Site icon Όλο Υγεία

ΠΟΥ: Τι σημαίνει η αποχώρηση της Αμερικής από τον Οργανισμό – Η επόμενη μέρα

ΠΟΥ

Φωτογραφία: 123rf

Την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μια κίνηση που σύμφωνα με ειδικούς καθιστά τις ΗΠΑ και άλλες χώρες λιγότερο ασφαλείς από μολυσματικές ασθένειες και άλλες απειλές για τη δημόσια υγεία.

«Για τους Αμερικανούς μπορεί να μην είναι αμέσως προφανές ποιος θα είναι ο αντίκτυπος, αλλά δεδομένου του κόσμου στον οποίο ζούμε και όλων των παραγόντων που προκαλούν περισσότερες εστίες ασθενειών, η Αμερική δεν μπορεί να τις καταπολεμήσει μόνη της», εξηγεί ο Δρ. Ashish Jha, κοσμήτορας του Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και πρώην Συντονιστής Αντιμετώπισης του Covid-19 στον Λευκό Οίκο.

Τι απαντά ο ΠΟΥ στον Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Οργανισμό

«Χρειαζόμαστε έναν αποτελεσματικό ΠΟΥ όχι μόνο για να προστατεύει τον κόσμο από αυτές τις ασθένειες, αλλά και για να προστατεύει τους Αμερικανούς από αυτές τις ασθένειες», πρόσθεσε.

«Η ουσία είναι ότι η αποχώρηση από τον ΠΟΥ κάνει τους Αμερικανούς και τον κόσμο λιγότερο ασφαλή», εξηγεί ο Δρ. Τομ Φρίντεν.

Ο Δρ. Φρίντεν είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού υγείας Resolve to Save Lives και πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ( CDC). Σε μια δήλωση που ανταποκρίνεται στην εντολή του Τραμπ, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι «λυπάται» για την απόφαση των ΗΠΑ:

«Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα το επανεξετάσουν και ανυπομονούμε να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικό διάλογο για τη διατήρηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και του ΠΟΥ, προς όφελος της υγείας και της ευημερίας εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

Μεταπνευμονοϊός (HMPV): Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ΠΟΥ

Το παρασκήνιο της απόφασης

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Τραμπ επιχειρεί να αποχωρήσει από τον ΠΟΥ. Το 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προς το τέλος της πρώτης του θητείας, ο Τραμπ υπέβαλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δηλώνοντας την πρόθεση των ΗΠΑ να αποσυρθούν.

Αν και η χρηματοδότηση των ΗΠΑ σταμάτησε, η απόσυρση δεν έγινε: Περίπου έξι μήνες αργότερα, ο τότε Πρόεδρος Μπάιντεν, την πρώτη ημέρα της θητείας του, απάντησε στον Γενικό Γραμματέα λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μέλος του ΠΟΥ.

Στο νέο εκτελεστικό διάταγμα, ο Τραμπ αναφέρει τον «κακό χειρισμό της πανδημίας COVID-19 από τον ΠΟΥ που προέκυψε από τη Γουχάν, την Κίνα και άλλες παγκόσμιες κρίσεις υγείας, την αποτυχία του να υιοθετήσει επειγόντως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την αδυναμία του να επιδείξει ανεξαρτησία από το ακατάλληλο πολιτικό επιρροή των κρατών μελών του ΠΟΥ».

Ο Τραμπ, μαζί με άλλους εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας, έχουν επικρίνει προηγουμένως τον οργανισμό ότι δεν θεωρεί την Κίνα πιο υπεύθυνη για την αργή απόκρισή της στην έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του COVID-19.

Το διάταγμα αναφέρει επίσης ότι οι συνδρομές μελών των ΗΠΑ, οι οποίες κυμαίνονταν από 100 έως 122 εκατομμύρια δολάρια την τελευταία δεκαετία, το υψηλότερο που πληρώνει οποιοδήποτε μέλος, είναι «άδικα επαχθές» και «πολύ δυσανάλογο με τις εκτιμώμενες πληρωμές άλλων χωρών».

