικών νοσημάτων όπως είναι η παχυσαρκία, η δυσλιπιδαιμία, η υπέρταση, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και ο διαβήτης, στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των πασχόντων από στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειοπάθεια και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εφαρμογή προγραμμάτων άσκησης βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πασχόντων από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχικό άσθμα και κυστική ίνωση, ενώ προσφέρει σημαντική βοήθεια ως προς την κινητικότητα στους πάσχοντες από πολλαπλή σκλήρυνση και νόσο Parkinson και προφυλάσσει από την άνοια.
Τα προγράμματα άσκησης βελτιώνουν σημαντικά την αυτοδυναμία των πασχόντων από οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοπάθειες και μειώνουν τις πτώσεις, και κατ’ επέκταση τα κατάγματα, σε πάσχοντες από οστεοπόρωση.
Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κακοηθειών και η άσκηση δεν αποτελεί μόνο μέτρο για την πρόληψη ή αντιμετώπισή της αλλά έχει αποδειχθεί ότι όταν συνδυάζεται με την χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία, η πρόγνωση της εξέλιξης μιας κακοήθειας είναι ασυγκρίτως καλύτερη.
Τέλος, προσφέρει σημαντική βοήθεια σε άτομα με κατάθλιψη και αγχώδη συνδρομή, καθώς η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών και σεροτονίνης που απομακρύνουν τις αρνητικές σκέψεις και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή μας.