Είναι προετοιμασμένος ο κόσμος να αντιμετωπίσει την επόμενη πανδημία;

Πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα

Στη συμφωνία του ΠΟΥ με τις Η.Π.Α., οι ΗΠΑ θα παράσχουν προειδοποίηση ενός έτους και θα πλήρωναν τυχόν υπόλοιπο στον οργανισμό προκειμένου να αποχωρήσουν. Αλλά αυτή η συμφωνία, που έγινε το 1948, όταν είχε μόλις δημιουργηθεί ο ΠΟΥ, έγινε μέσω κοινής πράξης του Κογκρέσου. Δεν είναι σαφές εάν το Κογκρέσο θα πρέπει να ενεργήσει για να εφαρμόσει την απόσυρση.

Ο Λόρενς Γκόστιν, καθηγητής και πρόεδρος του παγκόσμιου δικαίου υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν και διευθυντής του Ινστιτούτου O’Neill, αναφέρει ότι η απόφαση του Τραμπ μπορεί να του ανοίξει νομικές ενέργειες.

«Ο Τραμπ πήρε μια μονομερή απόφαση να αποχωρήσει από τον ΠΟΥ», έγραψε ο Γκόστιν στο X. «Αλλά εγγραφήκαμε στον ΠΟΥ το 1948 με πράξη του Κογκρέσου. Ο Τραμπ χρειάζεται την έγκριση του Κογκρέσου για να αποσυρθεί. Ως διευθυντής ενός Κέντρου της ΠΟΥ, σκέφτομαι να κάνω μήνυση».

Covid-19: Ο ΠΟΥ ζητά ακόμη από την Κίνα στοιχεία για την προέλευση του

Τι λένε οι ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας

Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να λειτουργεί ως ένας πολύ κρίσιμος οργανισμός και ανταποκρίνεται στη δημόσια υγεία ολόκληρου του κόσμου», επισημαίνει ο Δρ Μάικλ Όστερχολμ, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Εμείς στις ΗΠΑ δεν βιώνουμε πολλές από τις μολυσματικές ασθένειες που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο σε μεγάλο βαθμό επειδή σταματούν σε αυτές τις χώρες, πολλές φορές μέσω της υποστήριξης και του συντονισμού του ΠΟΥ. Η χρηματοδότηση του ΠΟΥ έχει να κάνει με την επένδυση στη δική μας υγεία εδώ σε αυτή τη χώρα».

Πού συμβάλλει ο ΠΟΥ;

Με 194 χώρες μέλη, ο ΠΟΥ είναι υπεύθυνος για μια σειρά από σημαντικά προγράμματα δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα τα εμβόλια. Κάθε χρόνο, οι επιστήμονες εκεί, σε συνεργασία με αξιωματούχους υγείας σε όλο τον κόσμο, καθορίζουν ποια στελέχη γρίπης και COVID-19 θα συμπεριλάβουν στις ενημερωμένες εκδόσεις των αντίστοιχων εμβόλων.

Ως μέλος, οι ΗΠΑ έχουν πρόσβαση σε δείγματα αυτών των στελεχών, τα οποία βοηθούν τους κατασκευαστές εμβολίων να αναπτύξουν και να παράγουν αρκετές δόσεις αντίστοιχων εμβολίων γρίπης εγκαίρως για την εποχή της γρίπης για το κοινό κάθε χρόνο.

Ο ΠΟΥ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό της εξάλειψης της ευλογιάς και τώρα εργάζεται για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.

Ο ΠΟΥ παρέχει επίσης οδηγίες για την υγεία σε ορισμένες χώρες που δεν διαθέτουν τους πόρους για να δημιουργήσουν συστάσεις για την υγεία για τους πληθυσμούς τους, όπως συμβουλές σχετικά με το θηλασμό, τον διαβήτη και τη διακοπή του καπνίσματος.

ΠΟΥ: Τα οκτώ πιο επικινδυνά βακτήρια στον κόσμο

Πώς μια αποχώρηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις Η.Π.Α.

Η πιο άμεση εγχώρια συνέπεια μπορεί να είναι ότι εάν οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τη βάση δεδομένων του ΠΟΥ για την αλλαγή των στελεχών της γρίπης, περισσότεροι Αμερικανοί θα μπορούσαν να νοσηλευτούν και να πεθάνουν από γρίπη, εξηγεί ο Jha.

«Αυτή τη στιγμή, 30.000 ηλικιωμένοι άνθρωποι υψηλού κινδύνου για επιπλοκές της γρίπης πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη γρίπη», τονίζει. «Εάν δεν κάνουμε εμβόλια ή τα εμβόλιά μας δεν είναι τόσο καλά ή αποτελεσματικά, τότε θα δούμε αυτούς τους αριθμούς να μειώνονται».

Αν δεν είναι μέλη του ΠΟΥ, οι ΗΠΑ θα χάσουν επίσης την πρόσβαση στην παγκόσμια βάση δεδομένων με πληροφορίες υγείας που περιλαμβάνει επιτήρηση για νέες και υπάρχουσες μολυσματικές ασθένειες, οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν τη χώρα πιο ευάλωτη σε μικροβιακές απειλές από όλο τον κόσμο. «Σημαίνει ότι θα δούμε πολύ περισσότερες εστίες ασθενειών να γίνονται περιφερειακές και παγκόσμιες και θα δούμε περισσότερες εστίες ασθενειών από άλλες χώρες να έρχονται στις ΗΠΑ», εξηγεί ο Jha.

ΠΟΥ: Ποια παθογόνα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την επόμενη πανδημία

Γιατί κινδυνεύει ο υπόλοιπος κόσμος

Χωρίς την ένταξη των ΗΠΑ, ο ΠΟΥ θα έχανε τους στενούς δεσμούς του με το CDC, το οποίο θεωρείται ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς δημόσιας υγείας στον κόσμο. Αρκετές δεκάδες ερευνητές του CDC έχουν ανατεθεί επί του παρόντος στον ΠΟΥ και πιθανότατα θα ανακληθούν, τονίζουν οι ειδικοί.

Αυτοί οι επιστήμονες σχηματίζουν κρίσιμες γέφυρες μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών, επιτρέποντας την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με νέες και αναδυόμενες απειλές, καθώς και πολιτικές που προάγουν την υγεία και αποτρέπουν χρόνιες ασθένειες.

Ο ΠΟΥ παρέχει αυτόν τον χώρο όπου χώρες που μπορεί να μην συμφωνούν σε οτιδήποτε άλλο μπορούν να συζητήσουν. Η ευλογιά, η οποία απαιτούσε από τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση να συνεργαστούν μέσω του ΠΟΥ, εξαλείφθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, προσθέτει ο Frieden.

Οι απειλές για την υγεία σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο από μολυσματικές ασθένειες, αλλά και από αστικοποίηση και αποψίλωση των δασών, προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής και άλλων παραγόντων, αναφέρει το Spiegel.

«Οι αλληλεπιδράσεις μας με τα ζώα αυξάνονται, επομένως οι πιθανότητες για κάποια νέα ασθένεια όπως το COVID-19 πιθανότατα αυξάνονται σε σύγκριση με πριν από 100 χρόνια», επισημαίνει. Αυτό κάνει την παγκόσμια συνεργασία για την υγεία «πιο σημαντική τώρα από ποτέ».

«Τι να φάω όταν έχω γρίπη; Τι να κάνω για το κρυολόγημα;» – 5 φυσικές θεραπείες που λειτουργούν

Ο ΠΟΥ καθιστά δυνατή μια τέτοια συνεργασία, τονίζει ο Frieden, με κοινό στόχο τη βελτίωση της υγείας.

«Αυτό που αποδυναμώνει τον ΠΟΥ μας κάνει όλους λιγότερο ασφαλείς», εξηγεί. «Αυτό που ενισχύει τον ΠΟΥ μας κάνει πιο ασφαλείς».

Πηγές: Time, Spiegel

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version